La Punteta · 20 d'Abril de 2012. 14:12h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Prou papers per a tothom

Que trist. Ha hagut de ser el PPC el primer partit parlamentari que ha fet una proposta assenyada en immigració en molt de temps: que els immigrants acabats d'arribar no rebin ajuts socials. Ara només falta que ho apliquin via reforma llei d'Estrangeria perquè Mariano Rajoy porta un munt de consells de ministres i encara és hora que parli d'immigració.

Abans de dir-me racista o xenòfob, pregaria a tothom que faci el següent experiment: vagin un dia a qualsevol ajuntament i col·loquin-se durant una estona al costat del taulell d'informació. Després comptin el nombre de nouvinguts que demanen informació per empadronar-se.

I quan suggereixo un ajuntament no parlo de Sant Cugat o de Matadepera -al capdavall els dos municipis amb la renda més alta de Catalunya- sinó Salt, Badalona, l'Hospitalet, Vic o fins i tot Vilafranca del Penedès, on la immigració ja frega el 18%. En el benentès que són estadístiques oficials, les xifres reals sempre estan per sobre.

No cal dir que aquest exercici físic és molt recomanable per a tots els diputats del Parlament que, de vegades, sembla que visquin dins d'una bombolla. Tot ajuda: la moqueta vermella, els uixers a la porta, el teletac de franc. Que passegin, és molt important que passegin i que surtin al món exterior per veure què pensen de la immigració les classes mitjanes del país.

Però sobretot és recomanable per a aquells diputats que encara defensen el bonisme en immigració, inclòs malauradament els de Convergència. Dic malauradament perquè són els que ara governen encara que, en aquesta qüestió, no es nota. Fins i tot sembla que el conseller Cleries no hi pinti res.

A més, de bonistes, a CiU n'hi ha no només al Parlament, sinó sobretot a la direcció general d'Immigració, a la sectorial de Convergència i al Congrés dels Diputats. I això que el Duran té les coses clares. Però una cosa és el que diu el líder d'Unió i l'altra el que fa el Carles Campuzano.

Ja que l'Àngel Colom va vetar en Josep Pera com a director general -el pobre va estar nomenat entre les set i les deu del vespre i al final van haver de recol·locar-lo a l'Ajuntament de Barcelona- jo hagués nomenat almenys Xavier Dilmé, que com que té experiència local no s'està per romanços.

El que passa és que és d'Unió i el Govern de CiU, com el tripartit, també funciona per quotes. Al final no han posat els millors a cada càrrec, sinó el que tocava. Quina llàstima, pensava que només ho feien els altres. El que haurien de fer tots plegats és llegir el darrer volum de memòries de Jordi Pujol on parla de la immigració sense embuts. I almenys en cinc ocasions.

Com els deia, doncs, jo vaig fer l'experiment un dia i amb un parell de minuts en vaig tenir prou. Era l'únic autòcton: la resta eren immigrants que simplement preguntaven què havien de fer per empadronar-se. Esclar que jo visc en un municipi del Baix Llobregat, no pas a Sarrià o Sant Gervasi, on segur que el nombre d'immigrants és molt inferior. Pedralbes no és el Raval.

"Passaport i contracte de lloguer", informava resignadament la funcionària de torn. Si en un minut van venir un parell d'immigrants -i això que era en ple mes d'agost- no vull ni pensar quants en deuen venir al cap d'un any. Sóc de lletres, però no cal ser un Einstein per fer una regla de tres. M'estalvio també esmentar altres vies d'ingrés com el famós registre de parelles de fet que alguns ajuntaments, encertadament, han començat a tancar.

Fins ara la política d'immigració del Govern espanyol ha estat un veritable forat. El PP no es va atrevir a fer res per por del què diran i perquè el boom econòmic d'Aznar -immobiliari en bona part- es fonamentava en la mà d'obra barata. I Zapatero va ser l'aplicació d'aquella vella consigna de l'esquerra dels papers per a tothom: regularitzacions massives.

Però llavors topem amb una contradicció flagrant: els ajuntaments empadronen immigrants que han entrat sense permís en el país i, el que és pitjor, sense un contracte de treball. És a dir: mentre l'Estat els ha de perseguir i expulsar, els ajuntaments els hi donen papers. Pregunto: els ajuntaments no són també Estat?

I l'empadronament et dóna dret de manera automàtica no només a educació i sanitat gratuïta, sinó també a tota mena d'ajuts socials sense encara ni haver cotitzat. Independenment fins i tot de si té feina o del seu grau d'integració; però sobretot de la seva voluntat d'integració que és el més important, perquè hi ha coses que no s'arreglen amb subvencions. L'imam salafista de Lleida, per exemple, cobrava del Pirmi! Ens hem begut l'enteniment?

Això vol dir que cal deixar els immigrants sense papers també sense serveis mèdics en cas de necessitat? No, esclar que no; també són persones, com qualsevol de nosaltres. De fet, la mateixa ponència del PP afegeix que "tot mantenint el dret de les persones als serveis socials bàsics". I suposo que es refereix a l'atenció sanitària.

Però fins i tot la famosa reforma sanitària de Barack Obama -tan elogiada per l'esquerra europea- deixa fora els immigrants sense papers i això que allà es calcula que n'hi ha, pel cap baix, uns 13 milions. En teoria, després de rebre atenció mèdica els vénen a buscar.

Ara, com que Espanya ha estat un formatge gruyère, ens trobem que comencem a retallar fins i tot als nostres pensionistes, mentre hem donat educació i sanitat gratuïta a tort i a dret, entre d'altres prestacions. La casa és gran i no repara en despeses. Ens devíem pensar que, per PIB, estàvem al nivell dels EUA o d'Alemanya. A veure si comencem a tocar de peus a terra.

El problema és que com que la immigració és una patata calenta només en parla el PP o, el que és pitjor, Plataforma x Catalunya. Encara recordo la primera roda de premsa al Parlament després de la difusió dels sermons de l'imam de Terrassa, aquells en què comparava la dona amb una costellada torta i altres costes pitjors (1): cap partit va fer-ne esment. Ni molt menys condemnar-lo. Tampoc, per descomptat, cap de les il·lustres diputades -d'esquerres, per cert- que aquell dia van prendre la paraula (2).

 

 

 (1) 27 de març del 2012

 (2) Aquest article ha estat publicat hores abans del Consell de Ministres que ha adoptat les primeres decisions en matèria d'immigració.

 

 

Un llibre sense pèls a la llengua:

Contra la Barcelona progre

Crítiques i ressenyes:

http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

També em pots seguir al Twitter:

@xriusenoticies

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#14 Mesalina, Gava, 26/04/2012 - 21:48

Sr Rius: Crec que França ens està donant una gran lliço sobre el que no s'ha de fer en relació a la política. Crec que no podem titllar de "bonista" la política migratoria de Sarkozy, no? ha estat super dur. Dons...com explica que el F Nacional sigui més fort que mai? És culpa dels "bonistes"?

#14.1 vall, bcn, 27/04/2012 - 12:48

es que si haguesin esta "bonistes" em temo que el FN tindria el 40%,
els que estem en contra d'aquets models d'inmigració masiva som bàsicament d'esquerres, hi així había estat l'esquerra europea quand ho era "de debò"

#13 Cornellanenc, Cornellà de Llobregat, 26/04/2012 - 06:55

Quan entres a casa d'algú sense permís, és que a més deixar-t'hi estar, has de tenir dret a llit, roba neta i plat a taula, com algú que forma part de la família o ha estat convidat? No veieu que els papers per a tothom només fa que el Tercer Món es pensi que això xauxa.

#13.1 mesalina, Gava, 26/04/2012 - 21:29

...entren a casa...o els hem cridat que vinguin? O es que ningú a tingut dona de fer feines llatina? o qui té cura dels àvis? o qui a construit els adosats on viuen? o qui està a la cuina rentant plats al restaurant? vinga ja: Tothom li ha convingut la immigració. http://www.youtube.com/watch?v =l69

#12 Jordi, Sant Just Desvern, 25/04/2012 - 10:16

La meva dona, que és metgesa, em va comentar el cas d'un estranger molt malalt que va arribar a El Prat. Taxi directe al Ajuntament, papers obtinguts de forma inmediata i el mateix taxi directe al Duran i Reynals per un tractament urgentissim (i carissim) del seu cancer.

Això no pot ser.

#12.1 mesalina, Gava, 26/04/2012 - 21:26

El que expliques és impossible: 1. l'Ajuntament no atorga cap mena de permis de residècia a ningú, això es competència de l'estat.

#12.2 Emeteria, Barcelona, 27/04/2012 - 00:57

És cert el que diu. Jo tinc altre cas: nen americà, fill d'americana i d'espanyol que mai ha treballat ni cotitzat ni ha pagat impostos aquí. Arriven a Barna, s'empadronen a vivenda d'altris, l'entren a Vall d'Hebron de pet, el tracten, l'operen i encara hi és. I sense llista d'espera de cap tipu

#11 Ramon, Lleida, 24/04/2012 - 10:03

Recordo que la Llei d'estrangeria, que permet que amb l'empadronament els immigrants tinguin l'accés a tots els serveis i ajuts públics de forma gratuita, es una Llei de l'any 2000 que llavors governava el PP.

#11.1 xrius@e-noticies.com, Barcelona, 24/04/2012 - 15:13

Des del 2000 han arribat més d'un milió de persones a Catalunya

#11.2 Mesalina, Gava, 26/04/2012 - 21:25

Amic Ramon: Si us plau em podries indicar quina llei i quins articles en concret permeten ajuts publics i seveis gratuits als immigrants? Per a la teva informació l'empadronament està regulat per La Llei de bases del règim local. Article 14. No la Llei d'estrangeria! Una mica de rigor.

#10 Jofre, Lleida, 23/04/2012 - 17:40

Rius: la immigració va començar a l'epoca d'Aznar, ja els hi estava bé que a Catalunya (sense competències en aquesta matèria) es cobrís de gent forana. No recordes les paraules de l'Heribert Barrera?. després tot va continuar amb els socialistes. Si des de Madrid dicten la política, anem venuts!!