La Punteta · 7 de Juny de 2015. 19:32h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Pim, pam, pum contra Duran

Sembla mentida que jo, que vaig ser el primer periodista en investigar el cas Treball -pels que no se'n recordin: el finançament il·legal d’Unió- hagi de sortir ara en defensa de Duran. Però si no hi ha ningú dels que durant tant de temps li han fet la pilota ja ho faré jo. Amb la meva proverbial falta de tacte un dia li vaig preguntar al líder d’Unió, a boca de canó, com es que queia tan malament. I ell ho va atribuir una mica al fet que, en època d’extrems, els que estan al mig reben de totes bandes.

Com Cambó, per entendre’ns. Quan es va proclamar República la gent cridava pels carrers “Visca Macià, mori Cambó”. Però si agafem l’obra estricta de govern en té més el líder de la Lliga que l’Avi. Entre els seus mèrits com a regidor, per exemple, hi ha des de la rehabilitació de Plaça Catalunya a l’amplada de 60 metres de la Diagonal.

Si volen saber més detalls, agafin les memòries reeditades fa uns anys per Edicions 62. Però, en aquest país, ens agraden més els lideratges èpics que els pencaires. No ho dic per ningú, eh?. L’esquerra -amb el PSC governant a l’Ajuntament de Barcelona- va acabar erigint-li un monument a finals dels 90 no sé si per remordiments de consciència. De pèssim gust, per cert, perquè sembla que s’escanyi a si mateix.

Perquè Duran té molts defectes. En el tracte personal potser encara és més tibat que Roca. I també ha comès errors grossos com aquell famosa foto a la suite del Palace. Jo, que tint tan mal gust amb les corbates, em vaig quedar de pedra el dia que en una entrevista a El Periódico vaig descobrir que en tenia més de 4.000.

Durant una Diada li vaig preguntar si podia ser ministre una persona amb tantes corbates, però em va aclarir que la majoria eren regals de representació en raó del seu càrrec com a president de la Comissió d'Afers Exteriors o com a membre de la Internacional Demòcratacristiana. Ja els hi agradaria als del Diplocat tenir l'agenda internacional del líder d'Unió.

També hi ha, tot sigui dit, algun periodista que ara li passa factura per alguna topada a Madrid. Tot i que, en aquest ofici, la relació personal no hauria d’influir en les cròniques periodístiques. Jo he arribat a parlar bé de gent que em cau fatal i al revés. Per entendre'ns: jo he deixat pels núvols Sala i Martín o Joel Joan.

Tant se val, per unes raons o altres, al líder d’Unió se li té ganes. Dimecres, l’Ara titulava en portada que “Duran no cedeix”. I a l'Avui, que va comprar un exsenador de Convergència per un euro, de “Plebiscit sobre Duran”. Fins i tot a l’editorial parlaven “prova de càrrega” com si fos un judici sumaríssim. Amb amics així no calen enemics.

A mi se’m va ocórrer fer un tuit a favor del líder d’Unió i Vescomtat d'En Bas ‏ va qualificar de “desvagat professional”. Però em sembla que aquest perfil de twitter correspon a l’antic cap de premsa de Reagrupament, el partit que en coalició amb Solidaritat ha aconseguit l'espectacular suma de 2.600 vots a Barcelona, un 0,38%.

També va sortir a repartir garrotades un tal Francesc Osan que li deia “Tingues el coratge d'anar sol a unes eleccions, així mesuràs la força de les teves propostes, o no?”. Cosa, ves per on, que jo crec que també hauria de fer l’ANC. Però crec que aquest era el que organitzava caravanes solidàries en territori hostil. No m’estendré sobre el cas perquè ja en vaig parlar en un article publict l'agost del 2010.

Perquè, a veure, si no posen Duran de cap de llista a qui posaran? A Toni Castellà? a Titon Laïlla? a Carles Sala?. Per esmentar alguns membres del sector sobiranista? Titon Laïlla es va presentar com a candidata per presidir el consell nacional -sospito que empesa per l’esmentat Toni Castellà, que devia va estirar el braç i va amagar la mà- i va treure un 28,7% dels vots enfront el 68,8% de Ramon Espadaler, que era el candidat oficial.

L’error del sector sobiranista d’Unió és que Josep Maria Vila d’Abadal va tirar de seguida la tovallola. Al capdavall, la política és una carrera de fons. L’encara alcalde de Vic per pocs dies va obtenir un 20% al congrés de maig del 2012 que sovint com van els congressos dels partits -controlats per la direcció o els aparells- no és un mal resultat. Però en comptes de liderar el sector sobiranista va acabar renunciant als seus càrrecs i al carnet uns mesos després, el desembre d’aquell any.

Bé, potser poden posar Joan Rigol, però el que deu voler el president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir és anar a la llista de Mas en agraïment als serveis prestats. Rigol te una espina clavada des de les eleccions del 2003. Quan va passar de president del Parlament a no anar ni a les llistes. Sembla que Pujol li va dir que era cosa de Mas, Mas que era cosa de Duran, i Duran que era cosa de Pujol.

El mateix pot passar amb Núria de Gispert, que deu aspirar a prolongar la seva llarga carrera política, la major part a l’ombra de Pujol, del qual era una de les conselleres preferides: fins i tot la va fer superconsellera de Governació i Justícia. Perquè, com Ernest Benach, de Gispert porta ja dues legislatures. No es culpa seva -ni nostra- que Mas hagi decidit escurçar-les a la meitat.

El problema de Duran és que l’han deixat sol. Com que els consellers d’Unió han estat literalment desapareguts, almenys fins a l’arribada d’Espadaler, sembla que el líder d'Unió es dediqui a posar pals a la roda del procés Jo, en alguna roda de premsa conjunta dels consellers Homs i Pelegrí després d’un merder a CiU, els hi he arribat a preguntar si a les reunions de Consell Executiu parlen del temps.

Especialment significatiu és el cas de la vicepresidenta Joana Ortega. Val a dir que Joana Ortega -jo la vaig tractar molt quan era un diputada rasa i curta- va arribar al càrrec en primer lloc perquè és dona. En segon lloc perquè la va proposar Duran i, en tercer lloc perque la va nomenar Mas. Ara no se'n recorda.

A més, era aquella que va arribar a la vicepresidència amb el currículum inflat -als EUA hagués hagut de dimitir- i que ha tingut temps d’acabar la carrera de psicologia a la Abat Oliba. O una de dos: o té poca feina o li han donat un cop de mà perquè si no no em quadra que tota una vicepresidenta tingui temps d’aprovar dues assigantures pendents mentre està exercint el càrrec.

Per mi que té una mica de síndorme d’Estocolm respecte a Mas. O encara pitjor: una relació platònica. La mateixa persona que va votar no a la consulta de Barcelona -segons va revelar el propi Duran-, va ser després l’encarregada d’organitzar el 9N i comparèixer al costat del president Mas aquella nit electoral. Però sempre és un vol i dol. És una mica com Xavier Trias, que sembla que s’hagi fet indepe per obligació.

En fi, si li haguessin fet més cas a Duran en les darreres eleccions municipals potser Trias encara seria alcalde de Barcelona. Ningú podrà dir, en aquesta ocasió, que la derrota es cosa seva perquè amb prou feines va fer campanya llevat d'Hostalets de Pierola i Cervelló. Si, és veritat que CiU va quedar primera però amb un 21,5% dels vots, el segon resultat més dolent des del 1979, quan només va arribar al 19%.

Encara recordo una roda de premsa que va fer el llavors secretari general de CDC, Oriol Pujol, després d’aquelles eleccions en les que Mas -amb el cartell de messies que li ha donat tants disgustos- havia passat de 62 a 50 diputats. L’Oriol va culpar successivament del resultat, després d’una reunió de la direcció del partit, al “vot de la por” del PP, a les portades de Pedro J. i al paper de Duran. Per aquest ordre.

Gens ni mica d'autocrítica. Jo no m'ho podia creure. Per acabar-ho d'adobar, va fer una crida a als militants independentistes d’Unió a incorporar-se a Convergència. “Acollirem tota la gent que es vulgui incorporar a CDC. No hi ha inconvenient d'ampliar la casa gran i acollir quanta més gent millor”. Potser que li facin cas.

Perquè, en el fons, Duran té raó en la seva darrera carta setmanal. La pregunta del sector sobiranista té trampa: “Voleu que UDC es comprometi per una Catalunya independent en el marc de la Unió Europea?”. Tant que, quan la vaig sentir per la ràdio, vaig pensar que era la pregunta oficial. Al cap i a la fi, la independència està supeditada a continuar a la UE. Així qualsevol.

Els sobiranistes d'Unió han de ser conscients d’una cosa: a l'exterior, fins i tot a l'estiu, fa molt de fred. Tenen més valor a dintre que a fora. I si no que mirin cap al Moviment d’Esquerres, que ha patit ja la seva primera crisi. L’anomenat partit dels exconsellers ha aconseguit 106 regidors: però només 37 amb les seves sigles: per mèrits propis. La resta és sota l’aixopluc d’Esquera (60), d'ICV (7) o d'altres formacions (2).

Al meu poble es van presentar i van treure 199 vots, un 1,95%. I això que el cap de llista havia estat regidor del PSC. Qui se’n recorda ara al PSC d’Antoni Castells o de Montserrat Tura?. I, a Marina Geli, que resisteix aferrissadament al galliner del Parlament, em sembla que li queden dos Telenotícies. Vinga, valents, a veure qui s'atreveix.

El problema de fons és que, a casa nostra, hem començat a repartir carnets de catalanitat. Tots els que no van xiular l'himne espanyol al Camp Nou, es pregunten si cal una Armada catalana per arribar a l'Índic en cas d'independència o, simplement, veuen amb un escepticisme creixent el procés -per mi que ens han aixecat la camisa- són tractats automàticament de mal catalans.

 

Segueix-me a twitter

Web personal

Tots els articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

18 Comentaris

Publicitat
#9 Hehehe, Barcelona, 09/06/2015 - 08:26

Potser algú m'ho podrà explicar.... a canvi de què el govern del PP va amnistiar alts càrrecs d'UDC? Gràcies.

#8 Carlos Gomez, Bcn, 08/06/2015 - 18:53

L´unic que sortira incolume i reforçat de tota aquesta xaranga descervellada es el gran Duran
El projecte sorgit del cap d´un delinquent desequilibrat no ha tingut mai la menor psoibilitat de ferse realitat i ell ho sabia
Duran no es res mes que un ser d´un mimestisme eclectic sorprenent
Un inmortal

#7 Lo Tío Collons, Espolla (Alt Empordà), 08/06/2015 - 16:49

Pim, pam, pum contra Duran...mirat'ho des d'altre punt de vista, el de l'e-noticies: A hores d'ara teniu 11 (onze) notícies de portada, relacionades amb UDC, ja sigui el trunyo de pregunta o de les conseqüencies des de una òptica nacionalista espanyola.
11 articles de 40 del total en portada, 30%,??

#7.1 pepe, andorra, 09/06/2015 - 11:12

a mi me salepoco mas del 25%, pero supongo q lo tio collons debe ser el q lleva los resultados electorales a la junta electoral, pq sino, no comprendo la diferencia. En todo caso, en mates, cero patatero.

#7.2 Lo Tío Collons, Espolla (Alt Empordà), 09/06/2015 - 12:28

...Si es que se'ls ha de cuidar pel nivellet que demostren.
Anem a alliçonar en mates elementals a #7.1:

11 de 40 es exactament el 27,5%, que queda a mig camí entre 25 i 30, en matemàtiques si fem un arrodoniment per defecte és 27, per excés 28,en qualsevol cas "poc més" del 25% és mentida, listillo

#7.3 Lo Tío Collons, Espolla (Alt Empordà), 09/06/2015 - 12:56

Dedicat al "matemàtic" de guàrdia #7.1

dels falangitos digitals destinats a l'e-notícies:
A hores d'ara compto 11 notícies relacionades amb UDC i els seus lios, de 38 notícies de portada, això representa el 28,95% del total, el que normalment diriem un 29, quasi un 30% del total.
Listillo, aprèn.

#7.4 Lo Tío Collons, Espolla (Alt Empordà), 09/06/2015 - 13:05

...Actualitzem dades: A hores d'ara 12 de 38 notícies de portada relacionades directament amb UDC i els seus lios.
Representa el 31,58% del total, arrodonit normalment el 32%, i pujant...i no compto els articles com aquest ni l'últim d'en Rius.
Dedicat al falangito que fa (malament) els números #7.1

#7.5 pepe, andorra capital jerusalen, 11/06/2015 - 14:24

lo q queria decir, q no me has entendido, es q mi gran admirado Netanyahu puede gobernar (y ampliar a bombazos, de fosforo, el Gran Israel) con el 18% de los votos, pero los catalufos del 25%, ni de coña.

#6 Pepón, Bcn, 08/06/2015 - 10:04

Los indepes ven traidores y malos catalanes o simplemente no catalanes por todos lados. Están enfermos. Y estos son los pulcros demócratas??? La inmensa mayoría de ellos son totalitarios.

#5 A LAS MANS DEL MESSIES, BCN, 08/06/2015 - 09:07

Duran representant del SENY I CENTRE
FA NOSA al nacionalisme
de la DIU AL CALAIX del President
Per lo tant s'ha de FER FORA

La GRAN CATALUNYA motor economic
s'apropa cada dia mes a la INCERTESA
CONFRONTACIO

Qui guanyarà ?
Qui perderá TOTS


#5.1 pepe, andorra, 09/06/2015 - 11:15

la gran cataluña, la gran alemania, alemania despierta, cataluña despierta, una lengua un territorio, ein, volk, ein reich, vamos, q no se parecen en nada de nada de nada. Sobre todo cuando les ves bajar de montjuich con sus antorchas. Aunque solo es estetica, el dia q haya tortas, a Francia.

#5.2 pepe, la gran jerusalen capital de andorra, 11/06/2015 - 14:19

perdon, perdon, queria decir q el dia q haya tortas, a Las Escaldas.