La Punteta · 16 de Juny de 2016. 12:04h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Periodistes rumb a Ítaca

Cuní, després d'haver rebut el premi

Dimarts passat vaig seguir, a distància, l’acte de lliurament del novè premi Quim Regàs de periodisme a Josep Cuní. N’esperava molt més. Va ser, en certa manera, un exercici d'autocomplaença col·lectiva.

És veritat que Cuní va deixar anar alguna indirecta com que “els mitjans han de servir els governats, no als governants”. Però, en general, va evitar treptijar ulls de poll. No va anar més enllà.

Atès el lloc triat -la sala d’actes del Parlament- i la seva autoritat professional, tenia la ferma esperança que aixequés la seva veu per aquest ofici que, d’uns anys ençà, s’arrossega. Mai més ben dit. Hagués estat l'altaveu ideal.

Perquè com va dir Santi Nolla, “un dels secrets més ben guardats de Catalunya és saber què vota Josep Cuní”. D’un periodista que fa 24 anys que es lleva a les cinc del matí en podíem esperar, tots plegats, alguna cosa més que una frase de circumstàncies.

Al capdavall va ser elegit per un jurat format per -a banda de l’esmentat Santi Nolla i Rafael Jorba- la crème de la crème: Francesc Aguilar, Carlos Martín, Lluís Canut, Arturo San Agustín, Antoni Cases, Tatxo Benet, Carlos Pérez de Rozas, Sebastià Serrano, Joan Vilaprinyó, Josep Maria Artells, José Luis Martínez i José María Alguersuari. Per, entre d’altres mèrits, “assumir el lideratge informatiu, tant en el sector públic com privat”.

Encara recordo que, quan li van donar a Gemma Nierga el 2013, no va ser el “dialoguen” de l’any 2000, però va fer un míting contra el PP. Jo no ho hagués fet perquè de pantalles de plasma n’he vist també al PSC. Però estava en el seu dret si realment ho pensava.

Cuní, en canvi, va preferir passar de puntetes sobre el paper de la premsa durant el procés. Encara pitjor: va estar millor Carme Forcadell -que a part de llicenciada en Filosofia i Lletres ho és també en Ciències de la Comunicació. Almenys va parlar de la doble crisi de la premsa per la “irrupció d’internet” i la “crisi econòmica”. Curiós, en tot cas, que una persona tan significada políticament com la presidenta del Parlament fes una crida a “preservar la independència” de la premsa i al “rigor en la informació”.

Ho he dit en d’altres ocasions: el procés deixarà tocada la credibilitat no només dels mitjans sinó també la dels periodistes. No és que haguéssim de posar pals a la roda, però no hauríem d’haver oblidat mai la nostra condició professional i sobretot l'objectiu d'intentar explicar les coses tal i com són.

La majoria, en canvi, va preferir embarcar rumb a Ítaca i ara, en la llunyania, es comencen a veure les roques abans d’arribar a terra ferma. Ja ho va dir un dia Tian Riba: “Els periodistes ara sí que ens hem de posicionar”. N’hi ha que han actuaT més més com a espadatxins mediàtics del procés -i del Govern- que com a professionals de la informació.

Quan hagi passat tot, haurem de tornar a mirar els lectors a la cara -si ens en queda cap- i preguntar-nos si hem estat a l’alçada. Hem sacrificat al sobiranisme el nostre esperit crític i hem convertit els mitjans en una prolongació del poder polític. El mal ja està fet. Però després no ens queixem si els lectors fugen de nosaltres. Res ja tornarà a ser igual.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

32 Comentaris

Publicitat
#14 Timbaler del Bruch, Bruch, 17/06/2016 - 15:25

Potser no sabem qui vota en Josep Cuní, però si l'han donat aquest premi, sabem qui NO vota: ni C's ni PP (i dubto que PSC).
La societat catalana és bastant més diversa que els periodistes que ens han tocat.

#13 ALEX, Terrassa, 17/06/2016 - 08:14

Nadie se ha fijado en la raja del pantalón de la Forcadell? Esta mujer se ha puesto tetas?

#12 el Neutral, bcn, 17/06/2016 - 07:34

Una gran majoria del poble català vol la independència (CDC, ERC, CUP)

Una minoria vol almenys un referendum, pactar amb Bildu, ERC, etc (PODEMOS)

Una altra minoria no sap no contesta (PSC)

I només una altra petita minoria residual (C's, PP) vol continuar units amb Espanya

Per tant... a qui em d

#12.1 Saprissa , Sants , 17/06/2016 - 10:36

Jo,vaya neutral....

#12.2 pepe., andorra, 18/06/2016 - 18:21

esa gran mayoria de la q hablas no llega a la mitad, asi q es minoria mayoritaria, q es diferente. Y lo de minoria residual lo diras tu, cuando veo los resultados de las elecciones lo q tu dices a lo q yo veo, se parece como una castaña a un huevo.

#11 JORDI MARTINEZ LOPEZ, cornellà, PAÏSOS CATALANS, 17/06/2016 - 07:32

Quan ens hi juguem el futur com a Nació Lliure i Sobirana, no hi ha mitges tintes: o estàs amb el Poble o estàs amb els enemics espanyols.

Us imagineu durant la guerra d'Independència dels EEUU que els periodistes haguessin volgut ser "imparcials"?

Deixem-nos de "gilipolleses", aquí ens hi jugu

#11.1 Saprissa , Sants , 17/06/2016 - 10:38

Digo yo,Sr ilustrado, q habría no partidarios de separarse de la city

#11.2 Totalitarisme, barcelona, 17/06/2016 - 11:44

Gracies Jordi per mostrar-nos el sentiment totalitari de bona part de l'independentisme.

Amb vosaltres ni a la cantonada!

#11.3 pepe., andorra, 18/06/2016 - 18:24

lo q dice el trolete jorgito se puede decir de otra manera, o estas con el pueblo o estas con los enemigos separatistas. Y los periodistas en el siglo XVIII no existian como tales, si lees miguel strogoff, de Julio Verne, veras q los periodistas eran escrupulosamente neutrales y objetivos.

#11.4 K3nny, Bcn, 20/06/2016 - 17:07

Vosaltres en la vostre imaginació i en el vostre deliri mental heu recolat 300 anys enrere. Populisme pur, feixisme pur. O ets blanc o negre...de que collons aneu ? Esteu malalts, els nacionalismes nomès porten a una cosa, l'aïllament. Ah no - el nostre nacionalisme és bó, veritat?

#9 narcisa, on hi ha calés, hi ha alegria, jajjs, 16/06/2016 - 20:25

Itaca deu ser la p porta de TV3, jajjs.