La Punteta · 15 d'Abril de 2016. 11:39h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Premsa amiga

Semàfor de La Vanguardia el passat 13 d'abril

Avui farem com la secció aquella de Pareumpàquines de la plana dos del diari Ara on expliquen les intimitats de la premsa, sobretot de la brunete mediàtica. Però en versió autòctona. Al capdavall, Lluís Rabell va dir l'altre dir que "a casa nostra també tenim caverna".

Per exemple, que hi ha en comú entre dos diaris tan diferents com La Vanguardia i l’esmentat diari Ara?. Doncs que els dos van dedicar un semàfor verd dimecres passat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per intentar reprendre el diàleg amb Madrid.

Per a La Vanguardia “la carta remesa pel president Puigdemont a Mariano Rajoy per demanar-li una reunió s’inscriu en la disposició al diàleg que exhibeix el mandatari català, que ja s’ha vist amb Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, i divendres ho farà amb Albert Rivera".

Per a l’Ara, “Puigdemont ha encarregat programar una trobada amb Mariano Rajoy. Fins ara s’havia descartat una reunió amb el president en funcions. 'Hi ha voluntat de parlar amb tothom', argumenten a Palau”. Fa gràcia el llenguatge: "ha encarregat programar". A la Moncloa encara deuen riure ara.

Perquè ara? Precisament ara? Noranta-tres dies després d’haver estat elegit per al càrrec? Després d’haver dit que Rajoy està "en funcions i fa declaracions en funcions”. “No m’interessa el que digui un projecte que s'acaba" va insistir Puigdemot en la seva visita a Girona després de ser escollit president.

"M'interessa el que digui un projecte que hagi de venir, si n'ha de venir algun, perquè per ara els deures que hem fet a Catalunya, a Espanya encara no els han fet”, va afegir. Ara, clar, se n'ha de desdir.

La trucada en qüestió s’havia d’haver fet fa tres mesos. Palau ha perdut el temps mentre els proveïdors no cobren. Ara sí que Rajoy està més en funcions que mai perquè el rellotge d’unes altres eleccions generals sí que ha començat a córrer. Com diria Pablo Iglesias: Tic-tac-tic-tac.

L’altre exemple és la notícia del dia que donava aquest dijous en portada El Punt-Avui amb la carta enviada per Oriol Junqueras a Cristóbal Montoro en la que assegurava que l’objetiu de dèficit era “inassumible”.

A veure si ho entenc: Junqueras no va divendres a la cita més important que té com a titular d’Economia -la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera-, però en canvi dos dies abans filtra una carta a un diari que, òbviament, ho tractarà bé.

De la capacitat de lideratge del president d’ERC -del qual començo a tenir seriosos dubtes- ja en parlarem en un article proper, però si havia de dir alguna cosa cara a cara al ministre Montoro era divendres a Madrid, no fent turisme per Roma.

Com s’ha sabut -nosaltres hem hagut d’insistir un parell de dies per esbrinar-ho- Oriol Junqueras viatja a Itàlia per assistir a la presa de possessió d’un bisbe ortodox, entre d’altres importants activitats.

Per donar la cara a Madrid envia el conseller Romeva -deu ser perquè és el d’Exteriors- i el  número tres del departament, Pere Aragonès. El coratge en política és imprescindible.

En fi, una dada suplementària: La Vanguardia va rebre el 2014 835.000 euros de subvenció, El Punt-Avui 481.000 i l’Ara 333.000, segons els col·legues de Catalunya Press. Per als malpensats, e-notícies també hi surt: 47.000

El problema de la premsa catalana és el pecat original: amb Pujol ja vam callar massa. Però li costarà molt recuperar la credibilitat després del procés. Gairebé ha quedat ferida de mort. I sense premsa independent no hi ha democràcia.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

11 Comentaris

Publicitat
#11 nohate, Barcelona, 18/04/2016 - 23:58

RIUS, DESPRÉS DE "li costarà molt recuperar la credibilitat després del procés. Gairebé ha quedat ferida de mort.I sense premsa independent no hi ha democràcia" PUC DIR QUE DEUS SER L'ÚNIC PERIODISTA INDEPE QUE SE SALVA DEL FOC DE L'ESTUPIDESA EN QUÈ EL PERIODISME SUBVENCIONAT HI ÉS DES DE FA 35ANYS

#10 Carlos Gomez, Bcn, 15/04/2016 - 19:33

La Vanguardia es un dels tres diaris gratuits mes cars del mon.
El altres dos tambe son catalans.

#9 La hora de los egoistas, Bcn, 15/04/2016 - 16:42

La Sra. Fahrenheit 451 cobra 46.000E más 18.000E de TV3% y además "escribe" en un periódico con 330.000E de subvención y lo que no debemos saber. ¡A eso se le llama quemar dinero!

#5 angelito, barcelona, 15/04/2016 - 14:29

No hi ha democràcia, pero hi ha periodistes fent de nous rics, i mira que n'està de malament el mercat.

#4 VallesAna, Vallès precalifal, 15/04/2016 - 13:45

sense oblidar ("last but not least") com LV va posar fa no rès la notícia q el BCE no comprarà bons-escombraria de Cat (i a la resta de ccaa. SÍ), discretament camuflada i amb retard en la secció Vida.
Ens prenen per "burrus"??..