La Punteta · 18 d'Abril de 2016. 08:05h.

JOAQUIM MARIA PERRAMON

Prostitució

Torna a haver-hi debat sobre la prostitució; un tema d'una complexitat extraordinària que sovint es tracta amb poca informació. S'estima que a Espanya les xarxes de prostitució mouen 12 mil milions d'euros que podrien ocupar tranquil·lament unes 150 mil prostitutes, de les quals entre un 60 i un 80 per cent serien estrangeres; un 37 per cent subsaharianes i un 22 centreamericanes. Un 50 per cent de les prostitutes té entre 25 i 34 anys, un 26 per cent més de 35 anys, un 23 per cent entre 18 i 24 anys i un 1 per cent menys de 18 anys.

Segons uns dels estudis publicats Revista de Estudios Sociales y Sociologia Aplicada nº 144 (Ed.Cartitas) la motivació de l'exercici de la prostitució no té que veure tant amb el tràfic i esclavitud sexual com amb la necessitat econòmica d'obtenir uns ingressos regulars. La mala regulació de la immigració és uns factors que afavoreix la prostitució i quan és inadequadament restrictiva les màfies. S'emigra per motius econòmics i, per tant, aquest és un moment clau.

En un altre article de la revista esmentada es fa referència als usuaris masculins. La clientela habitual es heterogènia entre edats. No necessàriament son homes grans poc atractius físicament sinó que n'hi ha de totes les edats. Un 20 per cent dels usuaris son menors de 25 anys. Espanya és el país del seu entorn on els homes consumeixen més prostitució. En una enquesta un 9,9 per cent dels enquestats deia haver-ne fet us en el darrer any. A Portugal el percentatge era del 4,7 per cent – la meitat aproximadament -  i, en contrast, a França era l'1,1 per cent.

Hi ha una notable proporció d'homes amb parella estable. Com a motivació de l'ús de prostitució l'estudi destaca molt la timidesa i el rebuig al paper que se li atribueix a l'home d'haver de portar la iniciativa festejant la dona. L'insult 'puta' es feia servir en referència a les dones que prenien la iniciativa, que se'n deien 'fàcils' també.

A més de l'estudi de Caritas és destacable el treball d'una antropòloga i feminista Dolores Juliano La prostirución: el espejo oscuro (Ed. Icària- Institut Català d'Antropologia). L'estudi aporta reflexions i molta informació, com per exemple la reglamentació històrica (edat mitjana, Tomàs d'Aquino, catolicisme, prostestantisme, islam, el projecte de Gabarrús, les cases de tolerància, el franquisme, etc.).

En economia hi ha una 'teoria de la prostitució'; una autèntica collonada. Inspirada en la 'teoria del matrimoni' del premi Nobel Gary Becker, considera esposes i prostitutes com "béns" econòmics que poden ser substituïts uns per uns altres. Els homes compren, les dones venen. Determinats estudis revelen, efectivament, que l'interès econòmic és rellevant en les decisions humanes però no se'n pot derivar una llei econòmica i sobretot un comportament individual; simplement és un element més.

En general, ja sigui en economia o sociologia, hi ha pocs estudis sobre prostitució. Hi ha un consens en que les prohibicions o males regulacions engreixen les màfies. La prohibició també acaba sent un incentiu a la corrupció policial o de qualsevol autoritat que hagi d'exercir un control per tal faci l'orni. A part  d'algun estudi sobre Tailàndia (que està prou lluny) no s'ha tractat aquest problema.

Costa moltíssim imaginar-se qualsevol empresa contractant estrangers sense papers, i no pagant seguretat social, ni impostos... Està clar que n'hi han, però el risc d'acabar arruïnat és immens. A part les empreses que fan aquestes pràctiques no posen cartells lluminosos a l'exterior o paguen anuncis als mitjans com passa amb els prostíbuls. Aquestes locals estan associats i el Tribunal Suprem en sentència de l'any 2004 va legalitzar l'associació de clubs “d'alterne “.

Actualment hi ha una normativa legal sobre la prostitució i unes institucions per a fer-la complir. El proxenetisme, per exemple, amb consentiment o no és delicte.  Aquestes institucions, que es paguen amb els impostos de tothom, han de ser  capaces de fer complir la normativa. 

D'altra banda quan es fan nomes i lleis s'ha de tenir en compte que la societat és complexa i no hi ha relacions causa-efecte pures perquè tot està relacionat i hi ha molts factors que incideixen el l'evolució de les coses. Per tant cal estudiar i analitzar amb profunditat els problemes i sospesar molt bé els efectes i conseqüències que pot tenir una determinada regulació.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Carme Lafay, Barcelona, 18/04/2016 - 17:58

És interessant que constin aquests números, que donen una idea més real, potser, que la meva opinió: http://goo.gl/hU9bNh
És curiós que els casats conformin sempre un volum important d'usuaris de prostitució, de webs de contactes, de clients de llocs on es va a lligar, etc.