La Punteta · 26 de Novembre de 2015. 17:05h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Quan CDC criticava Carod

Carod, en la seva època de vicepresident

Quan José Montilla va nomenar Carod vicepresident del Govern, Convergència va treure foc pels queixals. El llavors portaveu del grup parlamentari, Felip Puig, va dir que era un “espanyolització” en tota regla, Núria de Gispert que suposava un “nyap jurídic” i Francesc Homs que feien una llei digna d’un “govern regional”.
 
De fet, el nomenament oficial encara va trigar un parell d'anys: no va entrar en vigor fins el 2008 perquè CDC va dur la llei fins i tot al Consell Consultiu. L’organisme va acabar dictaminant que Carod era vicepresident del Govern, però no de la Generalitat. En resum: un vicepresident era més que un conseller, però menys que un conseller en cap.

Però ara, de facto, en tindrem no un, sinó tres. En realitat, per no haver de retocar la llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern -que contempla només “un vicepresident o vicepresidenta”- tindrem un vicepresident, Oriol Junqueras, i tres Comissions de Govern: una econòmica, presidida pel mateix Junqueras; una de polítiques socials, a càrrec de Neus Munté; i finalment una d'afers exteriors per a Raül Romeva.

M’estalvio de comentar el llenguatge del darrer comunicat de Junts pel Sí -segur que l’han fet al gabinet de premsa d’Esquerra- perquè va en la línia de les darreres compareixences del president Mas: la dimarts a Palau -aquella de l’”agressió institucional”- i la de l’endemà a Catalunya Ràdio per reblar el clau: entre la “supervivència” i la “residualització”.

Perquès si denuncia “les embestides de l’Estat” o que institucionalment és "implacable” no sé pas què hi fa el candidat de Democràcia i Llibertat, el fins ara conseller Francesc Homs, que volent anar ara a Madrid a “pactar” la independència. En què quedem? Tirem pel dret o dialoguem?. O blanc o negre. O caixa o faixa.

Però el pitjor de tot és que el mateix Artur Mas s’ofereixi a presentar una moció de confiança “al cap de deu mesos” quan encara no és ni president. Quina confiança pot transmetre algú que proposa una qüestió de confiança abans de sortir elegit?. En el fons, tindrem un president provisional durant tot el període de sessions.

Josep Tarradellas deia que, en política, es pot fer de tot menys el ridícul. Modestament, jo afegiria que tampoc pots arrossegar-te d’aquesta manera. Mas ha perdut l’oportunitat de convocar eleccions, dir que no es tornaria a presentar i sortir per la porta gran.

O simplement haver posat la CUP entre l’espasa i la paret en el segon debat d’investidura, quan no va encertar ni el to ni el contingut: si no em voten el procés se’n pot anar en orris perquè cal un govern i un lideratge fort.

Però llavors vostès en seran els responsables. I ningú no podrà dir que jo no he posat la cara pel procés. Fins i tot m’han citat a declarar davant el TSJC. Tenia un un 25% de possibilitats que l'enviessien a casa. Tanmateix, estic segur que als col·legues de la CUP els hi hagués entrat tremolor de cames.

Ara ja és tard: potser Mas resulta finalment escollit president gràcies a la CUP. Tant de bo perquè això rebaixarà les seves expectatives a la propera convocatòria electoral: una part del seu electorat no els hi perdonarà mai. Però governar amb un partit antisistema pot resultar encara pitjor que haver de marxar cap a casa amb el cap ben alt. A Brussel·les no se’n sabran avenir.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 Es pot fer de tot menys el ridícul, bcn, 27/11/2015 - 20:54

Si Sr Rius té tota la raó, Catalunya que polítics tan patètics. Un que es baixa els pantalons, una altra que on vaig dir dic ara diu Diego, el conseller fent genuflexions. Seria de riure si no fos perquè a sobre els paguem, ara s'en riuen de nosaltres.

#2 carlitus, barcelona, 26/11/2015 - 19:45

Que no, Rius, que no, que ja no pot marxar per la porta gran ni amb el cap ben alt. Hi ha coses irreversibles.

#2.1 Hehehe, Barcelona, 27/11/2015 - 08:17

Però Míster X sí que ho farà.... que bé, oi?

#1 arm, figueres, 26/11/2015 - 18:13

A Brussel.les tenen altres problemas com ara el terrorisme, els siris, etc com per ara anar nosaltres i dir que volem l independencia sense arrivar al 50% dels vots, i amb la Cup d aliat, jo ja no se a qui volen enganyar mes