La Punteta · 27 de Maig de 2011. 20:56h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Puig, no pleguis

El que hauríem de fer no és signar a favor del cessament de Felip Puig, sinó a favor de de la seva continuïtat. O almenys a favor del dessallotjament. Amb tots els encerts i errors que hagin pogut cometre els Mossos -i sobretot el conseller Puig- el que havien de fer es dessallotjar la Plaça Catalunya.

Com que una vegada els Antiavalots em van portar a judici per atempat a l'autoritat -del qual malauradament per ells en vaig sortir absolt- ningú podrà dir que m'he venut als Mossos o al Departament d'Interior. El meu prec és sincer.

Vostès creuen que es normal tenir un campament al mig de la ciutat durant dotze dies?. Jo hi vaig anar dotze hores abans de l'actuació policial i, com explicava en un vídeo, feia fàstic. Especialment unes persones que anaven a pèl. Crec que havien pres un bany de fang i tot. Per uns moments vaig pensar que era un parc temàtic sobre la prehistòria i que havíem retrocedit fins a l'època dels Australopitecus, aproximadament fa quatre milions d'anys.

Ho defensaré sempre: l'espai públic hauria de ser com el menjador de casa, que és la traducció moderna del famós ideal kantià. En resum: no facis als altres el que no vulguis que et facin a tu. Aquest hauria de ser el límit. I, amb franquesa, a la Plaça Catalunya van confondre el dret a la manifestació amb una acampada al mig de la ciutat.

D'acord: la culpa és de la crisi. Jo també trobo que els bancs -i les caixes- han estirat més el braç que la màniga. També em sembla una vergonya que no s'accepti la dació de l'habitatge a canvi de la hipoteca. O que les vídues només cobrin una mitjana de 430 euros de pensió i els hi pugin una mica abans de cada campanya electoral.

Fins i tot sóc molt crític amb la nostra classe política perquè, després de vint anys de professió, n'he vist de tots colors. Però no se'm passaria pel cap ni acampar a Collserola. Encara menys al centre de la ciutat. Hi ha altres maneres de protestar. Almenys vaig a votar. Fins i tot he arribat a votar en blanc.

Per això el problema no és que s'hagi dessallotjat ara, sinó que s'hauria d'haver fet abans. Puig ha admès en la seva compareixença una certa "tolerància" perquè cap Administració, en període electoral, ha volgut assumir la seva responsabilitat. Fer complir la famosa Ordenança Cívica correspon a l'Ajuntament de Barcelona, però abans del 22-M teníem un alcalde en caiguda lliure i ara un alcalde en funcions.

El que no entenc és de què ha servit el dessallotjament?. Només unes hores després la Plaça Catalunya no és que estigui igual que abans, és que probablement està ja pitjor. L'operatiu policial d'aquest matí ha produït un efecte crida i a hores d'ara està més plena que mai.

Els partits -i els sindicats als que la protesta els ha agafat a contrapèl- haurien de fer ara una reflexió sobre com hem pogut arribar fins aqui. Personalment, estic fins al capdamut dels talls a les rondes o a la Diagonal, dels okupes, dels grafitis, dels paios en pilotes pel mig de la ciutat -ara a un mes de les eleccions ho han prohibit- i per descomptat de les acampades a la via pública. Barcelona ha esdevingut un campi qui pugui.

Per exemple, mentre el socialista Joan Ferran considerava que el conseller Puig s'havia "extralimitat" un altre socalista -en aquest cas amb responsabilitats municipals i que acaba d'arrassar: l'alcalde de Lleida, Àngel Ros- deixava clar que "les protestes han de ser compatibles amb el respecte a l’espai públic”. En què quedem?.

No cal dir que de la crisi no en sortirem fent acampades per molt justes que siguin les seves reivindicacions. De la crisi en sortirem treballant. Els joves que ara protesten -inclosos els ni-ni als que Montilla volia subvencionar- haurien de pensar que els nostres rebesavis van fer la revolució industrial al segle XIX en mig de cinc guerres -entre la invasió francesa, la dels Cent Mil Fills de Sant Lluís i les tres guerres carlines-.

I que els nostre avis van tirar endavant havent passat molt d'ells per la lleva del biberó, la guerra i la postguerra. N'hi ha que, entre una cosa i altra, van fer set anys de mili. O recuperem la cultura de l'esforç o aquest país se'n va en orris.

Tots els que estem en contra de les acampades hem d'alçar la veu. Aquesta és també una batalla mediàtica -sobretot al twitter i al facebook- i de les idees. La majoria silenciosa que ens treballem o estem en atur, paguem impostos -fins i tot les multes- i  no emprenyem al veí no ens poden caller més. Jo sí que estic indignat.

Publicitat
Publicitat

24 Comentaris

Publicitat
#33 Pere, Lleida, 29/05/2011 - 11:32

El Sr. Puig mai hauria d'haver estat nomenat conseller d'interior. El cas ADIGSA encara no està resol i cal recordar que en Ricard Murga (CDC) va declarar que havia ingressat diverses comissions al conte personal del Sr. Puig. Ara CDC ha posat el llop a vigilar les ovelles.

#30 Mercè, Mollerussa, 28/05/2011 - 15:53

De la crisi en sortirem treballant i en sortiríem millor amb menys demagògia Sr. Rius. Les acampades a la Pl. Catalunya són un problema, com la situació, però l'actuació del conseller Sr. Puig ha estat pèssima: és un inepte.

#29 queetpassa?, barcelona, 28/05/2011 - 15:42

Però que encara no ho has entès? Recuperar la cultura de l'esforç o el país se'n va en orris? El gran esforç d'especular amb l'habitatge durant 15 anys? De deslocalitzar la indústria? Esforça't tu, que et dius periodista i he perdut el compte de les FALTES D'ORTOGRAFIA que fas, budell.

#26 Pere, Lleida, 28/05/2011 - 14:11

Perquè no dóna vostè tota la informació?
- Ângel Ros:"La propuesta de desalojo no parte de la Paeria. La decisión es de los Mossos, de la Generalitat, que nosotros no sólo respetamos, sino que colaboramos con la Guardia Urbana" (ADN.28/05/11).

#24 Andreu, Barcelona, 28/05/2011 - 12:45

Els primers que haurieu de demanar la dimissió de Puig sou els qui considereu justificat el desallotjament. L'únic que ha aconseguit és que hi hagi molta més gent que abans a plaça Catalunya, i ja hi torna a haver bombones, pals, etc. Si això no és incompetència ja em direu que és.