La Punteta · 25 de Juliol de 2022. 09:18h.

JORDI GARCIA-PETIT PÀMIES

Jordi Garcia-Petit Pàmies

Putin es fum del canvi climàtic

A més de les morts i destruccions de la guerra, a més dels milions de desplaçats i refugiats, a més de l’emissió de milers de tones de gasos i altres contaminants per l’ús i els efectes de les armes al camp de batalla,  a més de les fams de poblacions vulnerables pel bloqueig del gra d’Ucraïna, a més de la desestabilització de l’economia i les finances mundials, a més de la inflació d’ací i d’allà,  la guerra desencadena   per Vladímir Putin ha alentit o aturat les accions per a la mitigació del canvi climàtic.

La crisi del gas i el petroli rus, de la dependència  dels quals  volen alliberar-se els europeus, està provocant  la substitució del que prové de Rússia pel  gas i el petroli d’altres procedències, que arriba amb transport marítim, altament contaminant -més la contaminació de la regasificació del gas liquat-,  i per la recerca de nous  jaciments i fonts de producció, com ara la fracturació hidràulica  (fracking). I, a sobre, el retorn amb força del carbó, que estava sent abandonat.

La decisió de Putin d’envair Ucraïna ha capgirat l’ordre mundial. Tot està resultant afectat: la geopolítica, les economies nacionals, els mercats financers i de matèries primeres, el desarmament, la contenció de la proliferació nuclear militar i civil i  -no  ho oblidem- l’aplicació de l’Acord de París de 2016 sobre canvi climàtic.

L’informe de l’abril passat del Grup Internacional d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) no pot ser més alarmant, ni més oportú: “els fenòmens extrems relacionats amb l’escalfament global tindran conseqüències nefastes i irreversibles”.

 Potser els escèptics comencin a creure’s el canvi climàtic  a cop d’onades de calor i de tornados.  

 És una “certesa deduïble” -els experts estimen que la realitat la confirmarà- que no podrà evitar-se en el transcurs dels propers vint anys la superació de l’1,5 graus de la temperatura mitjana global. Hem arribat ja a l’1,2 graus.

Si les conseqüències previsibles d’un augment d’1,5 graus eren prou greus,  superar aquest nivell, fregant els 4,4 graus com vaticinen alguns experts per al 2100, seria indescriptiblement dramàtic.

 El principal problema de la Humanitat, que hauria de mobilitzar la Humanitat sencera, és reduir l’emissió de gasos hivernacle, una activitat humana.    La resta són foteses com la independència del Donbass  o la pertinença de Crimea a Ucraïna o a Rússia, per esmentar-ne només un parell. I, si voleu, podeu afegir-hi  la independència de Catalunya

Putin se’n fum del canvi climàtic. No ha fet gaire  res per mitigar-lo en el seu immens país. Rússia, que ratificà l’Acord de París el 2019, és  la sisena font mundial de gasos  hivernacle i no està adoptant mesures significatives i verificables  ni en la seva ruïnosa industria pesant,  part de la qual funciona  amb carbó,  ni, sobretot, per combatre la pèrdua de permafrost, que quan es desglaça allibera el diòxid de carboni i el metà, que retenia.

Rússia compta amb la més gran extensió de permafrost del planeta, a més  de la localitzada als Urals, milers de kilòmetres quadrats de territori siberià són (encara) permafrost. Però estabilitzar-lo serà (potser) impossible. D’ençà el 1976 la temperatura mitjana de Rússia ha pujat 2,5 vegades més ràpid que el ritme global i la tendència sembla irreversible.  

Amb aquests antecedents, serà inútil  argumentar a Putin que la guerra d’Ucraïna accelera causalment o indirectament l’escalfament global i amb ell la rapidesa del desglaç del permafrost, respecte al qual Rússia té una responsabilitat de conservació.

Putin va camí de ser un dels personatges més funestos del que portem  de segle XXI braç a braç amb Donald Trump, un negacionista frívol del canvi climàtic.

Putin diu que la “seva Rússia” -un país “poderós i modern”, així la defineix-  encapçala el nou ordre internacional, el lideratge del qual hauria  arrabassat a Occident...amb la guerra d’Ucraïna.

És només una fanfarronada, perquè es il·lusa la pretensió que Rússia pugui presidir  l’ordre mundial, però tot i així una  remota possibilitat terrorífica: un  nou ordre  basat únicament en el xantatge nuclear i en la indiferència envers el canvi climàtic, indiferència que li permet fer la guerra i menar o impel·lir polítiques incontinents en l’ús d’energies fòssils.

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#7 Timbaler, Bcn, 28/07/2022 - 21:04

Aunque Rusia ratificó el acuerdo de Paris, la Academia de Ciencias Rusa tiene declaraciones hechas diciendo que el cambio climatico haría habitables millones de km2 en Siberia y permitiría hacer navegable comercialmente el océano Artico.

#6 pepe, Andorra, 26/07/2022 - 13:54

Aunque lo q me pregunto yo es ¿Este articulo ha salido de su mente o se lo han propuesto desde la embajada británica o norteamericana? ¿De verdad se cree usted q hay tantos primos como en el siglo XX? En serio, cambien ustedes sus manuales de propaganda del siglo XX, pq son muy evidentes y muy descarados sus planteamientos de ingeniería social.

#5 pepe, Andorra, 26/07/2022 - 13:52

Por cierto, su ultimo parrafo estaria perfecto si en lugar de rusia, hubiera puesto el complejo militar industrial norteamericano, q alquila por horas al estado para conseguir sus fines. Solo hay q ver quien se lleva la parte del leon de los presupuestos federales. Mas de la mitad del presupuesto federal se gasta en armas. Curioso.

#4 pepe, Andorra, 26/07/2022 - 12:21

el ministro de exteriores de Ucrania ha dicho q esta esperando armas para proporcionar una solucion final al problema del donbass, la solucion final, consiste en exterminar a todos los ruso parlantes de Ucrania. Son declaraciones de un miembro del gobierno titere de ucrania. Zelenski, es como Quisling, pero en moderno.

#3 Jordi Garcia-Petit, BARCELONA, 25/07/2022 - 14:59

Pepe, me permito remitirle a los informes del IPCC, le aseguro que son convincentes. El IPCC, por su amplitud, número de participantes, rigor científico, controles, es el mayor esfuerzo positivo jamás emprendido para el conocimiento del clima de la Tierra. Le sugiero la lectura del comunicado de prensa de 2021. Después le ruego su opinión.

#3.1 El abogado de Pepe, Andorra la nueva, 26/07/2022 - 10:43

Ya se lo adelanto yo: Blablabla el señor feudal, Joe Biden come niños crudos, los comunistas, los ecologistas, en Ucrania nosequé, Viva Putin, el capitalismo nos salvará a todos, la culpa es de los moros que nos tienen invadidos. En definitiva: Quien me tiene que decir a mí cuantos bosques me tengo que llevar por delante para hacerme aun mas rico?

#3.2 pepe, Andorra, 26/07/2022 - 12:10

si, creo q los informes de la iglesia catolica cuando obligaron a Galileo a retractarse, tambien eran convicentes, pero la ciencia no es eso, la ciencia es otra cosa y cuando se usa para reprimir la economia de paises emergentes para q no te hagan la competencia, es algo miserable. Por cierto, como abogado, eres bastante malo y manipulador.

#3.3 pepe, Andorra, 26/07/2022 - 12:11

biden es el emperador, a sueldo del complejo militar industrial, los comunistas y ecologistas son solo herramientas de ese complejo para quitarse de encima la competencia con ventanas de oberton, Putin tiene su deuda publica al 17%, y si, el capitalismo de mercado es la unica solucion. Y lo de los bosques es como los niños, me los como crudos.

#3.4 pepe, Andorra, 26/07/2022 - 12:14

Y el problema no son los musulmanes, el problema es q quieren imponernos su forma de vivir, la sharia y el señor feudal de turno, quiere hacerlo por alguna oscura razón q desconozco. Lo mejor de eso es darles trabajo a las mujeres musulmanas, sus maridos se ponen de los nervios, sobre todo si ellos no trabajan.

#3.5 pepe, Andorra, 26/07/2022 - 12:17

Aunque ahora q lo veo, mas q abogado de Pepe, lo q pareces es el fiscal freisler o uno de aquellos fiscales comunistas de los procesos de moscu, acusaras falsamente de cualquier barbaridad, la suerte es q hoy, el señor feudal no controla todo y hay rendijas por las q escaparse. En fin, ea, ea, ea, el woke se cabrea......

#3.6 pepe, Andorra, 26/07/2022 - 12:18

Y por cada informe de ese organo tan politizado q es el IPCC le aseguro q le puedo sacar informes de universidades donde se demuestra la manipulacion o adecuacion de los datos de clima, donde se indica q si q puede haber cambios en el clima, pero q esos no son provocados por el ser humano, si no por otras razones. A otro perro con ese hueso.

#3.7 pepe, andorra, 26/07/2022 - 13:57

vaya, ahora resulta q el fiscal freisler me llama rico.....Yo lo q me pregunto es si el sentido de rico es el de USA, pobre es el q gana menos de 50.000 dolares o es el sentido q le da la agencia tributaria española, q considera rico a todo aquel q gane algo mas de 22.000 euros. Y quienes queman bosques para extinguiros y cobrar son los de siempre.