La Punteta · 2 d'Octubre de 2012. 22:56h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Pere, el federalisme del PSOE no te'l creus ni tu

A Espanya el federalisme té mala fama des de la I República, quan Cartagena va tirar pel dret. I si a la Transició si es van empescar això de l'Estat de les Autonomies és perquè l'Estat federal feia por. Almenys un Estat federal se sap què és -els EUA, Alemanya, etc- mentre que l'Estat de les Autonomies és la traducció política del famós café para todos.

Per això no sé si s'ha tornat federalista primer el PSOE o El País, tot i que sovint van alhora. A la Festa de la Rosa vaig estar escoltant Alfredo Pérez Rubalcaba i no li vaig sentir pronunciar ni el terme "federalisme" ni el de "pacte fiscal" en tota la seva intervenció. I això que va durar gairebé mitja hora.

Si no hagués estat pels avions que passaven per sobre, el discurs del secretari general del PSOE l'hagués pogut fer a Sevilla o a Valladolid. Va fer algunes referències a que "Catalunya sólo se siente cómoda cuando se siente querida y respetada". Però, en general, la seva intervenció va ser un poti-poti contra el PP, CiU i la Merkel.

Encara recordo que al darrer congrés del PSC va sortir Manuel Bustos en roda de premsa per vendre com un gran avenç que el Grup Socialista al Congrés dels Diputats es digués a partir d'ara "Grup Socialista Federal" sense que, d'ençà d'aleshores, hi hagi constància que el mot hagi avançat gaire. M'estalvio altres punts aprovats com la del subgrup parlamentari o la creació d'una comissió paritària perquè tampoc no hi ha notícies al respecte.

Ben mirat la darrera gran aportació del PSOE al federalisme ha estat l'opinió del líder socialista extremeny, Guillermo Fernández Vara, sobre els catalans sense que cap veu de Ferraz l'hagi ni tan sols desautoritzat. I, aquí, els polítics socialistes que el van replicar ho van fer via Twitter, però no des de la tribuna del Parlament, oi Rocío? Ara resulta que hem pispat 150.000 extremenys. Fernández Vara farà bo Rodíguez Ibarra.

El PSOE -i el PSC- ens enreda amb això del federalisme: en primer lloc perquè és més fàcil ser federalista a l'oposició que no pas al govern. Al capdavall, quan governaven, van passar l'Estatut pel ribot. A més, a aquest pas, la travessa pel desert dels socialistes espanyols durarà, com a mínim, vuit anys perquè malgrat les retallades Rubalcaba ni tan sols recull el vot dels descontents. Ja ho diuen: és més fàcil la independència -i això que no serà fàcil-, que fer d'Espanya un estat federal.

Ahir vaig veure Pasqual Maragall esperant el tren a la plaça de Catalunya. Anava amb un grup de persones i el vaig veure bé de salut. Bé, potser amb aire de despistat, però això és de sempre. Vaig estar a punt de demanar-li perdó en nom del PSOE: els mateixos que ara defensen el federalisme li van fer el llit. Potser sí que l'Aeroport del Prat el rebategem Aeroport Pasqual Maragall. S'ho ha guanyat a pols.

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#6 Ramon, BCN, 17/10/2012 - 01:55

A Xavier RIus: Mirat aixó, un socioleg socialista de la corda del PSC explica clarament el perquè és impossible el federalime a Espanya.. http://www.joserodriguez.info/bloc/?p=5725
Es clar que es pura demagogia.

#5 Jordi de sants, Bcn, 11/10/2012 - 00:36

Totalment dacord amb canviar el nom a l'aeroport. Sería un homenatge que en Maragall es mereix, per haver agafat "el toro per les banyes" al seu moment, i dir sempre el que pensava, com està fent ara en Mas. I no els voto...

#4 Mohammed Abdullah, Ceuta (España), 09/10/2012 - 23:59

Y no me extraña porque el federalismo es algo que esta muy bien para unir a los que estan separados, pero no sirve para mantener unidos a los que quieren separase, recetarle federalismo a España es como proponer matrimonio a dos que quieren divorciarse... No nos tomen por idiotas.

#3 joan, barcelona , 09/10/2012 - 16:23

en tot d´acort ,menys en que el prat es digui pasqual maragall, encara que ara estigui malalt ,fen un repas del seu pas com a president i sense fer gaire esforç no es genns gens bo.

#2 pepe, andorra, 08/10/2012 - 19:25

ahora le llaman aire de despistado? Debe ser como la señora q había con Ferrer salat cuando le dio un sincope y se quedo como un pajarito, cosas de la neolengua.