La Punteta · 16 de Gener de 2013. 14:58h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Prou demagògia amb l'euro per recepta

Podem deixar de fer demagògia amb l'euro per recepta? Jo no tinc la culpa que CiU ho hagi fet malament -també això, vull dir- ni que el PP recorri a Catalunya el que després posa en marxa a Madrid. De fet, que el PP porti l'euro per recepta al Tribunal Constitucional va contra els seus propis principis ideològics.

Amb franquesa, el que cal no és l'euro per recepta, és el copagament. I n'excloem crònics, discapacitats, pensionistes, aturats, menors de 18 anys i embarassades. La resta tots a pagar.  En el fons, l'euro per recepta només és un pedaç. Saben quants ens hem estalviat amb l'euro per recepta? Un 25% de despesa farmacèutica. No ho dic jo, ho deia el diari Ara -gens sospitós de ser proper al PP o fins i tot a CiU- el passat mes d'agost. (1).

Al cap i al fi, tothom sap que tenim un sistema sanitari per sobre de la nostres possibilitats. Fins i tot l'expresident Pujol ha fet algun cop autocrítica dient que potser sí que es va passar posant un hospital a cada comarca. I el tripartit, que tant critica ara l'euro per recepta, ens va colar allò del cèntim sanitari. No sé què és més injust si pagar un euro per recepta o barrejar la benzina amb el finançament de la sanitat.

Al capdavall, a Catalunya hi ha 111.000 professionals sanitaris, 424 centres d’atenció primària, 831 consultoris locals i 69 hospitals públics, entre d'altres. M'estlvio d'afegir-hi centres psiquiàtrics, residències de la tercera edat, places d'hospital de dia, etc. per no avorrir més al personal amb tantes xifres.

Des que em dedico al periodisme he vist passar ja un munt de consellers de Sanitat (Trias, Eduard Rius, Pomés, Geli, Boi Ruiz) sense que cap d'ells no hagi agafat el problema per les banyes: el del finançament de la sanitat. Però les meves dues decepcions personals més grans són Marina Geli i, per descomptat, Boi Ruiz. Com més temps passi pitjor: la pilota es va fent més grossa.

Som dels pocs països de la UE que té la sanitat universal i gratuïta per a tothom -inclòs, per cert, immigrants sense papers- com si fóssim una potència econòmica. A Alemanya, que no cal dir està millor que nosaltres, els alemanys copaguen 10 euros per trimestre a més dels medicaments tot i que ara Merkel s'ho està rumiant perquè s'acosten eleccions.

I qui va introduir això? La dreta? No, Gerhard Schröder, un canceller socialdemòcrata que amb l'Agenda 2010 va fer ara fa deu anys les reformes que no va fer Zapatero i que, a aquest pas, tampoc no farà Rajoy. Així estan i així estem nosaltres. Per això, a tots aquests progres -inclòs algun diputat d'ICV que prefereixo no esmentar- els recomano sempre que llegeixin les memòries d'Schröder. Almenys aprendrien a governar.

 

 

(1) Lara Bonilla: "El copagament redueix un 25% la despesa farmacèutica", 28 d'agost del 2012

 

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticies

Facebook: http://www.facebook.com/xriusenoticies

El llibre del qual no va parlar mai TV3: http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

 

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#8 pere, barcelona, 18/01/2013 - 13:38

Només una paraula, SERHS, perquè el nepotisme a la sanitat pública no te res a veure. La culpa es de les iaies hipocondríaques, dels inmigrants il·legals, del turisme sanitari, però no pas de la corrupció. Clar, la culpa sempre és de la gent, els governants no, pobres, com tan sols governen...

#7 Josep, BCN, 17/01/2013 - 23:44

Només una cosa. Jo sóc un malalt crònic i pago l'€ per recepta.
Per altra banda, el Diari Ara proper al PP? Com?

#6 anna, Barcelona, 17/01/2013 - 21:48

Jo crec que vostè té tota la raó. A tots els països es paguen (més) impostos i no n'hi ha cap que tingui la sanitat gratuïta al 100% per a tothom com Espanya.

#5 Canela, Torredembarra, 17/01/2013 - 18:49

No te cap sentit estar en contra d'una mini taxa sanitaria i a favor de la macro taxa judicial. O es que només volen que estiguem sans per a pagar més impostos? A més, als que paguem una mútua privada ot això a més ens dona mal de panxa.

#4 Matilde, Mollerussa, 17/01/2013 - 15:28

Esteu tocats del Bolet: la sanitat no és gratuïta!!! La Paguem tots els assalariats i els que estan a l'atur. Els ciutadans d'aquest país ja paguen la Sanitat Pública amb els seus impostor i això els permet tenir-la de manera universal. El que no cal és el REPAGAMENT!!! Fora l'Euro per recepta