Publicitat
La Punteta · 23 de Juny de 2014. 08:17h.

XAVIER DEULONDER

Per una festa nacional dels països catalans

A mi em sembla molt bé instituir un determinat dia a l’any com a festa nacional dels Països Catalans, per així donar suport als que defensen la nostra llengua i cultura en llocs on, ara per ara, el catalanisme és minoritari, i, on, a més, és possible que la independència de Catalunya hi tingui com a conseqüència una radicalització del discurs i de l’acció de l’espanyolisme, però crec que seria un error pretendre celebrar aquesta festa per Sant Joan, un dia en què, com tothom ho pot veure,  la gent pel que s’està és per la revetlla i per tot allò que s’hi relaciona. Confio, doncs, que no cal que expliqui per quins motius considero que també seria una equivocació intentar que la Festa Nacional dels Països Catalans se celebrés el dia 25 de desembre.

De fet, festa dels Països Catalans ja en tenim una que és l’Aplec del Pi de les Tres Branques que, cada any, té lloc al tercer diumenge de juliol; l’inconvenient és que, en celebrar-se fora de Barcelona i en un període, gairebé, de vacances, l’aplec no obté tot el ressò que convindria.

Com tothom sap, en la Diada de l’Onze de Setembre es commemora la derrota de 1714 que va significar la pèrdua de la sobirania de Catalunya i l’inici, doncs, de la nostra opressió; ara bé, si, el proper 9 de novembre, les coses van bé, pot ser que, d’ací un o dos anys, el record de l’ocupació de Barcelona per les tropes de Felip V perdi el seu sentit, i, doncs, s’institueixi com a Festa —però no pas com a Diada— Nacional de Catalunya l’aniversari de la proclamació de la independència.

En aquest cas, jo proposo reciclar l’Onze de Setembre, un dia en què molta gent té costum de mobilitzar-se, convertint-lo en dia de reivindicació d’aquells dels nostres territoris que encara es troben sota el domini d’un estat hostil —o, en el millor dels casos, indiferent— a la llengua i la cultura catalanes.

Respecte de l’Aplec del Pi de les Tres Branques, l’Onze de Setembre té l’avantatge que es fa a Barcelona i, a més, en un moment en què molta gent ja ha tornat de vacances; d’altra banda, un dels actes de la Diada és la Fira d’Entitats dels Països Catalans que té lloc al Passeig Lluís Companys.

Naturalment, si convertim l’actual Diada en Festa Nacional dels Països Catalans, llavors ens trobarem amb el problema que fora del Principat —o de la República— l’Onze de Setembre és un dia laborable; per tant, molta gent del País Valencià, les Illes, la Franja de Ponent o la Catalunya Nord que volgués participar-hi es trobaria que no ho podria fer, precisament, perquè hauria d’anar a treballar com cada dia; al capdavall, ara mateix ho veiem que als actes de la Diada la gent de la resta dels Països Catalans només hi assisteix massivament quan s’escau en cap de setmana.

I ací ve la segona part de la meva proposta: un cop ja tinguem constituïda la República Catalana independent, decretar que l’Onze de Setembre deixi de ser dia festiu i traslladar la Diada o Festa Nacional dels Països Catalans al segon o tercer diumenge de setembre; més tard no, perquè llavors coincidiríem amb les festes de la Mercè, amb la qual cosa ens trobaríem amb el mateix inconvenient que si volguéssim celebrar la Festa dels Països Catalans per Sant Joan.

Com és lògic, si no proposo celebrar la Festa dels Països Catalans per Sant Jordi és perquè aquest és el Dia del Llibre i de la Rosa.

Publicitat
Publicitat

19 Comentaris

Publicitat
#19 Juan, Barcelona, 01/07/2014 - 20:15

No oblidem SORIA; també son festes per Sant Joan

#17 BEJOTA, bcn, 29/06/2014 - 10:05

En una entrevista a la CNN.

Mas reconeix que el suport a la secessió no assoleix la meitat de la població catalana.
"He llegit que ni tan sols la meitat vol separar-se d'Espanya", li plantegen. Al que Mas respon: "Bé, això és veritat".

#17.1 BEJOTA, bcn, 29/06/2014 - 10:05

DE QUINS PAÏSOS PARLA ?

#16 Vicent, Malvarrosa, 25/06/2014 - 21:21

Ja tenim una festa comú: el 12 d'octubre.

#15 pedrorepublik, barcelona, 25/06/2014 - 14:26

Vaya un colonizador imperialista cultural que estás hecho.
¿Preguntaréis también en referendum si quieren que les hagáis una fiesta y os anexionéis sus territorios a valencianos y baleares?
¿Habéis hablado ya con lepen para la catalunya nord?

#13 Edu, 9barris, 25/06/2014 - 13:28

Si proposes el dia 1 d'abrl per a tal festiu i tradueixes l'article a l'anglès, te'l publiquen segur a THE ONION.