La Punteta · 15 de Gener de 2016. 16:28h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

President Calimero

El mapamundi d'El Periódico amb les representacions a l'estranger

Ves per on el principal acte de desobediència que ha fet fins ara el Govern de la Desconnexió ha estat nomenar Raül Romeva conseller d'Afers Exteriors. Perquè, amb la llei a la mà, les comunitats autònomes no tenen competències en matèria de política exterior.

En teoria és una competència exclusiva de l’Estat. Em temo que l’article 97 de la Constitució encara estableix que “el Govern -en aquest cas l’espanyol- dirigeix la política interior i l’exterior, l’Administració civil i militar i la defensa de l’Estat”.
 
El que passa és que, amb l’excusa de captar inversions, la Generalitat ha anat fent la viu-viu des de l’època de Pujol. Encara recordo que els col·legues d’El Periódico van publicar el 2013 un mapa amb totes les representacions a l’exterior i en sortien un munt (1).

Hi havia les delegacions del Govern, de l’Agència Catalana de Cooperació, d’Acció 10, de l’Institut Català de les Empreses Culturals, de l’Agència Catalana de Turisme. Sense oblidar la Casa de la Generalitat a Perpinyà per allò dels Països Catalans. A les Balears i el País Valencià no ens hi volen.

Al mapamundi estaven assenyalats els nous consolats de mar amb punts de diferents colors: vermells, verds, negres, grocs. Des de Siydney (Austràlia) a Bogotà (Colòmbia) passant per Johannesburg (Sud-àfrica) o Mont-real (Canadà). Com que la informació era de fa dos anys dedueixo que encara n’hi deu haver més des d'aleshores.

Perquè amb el procés hem creat ‘ambaixades’ oficioses a la Unió Europea; Alemanya; França; Regne Unit; Estats Units; Àustria i Itàlia. Fins i tot deuen tenir noves atribucions perquè el president Puigdemont, en la seva primera entrevista a TV3, també va dir que servien per atreure “recerca”. Els científics nord-americans deuen estar fent cua, a hores d'ara, davant de la nostra oficina a Manhattan.

Els catalans som l’hòstia. Sembla mentida que un poble amb aquest potencial encara no sigui independent. Jo, per si de cas, m’he demanat l'ambaixada a París. Si no la de Praga, que era la ciutat de Kafka. Però no crec que me la donin. Per la direcció de Catalunya Ràdio em sembla que també he fet tard.

Però a Palau ja saben que això de la conselleria d’Afers Exteriors, en els temps que corren, és un risc. Quan el desembre del 2012, Mas va nomenar Francesc Homs conseller de Presidència va estar a punt de fer-lo també d’Exteriors. El Quico Sallés, llavors encara a Nació Digital, se'n recordarà perquè és qui va revelar la notícia. Al final es van fer enrere per si de cas. Ara han tirat endavant.

I, per descomptat, a Madrid també ho saben encara que aquí ens pensem que són tontos. Deu ser la famosa astúcia del procés. Per això la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sánez de Santamaria, que és advocadessa de l’Estat, s’ha afanyat a dir després de la reunió del Consell de Ministres que es miraran amb lupa la creació d'aquest departament.

Perquè tant parlar de desconnexió i, de moment, la creació de l’esmentada conselleria ha estat l’únic repte a l’Estat. La resta -la fórmula emprada en la presa de posessió o tapar la imatge del rei- són gestos. La política també són gestos, però acabes ensopegant amb la realitat.

En canvi, és curiós com tothom fa escarafalls perquè el Rei no rep la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Però que no volem desconnectar? Què no volem ser una República catalana?. Llavors de què ens queixem?.

I el Govern encara recorre cada dos per tres al Tribunal Constitucional pel que pugi passar. Fins i tot el Parlament reconeix, per la via de publicar-ho al Butlletí Oficial, la sentència del TC contra la declaració de desobediència del passat 9 de novembre.

Per això, el que em va fer més gràcia de l’entrevista-massatge de Mònica Terribas a Carles Puigdemont -al president Montilla no li demanava perdó per les preguntes- és que el nou president de la Generalitat reconegui que no l’ha trucat ningú per felicitar-lo. Sort que, com assegurava, el Govern espanyol està “cada vegada més afeblit”. Si es descuida.

“No l’ha trucat Pedro Sánchez?”, preguntava l’entrevistadora estrella de TV3. “Encara no, sé que em trucarà” va contestar el president tot compungit. Terribas va anar dient noms i res de res: Mariano Rajoy, Albert Rivera, Pablo Iglesias.

Tampoc el líder d’Izquierda Unida, Alberto Garzón. I això que només ha tret dos diputats a les generals. És que ni el lehenkari Urkullu. “Ja no li pregunto per Angela Merkel perquè ja entenc que tampoc”, va intentar arreglar-ho Terribas. Va ser pitjor. Un mal acudit.

“No passa res, sóc una pesona comprensiva i dialogant”, es va esforçar a dir Puigdemont. Fins i tot lamentava no haver rebut cap trucada com a “norma bàsica de cortesia”. Però si tres dies abans, després de renunciar a l’alcaldia de Girona, li va dir a Mariano Rajoy que “és un projecte que s’acaba”.

Per això sospito que, per utilitzar una expressió suau, el president del Govern espanyol l’ha enviat a pastar fang. El dia que els farmacèutics facin cua davant la conselleria de Salut perquè no cobren a veure què fa. Probablement serà la propera jugada. Ho veu fins i tot la Terribas. Llavors, al nou conseller del ram, Toni Comín, se li glaçarà el somriure.

El president de la Generalitat em recorda aquell protagonista de dibuixos animats de la meva infància, Calimero, un aneguet lleig que es queixava que ningú no l’estimava. Sabia que, fins ara, pintàvem poc a Europa. Ara també hem descobert de sobte que també pintem poca a Espanya. Sort que Raül Romeva ho arreglarà.


(1) Neus Tomàs: “La Generalitat activa el pla per ‘vendre’ la consulta a Europa”, 1 de juny del 2013

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

35 Comentaris

Publicitat
#20 Rosa, Bcn, MerCAT de Calaf, 16/01/2016 - 15:29

Xipet, quèutampoc no t'agrada sant Agustí?
O és que tú ets més de grans pensadors com Rahola, Gavancho o Albà?

#19 Pepe, Alacant, 16/01/2016 - 11:51

"La soberbia no es grandeza sino hinchazón; y lo que está hinchado parece grande pero no está sano.? San Agustín.

#19.1 Xipolleig, Barcelona, 16/01/2016 - 12:55

" Una, Grande y Libre " ?

#19.2 Pepe, Alacant, 17/01/2016 - 10:43

"Una, Grande y Libre", o "El Imperio" eran mentiras tan engreídas y absurdas que con sinceridad nadie las creía, ocurre lo mismo con las embajadas catalanas, sin un estado formal, y reconocido internacionalmente, son una jactancia fuera de lugar.

#18 Prudenci, Sabadell, 16/01/2016 - 11:27

Han degradat tota aquesta colla de paràsits la Generalitat. Si quedava cap engruna de dignitat al palau de la Gene o al Parlament, se l'han carregada. Amb aquests vividors no anirem enlloc. Nomes ens queda l'orgull d'ésser espanyols. Això, per molt que s'encaparrin els colpistes, mai ho aconseguiran

#18.1 Xipolleig, Barcelona, 16/01/2016 - 12:54

Realment Prudenci, has d'estar molt desesperadet per escriure frases com " Nomes ens queda l'orgull d'ésser espanyols ".
Això teu comença ser d'una gravetat irremeiable

#18.2 pepe, andorra, 17/01/2016 - 14:25

Xipofeo no puede evitar su hispanofobia, pq si alguien dice lo mismo de ser frances, chino o malayo, no le importa, tan solo si alguien se siente español es cuando sale a relucir toda su vena hispanofoba, chaval, deja de odiar tanto a España y vive algo mas la vida, a no ser q cobres por eso, claro.

#17 Vergonya aliena sento, Burundi del Nord, nou estat d'Europa, 16/01/2016 - 02:45

Sr. Rius, pot demanar la Conselleria de l'Agencia Aeroespacial Catalana, que encara no està coberta. La anava a demanar per a mi, pero ja li deixo. Demani-la avans que algun xixarel·lo li prengui.......Hahahahahahaha.........

#16 Carlitus, barcelona, 16/01/2016 - 00:43

I ara amb Romeva fent-li la competència, què hi pinta en Mikimoto?