La Punteta · 23 de Juny de 2022. 10:13h.

JORDI GARCIA-PETIT PÀMIES

Jordi Garcia-Petit Pàmies

Podemos no ha paït l'OTAN

Ai! aquesta inclinació soterrada, inconfessable, de comunistes residuals i d’esquerres post comunistes o “transformadores” -com els agrada dir-se’n-  per Rússia, encara que sigui la Rússia de Putin,  a la que veuen com la successora de l’URSS mitificada.

L’hem sentida, la inclinació,  amb la guerra d’Ucraïna. Després d’aquell “No a la guerra”  -una apel·lació dirigida més a la víctima i els seus valedors que a l’agressor- han acabat per condemnar la intervenció russa, per bé que només de boca, afegint-hi sempre el rebuig, o moltes reserves, a l’enviament  d’armes  a la víctima sense les quals no pot defensar-se de  la injustificable agressió.

Ells diuen que estan per la via diplomàtica, com si fossin els únics. Només cal que convencin Putin que deixi de bombardejar les ciutats i de massacrar els civils, retiri els seus exèrcits d’Ucraïna, respecti el dret internacional  humanitari, compleixi  les resolucions de les Nacions Unides i, després, que  plantegi les seves reivindicacions, si en té de justificades.  Això és la via diplomàtica.

Els “residuals i els  transformadors”, l’amalgama de Podemos, evidentment no estan per l’OTAN, en darrer terme la voldrien  dissolta. Tampoc no els fa gaire gràcia “l’autonomia estratègica” de la Unió Europea, que tard o d’hora es traduirà en un sistema de defensa pròpiament europeu.

Però, mai no expliquen  què hem de fer els europeus enfront d’una Rússia expansionista i agressiva, com mostren les seves intervencions a Txetxènia, Síria, Geòrgia, Moldàvia, Ucraïna 2014, Ucraïna 2022 i les seves amenaces  constants a països veïns i a l’OTAN, o sigui també a Espanya, que n’és membre, obligada i beneficiada pel Tractat de l’Organització.

Podemos forma part del Govern d’Espanya, per tant han de respectar els compromisos internacionals de l’Estat que (co)governa  i han de maldar per la seguretat del país. Participar en el govern comporta ocupar-se tant de les polítiques socials -agraïdes a les urnes- com de la política de seguretat -poc agraïda, implica riscos i despeses-, que per a Espanya passa ineludiblement per la pertinença a l’OTAN.

Espanya ha d’afrontar els mateixos riscos de seguretat -que avui dia és  més que  estrictament militar-  que la resta de països d’Europa, amb un afegit important. La nostra situació geogràfica ens fa frontera directa i frontera d’Europa amb el Magrib i més avall i tot, una àrea de les més problemàtiques.

I encara aaltres factors a tenir en compte. Probablement, la sort de Ceuta i Melilla seria diferent sense la cobertura de seguretat per a Espanya que suposa la pertinença a l’OTAN. I les Canàries són al mig de l’Atlàntic exposades a apetències diverses.

Els dies 29 i 30 de juny se celebrarà a Madrid la reunió de l’OTAN que definirà el nou “concepte estratègic” de l’Aliança per als propers anys, tractarà  de l’adhesió de Suècia i Finlàndia, de la guerra d’Ucraïna i del “flanc Sud”, que tant directament ens concerneix. El Govern d’Espanya, del qual forma part Podemos, n’és l’amfitrió.

Segurament algú de Podemos muntarà algun numero  -preferiria més equivocar-me que encertar-la-,   tot posant en evidència la seva deslleialtat, però també afeblint la imatge del Govern, cosa que l’oposició aprofitarà.

Quan Podemos va entrar al Govern havia d’haver estat conscient que no anava només a lluir-s’hi en política interior, sinó que també hauria de mullar-se en política exterior que per a Espanya, tot i tenir una presència global al món,  es concreta a Llatinoamèrica, el Magrib, l’UE i l’OTAN.

Al programa electoral de 2019, Podemos  proposà un “desplaçament progressiu” de l’OTAN (s’ha d’entendre que de la funció de defensa) cap a l’UE per “ evitar duplicitats i millorar l’eficàcia”. No hi ha un rebuig de l’OTAN, a diferència de 2014, quan Pablo Iglesias deia que intentaria treure Espanya de l’OTAN.

A l’acord de govern de coalició es proposa una més gran autonomia de la UE en matèria de defensa, sense que es qüestioni en absolut l’OTAN.

La política exterior y la política de defensa així com la coordinació general d’aquestes competències correspon al PSOE, i el govern adopta col·legialment acords que obliguen a tots els seus components.

Per tot  plegat, les reticències oportunistes d’ara de Podemos respecte a l’OTAN només s’expliquen pel pòsit ideològic del passat  -“la inclinació”- i per guanyar “visibilitat” amb la seva probable absència  dels actes de la cimera.  

¿Quan acabarà Podemos  de pair l’OTAN i serà, per fi, un partit normal de govern en una  Europa amenaçada i en una Espanya vulnerable?

 

 

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#7 Jordi Garcia-Petit, BARCELONA, 29/06/2022 - 08:12

David, l'OTAN és, en efecte, una organització militar i, per tant, seria millor que no existís i que els fons que s'hi dediquen s'apliquessin a necessitats socials. Ara bé, el desarmament hauria de ser global. De moment, lluny d'això, hi ha amenaces certes que només poden ser dissuadides amb (i per) una Organització militar forta.

#7.1 David, Baix Llobregat, 29/06/2022 - 23:38

No, no volia dir això. Em refereixo al que diu l'exambaixador José Antonio Zorrilla:
"Las armas no dan la seguridad, llevan a la carrera de armamentos. A la seguridad llevan los acuerdos, pactados entre las dos partes. La seguridad no puede ser que tú estés empujando la OTAN y el que está delante de ti diga: 'no quiero que la empujéis'."

#6 David, Baix Llobregat, 26/06/2022 - 21:44

(3/3) I pel que fa a Espanya en particular, tot i que estic convençut que els nostres interessos geopolítics no coincideixen pas amb els dels EUA o el Marroc, dubto que el decadent Estat partitocràtic sigui capaç de defensar els nostres interessos en cap circumstància. Per tant, no trobo sentit a sortir de l'OTAN sense més ni més.

#5 David, Baix Llobregat, 26/06/2022 - 21:42

(2/3) Pel que fa a la democràcia que se suposa que defensem quan donem suport a Ucraïna, em pregunto què entenem per democràcia. Una de les promeses de Zelenski quan va guanyar les eleccions del 2019 va ser trobar una solució pacífica a la guerra del Donbass. La majoria d'ucraïnesos van votar això, no pas l'entrada a l'OTAN.

#4 David, Baix Llobregat, 26/06/2022 - 21:42

(1/3) Ni sé ni m'interessa si el raonament de Podemos és correcte o no. Però sé que la confrontació, abans de portar la pau, porta la guerra. L'expansió de l'OTAN és un pols entre els EUA i Rússia, i com expliquen Noam Chomsky i John Mearsheimer, els EUA han buscat aquesta confrontació deliberadament.

#3 Timbaler, Bcn, 23/06/2022 - 23:19

Felicito al sr Garcia Petit por su artículo y por bajar a la arena en este intercambio de opiniones con sus lectores.
Mi opinión es que para Europa , no hay alternativa a la fuerza disuasiva de la OTAN. Cualquier mejora en la función defensiva de la UE no ha de ser para autonomizarnos de la OTAN sino para contribuir a hacerla más fuerte