La Punteta · 2 de Juliol de 2017. 22:08h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Postveritats a TV3

TV3 va fer dissabte un altre exercici de postveritat, d’intentar adaptar la realitat als somnis. Primer sortia el presentador del Telenotícies migdia, Ramon Pellicer, i anunciava solemnement: “el món local, a favor del referèndum de l’1 d’octubre". "Més de mig miler d’alcaldes s’han compromès a col·laborar amb el Govern per organzar la consulta”, afegia.

Després recollien les intervencions de l’alcalde de Sabadell, Juli Fernández, dient que no era un acte independentista, sinó "democràtic”. I la d’Os de Balaguer, Estefania Rufach, demanant que les properes generacions puguin viure en “un estat democràtic de veritat”. Ergo, Espanya és una dictadura.

Tot seguit sortien alguns dels participants treient pit. L’alcalde de de Sant Quintí de Mediona, Pol Pagès, assegurava que “donaré la cara fins l’últim moment pel meu país i la meva gent”. Albert Batalla, de la Seu, que “el que és trist és que en ple segle XXI estiguem encara amenaçats, o estiguem encara atemorits per posar unes urnes” (aquí va patir un lapsus perquè va reconèixer que en el fons estan acollonits). I Josep Maria Osuna, de Ripollet, deia que “por? cap ni una”. O sigui que es poden imaginar la pregunta també del periodista de TV3.

Però a la que no vaig veure va ser l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Ni el de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. O el de Lleida, Àngel Ros. Tampoc la de l’Hospitalet, Núria Marín. Ni a la de Santa Coloma, Núria Parlon. Els darrers del PSC tot s’ha de dir. I això que TV3 pretenia donar la idea que tots els ajuntaments de Catalunya donen suport al referèndum. No és veritat. Dissabte, al paraninf de la UB, no hi havia els alcaldes de tot Catalunya, hi havia alcaldes de Catalunya. És un subtil matís que la cadena pública catalana va obviar.

A banda que es retroalimenten. L’esmentat Pol Pagès és d’Esquerra i Albert Batalla del PDECAT, fins i tot és diputat al Parlament. Què volen que diguin?. Dit també amb tot el respecte per ells i sobretot pels seus conciutadans: Sant Quintí de Mediona té 2.000 habitants i la Seu d’Urgell 12.000. Però la majoria d’ajuntaments -i ciutadans- de l’àrea metropolitanta- viuen indiferents al procés. O francament farts.

Com que TV3 també funciona per quotes -el director, Vicent Sanchis, l’ha posat l’antiga Convergència i el cap d’informatius, David Bassa, Esquerra- encara van tenir temps d’enxampar un alcalde del PDECAT que baixava de l’hort. Jord Xaragay, de Palol de Revartit, deia que “buenu, nosaltres venim a aquest acte a donar suport, però farem el que ens diguin”. Almenys era franc. En canvi, els alcaldes de la CUP i d’Esquerra “ho tenim claríssim” explicava Rosa Pou, de Caldes d’Estrac. Les diferències al si del Govern es comencen a reflectir als Telenotícies. La lluita serà cruenta.

Però el quid de la qüestió és aquest: Ja n’hi ha prou de vendre que tot el món local està darrera de la independència o el referèndum. Hi ha el 60% del territori, però només és el 40% de la població. És com l’Associació de Municipis per la Independència, la santíssima trinitat de la societat civil sobiranista juntament amb l’ANC i Òmnium. Però qui representa l’AMI? Bàsicament municipis petits. Només cal mirar la llista de corporacions adherides. Els primers, per ordre alfabètic, són Aiguamúrcia, Alcocer, Alió, Bràfim i Cabra del Camp.

A més, tot plegat saben què vol dir? D’una banda que el procés necessita permanentment d’actes mediàtics -la conferència a Brussel·les, la de Madrid, l’acte a Palau, ara aquest, dimarts un altre- per donar-se ànims. De l’altra, que el Govern vol recórrer a les corporacions locals perquè no s’atreveix a organitzar tot sol el referèndum. És una forma de diluir les seves pròpies responsabilitats. La República també la van proclamar els ajuntaments.

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#2 pepe.----, andorra, 04/07/2017 - 12:14

pq lo llaman posverdad cuando de toda la vida se ha dicho propaganda? Aunque lo de mentiras también sirve.

#1 Pepe, Alacant, 03/07/2017 - 08:38

TV3 hace mucho que dejó de ser un medio de comunicación, para convertirse en medio de propaganda con todas las connotaciones negativas que el término conlleva, ya no es la de todos y para todos, es suya y para los suyos, que les aproveche.

#1.1 pepe.----, andorra, 03/07/2017 - 11:01

si, pero es un medio de propaganda q solo sirve al separatismo, pero q pagan todos los españoles, sean estos separatas o no. Una cosa es no verla y otra no apercibirse q es una gran estafa el poner al servicio de unos pocos lo q pagamos todos en España.