La Punteta · 6 de Novembre de 2014. 11:46h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

President, aterri

La foto que va filtrar el conseller Homs a La Vanguardia

Si no ho diu ningú ho diré jo: algú pot dir al president que, si us plau, comenci a tocar de peus a terra?. Ho dic amb tot el respecte institucional possible. Però també amb tota la gravetat en un moment tan transcendental com aquest. El viatge a Ítaca ha esdevingut un viatge a la deriva.

Mas ho va dir ahir en un esmorzar informatiu al Fòrum Nueva Economía. Després de diumenge enviarà una carta a Mariano Rajoy per convidar-lo a obrir un diàleg que inclouria els 23 punts de la seva darrera visita a la Moncloa. També, va afegir, “li recordaré que quedarà pendent celebrar un referèndum definitiu i acordat a Catalunya”.

Justament un parell d'hores que el president fes aquest anunci tan solemne càrrecs electes de CiU signaven un manifest -que haurien pogut signar els de la CUP- en el qual denunciaven la “involució política i democràtica” d’Espanya.

Perquè una cosa és denunciar “la manca de voluntat política per part del govern espanyol per establir marcs de diàleg i negociació” i l’altra és parlar d’un involució “dirigida a debilitar l’autogovern català”. Embolica que fa fort.

Si jo fos Rajoy, a la propera reunió a la Moncloa, començaria dient: "¿Qué, Artur, alguna respuesta de las Naciones Unidas?”. Perquè el manifest, a més de l’ONU, va adreçat també al Parlament Europeu, la Comissió Europea, el Consell d'Europa i l’OSCE. Només faltava el Comitè de Descolonització de les Nacions Unides. A veure si colava.

A mi el que va dir el president ahir em recorda quan el març del 2013, després d’aquella cimera del Govern al Palauet Pedralbes, convenientment filtrada pel conseller Homs a La Vanguardia -fins i tot en va fer la foto-, va ordenar a tots els consellers “reobrir el diàleg amb Madrid”. D'ençà de llavors no han cobrat ni les farmàcies.

Però el problema serà que Mas anirà a la Moncloa amb, com diu l’expressió popular, la cua entre les cames. Les negociacions ja no seran -si ho han estat mai- de tu a tu, sinó de vencedor a derrotat políticament després d’un estira-i-arronsa de gairebé dos anys. Segurament anirà a preguntar com podem arribar fins a Nadal perquè al conseller Mas-Colell ja no li surten les xifres per enlloc. Només faltava el disgust d'Aigües Ter-Llobregat.

I si el Govern frena abans de diumenge Mas anirà a la Moncloa després d'haver-se empassat, dos cops, la decisió del Tribunal Constitucional. Em temo que tenim un Govern que ha volgut farolejar fins el final. I cal veure què passa diumenge. Sense oblidar que una elevada abstenció faria la derrota encara més dolorosa.

Jo aniré a votar sí sí, però a mesura que ha avançat el procés ha crescut el meu escepticisme. Sobretot envers aquesta classe política que l’ha dirigit. Espero almenys que diumenge el TC no ordeni als Mossos que ens impedeixin votar perquè, en aquest cas, farem el ridícul més espantós. I, en política, es pot fer tot menys el ridícul.

 

Segueix-me a twitter

Qui sóc

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

46 Comentaris

Publicitat
#34 Von Karajan, ,, 08/11/2014 - 01:14

Señor Rius, le llamo al orden. Moderese. Llamar a este individuo "president" no es merecido, un dilapidor de los erarios y los fondos públicos, asaltando el FLA cual adolescente que se gasta la visa del padre, no merece tal distinción. Haga como en su casa, simplemente llamele Arturu.

#33 Pol, bcn, 07/11/2014 - 18:36

Doncs per ser que votaries SI-SI, només aconsegueixes els elogis i les lloances dels anticatalanistes mes furibunds i viscerals. Sospitós si més no.

#33.1 Jacob, BCN, 08/11/2014 - 12:08

"Sospitós", "No ets indepe realment"... ja se sap: puresa de la raça, oi?

#32 Santa paciència, Senyor, ., 07/11/2014 - 16:54

Quan algun "personatge" es queixi del format, de l'organització, o dels resultats del 9N, quan parli de butifarrada, se li ha de preguntar: I tu què vas fer per aconseguir una consulta de debò, legal, amb cens, etc.? I quan s'escapi per la tangent, se li ha de tornar a preguntar, i tu què vas fer?

#31 Calafell, Calafell, 07/11/2014 - 16:47

Sr. Rius, vostè deu ser l'únic independentista que no viu en un món de fantasia, que té sentit comú i que sap fer autocrítica. Tant de bo la majoria d'independentistes fossin així. Bé, millor no: llavors el moviment independentista sí que seria imparable.

#31.1 Pol, bcn, 07/11/2014 - 18:31

Tranquil, ja ho és ara.

i si no mira TOTES les enquestes, la representació parlamentària, etc

#31.2 Sally, Calafell, 07/11/2014 - 21:06

#31.1

Però al congrès dels diputats segueix sent minoria.

#30 Joan, bcn, 07/11/2014 - 12:06

Va home va, Rius, que a aquestes alçades de la pel·lícula no hi ha ningú que s'ho cregui que ets indepe. No fotem home.