La Punteta · 30 d'Abril de 2016. 22:43h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Privatitzar TV3?

Manfiestants amb la pancarta "PP, foteu el camp"

El Col·legi de Periodistes de Catalunya va enviar divendres un comunicat en el que instava a “garantir d’una vegada per totes la independència i professionalitat dels mitjans públics”. Però quan fa més de vint anys que demanes uns mitjans públics “sense ingerències polítiques” és que no hi ha res a fer.

En efecte, la prova del biaix que ha agafat darrerament TV3 ha estat la programació especial d’aquesta setmana. Divendres el Secretari d’Economia, Pere Aragonès, es va quedar a la tertúlia dels Matins després de ser entrevistat per la presentadora, Lídia Heredia, com si fos un tertulià més. Aragonès va estar així una hora en antena explicant la versió del Govern sobre l'últim Consell de Política Fiscal i Financera, entre d'altres coses.

L’endemà Catalunya Ràdio ha fet un seguiment especial de la travessa en bicicleta del cap de llista de Democràcia i Llibertat a Madrid, Francesc Homs, entre el seu poble natal, Taradell, i el Món San Benet. El desplegament informatiu ha servit per esbrinar dades tan relevants com que l’exconseller circula amb bicicleta de segona mà.

Ara, per la mateix regla de tres, hauran de fer un programa similar amb Xavier Domènech, Gabriel Rufián i Juan Carlos Girauta i la resta de candidats electorals. Però s’imaginen què diríem si RNE fes un reportatge com aquest amb Mariano Rajoy?. Al capdavall, al líder del PP també li agrada la bicicleta.

Però segurament -i em dol molt dir-ho- l’exemple més clar de posar la tele al servei del Govern va ser l’entrevista del Telenotícies vespre al portaveu de la PAH, Carlos Macias. No va ser una entrevista, va ser un míting polític contra el PP en plena precampanya sense que el presentador, Toni Cruanyes, l’interrompés en cap moment: “cop d’estat”, “declaració de guera”, “serem el malson del PP”, “acoso y derribo”.

En una televisió pública no es pot comparar una decisió judicial, ens agradi o no, amb un “cop d’estat” perquè estem qüestionat el mateix Estat de Dret. De fet, el propi Cruanyes va començar dient que "els més desfavorits seran les primeres víctimes de la decisió del Govern espanyol" per tot seguit admetre que és "un conflicte de competències".

Al Telenotícies migdia ja van informar abastament de la “protesta” de la PAH davant la seu del PP a Barcelona. Però en realitat va ser quelcom més que una prostesta: va ser un escarni. Els manifestants, significativament, van exhibir una pancarta que que deia “PP, foteu el camp”.

Hi estic d’acord, però això ho han de decidir els electors a les properes eleccions. Ara per ara només sé que en les del 20 de desembre el PP va treure més de set milions de vots (28,7%) i 123 diputats encara que, òbviament, això no li ha permès governar. A més van perdre tres milions de vots respecte al 2011.

TV3 està retransmetent fil per randa el missatge oficial del Govern en la matèria: que el TC va contra els pobres catalans. A veure si així, amb una mica de sort, eixamplem la base social del sobiranisme. Però costa de creure que el TC es dediqui específicament a fer la guitza els pobres catalans. Més aviat deu considerar, legítimament perquè per això és el Tribunal Constitucional, que hi ha un conflicte de competències entre les dues parts.

De fet, el Govern espanyol no ha recorregut contra tota la llei d’Emergència Social, sinó una part. Però això no ha impedit al president de la Generalitat, Carles Puidemont, abans del seu decisiu viatge a Flandes, dir que el Govern del PP  ha volgut “conscientment” deixar a la intempèrie famílies vulnerables. Si fa no fa és el mateix que diu TV3.

Potser ha arribat doncs el moment de començar a plantejar-se seriosament la privatització de la CCMA si els mitjans públics no són una garantia de neutralitat i d’objectivitat. Jo no tinc cap inconvenient en què TV3 sigui la tele de Convergència però llavors que se la paguin ells. Entre la venda i el pressupost anual podríem estalviar un munt de calés per combatre la pobresa energètica.

Al cap i a la fi s'ha convertit en una simple corretja de transmissió del Govern: ni emocionalment ni anímicament ni sentimentalment és ja la meva.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#14 LN, Barcelona, 05/05/2016 - 07:26

Quan veus els jubilats aplaudint a la Melero i les seves tertúlies d'agit prop, a mi em fa fins i tot angúnia. El Bassas i la Terribas tenen un espai propi dins Divendres. Molt fort.
Jo no vull que privatitzint TV3. Vull que no em faci vergonya aliena.

#13 Francesc777, Barcelona, 03/05/2016 - 11:04

Resulta que si es queda Pere Aragonès a una tertúlia, TV3 és de Convergència (es la "prova del biaix"). Van fer un "míting" els de la PAH, serà que TV3 és de En Comú Podem. Divendres passat en Junqueras es va quedar a la tertúlia de CatRadio, serà que TV3 és d'ERC. No serà que la CCMA és plural?

#12 Papitu , andorra, 02/05/2016 - 11:38

Si los ciudadanos tubiesen en su bolsillo el dinero que cuesta toda la CCMA todas las subenciones a medios y muchas otros milllones de dinero publico despilfarrado por la casta

Cataluña estaria saliendo de la crisis como Madrid o Navarra pero aqui la casta barretinaire nos expolia

#11 Sisqueret, BCN, 01/05/2016 - 14:23

TV3 és tan deficitària (ruïnosa) que si fos una empresa privada amb ànim de lucre necessitaria fer retallades massives, tant en personal com en continguts. Seria bàsicament 8tv.

#9 NO HI HA RES A FER, Barcelona, 01/05/2016 - 10:03

Farem el que estem fen, PASSAR PER EL TUBO

PROPAGANDA I ADOCTRINAMENT
aixo si, de qualitat, pero res mes

Sense el Servei de PROPAGANDA, NO SON RES
i aixi será al preu que calgui