La Punteta · 12 de Gener de 2014. 14:09h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Quan érem espanyols

Monument al timbaler del Bruc

Hi ha una cosa del Tricentenari que no em quadra -a part que Rafael Casanova morís al llit-: que la Guerra del 1714 la commemorem a so de bombo i plateret i que la Guerra del Francès passés gairebé desapercebuda. Llevat de quatre sonats que em penso que van commemorar el setge de Girona del 1809 -n'hi va haver tres- i la restauració del monument al pare Gallifa i la resta d'ajusticiats pel complot de 1808 a la plaça de Garriga i Bachs de Barcelona, just darrera el Palau de la Generalitat, l'efemèride va passar sense pena ni glòria.

Sí, ja sé que llavors manava el tripartit i ara CiU, però Esquerra dirigia dos departaments claus en aquesta mena d'aniversaris i festejos: Cultura i Vicepresidència. L'últim any, en efecte van aprovar, entre d'altres, commemorar els 500 anys del naixement de Sant Francesc de Borja, els 600 anys de la mort de Martí l’Humà i els 850 de la fundació de Santes Creus. A més, proporcionalment, potser manen més ara que abans.

A la del 1714, en canvi, hi hem destinat de moment els tres milions que esmentava Miquel Calçada l'altre dia a TV3, però també els 74 milions que ha costat el Born -12.500 milions en pessetes-. Em sembla que les previsions són de dos milions d'ingressos a l'any i cinc de despeses, ergo en són tres de dèficit anual. I que consti que jo estic a favor de la història, però no gaire lluny del Born, al costat de l'Estació de França, van trobar el 2007 les restes del Baluard del Migdia i, des de llavors, no s'hi ha fet res de res. Com si els que van morir aquí tinguessin menys valor.

Sospito que tot plegat, és perquè ara ens venen que la Guerra de Successió és una mena de guerra d'alliberament i la Guerra del Francès va ser una guerra espanyola. Al capdavall, a la resta de l'Estat, se la coneix com la Guerra de la Independencia. Fins i tot se la va apropiar el franquisme perquè el monument al timbaler del Bruch -sembla una estàtua soviètica encara que la fes Frederic Marès- és del 1952. L'última vegada que hi vaig anar va ser el 2010 quan Montserrat Nebrera va presentar la seva campanya electoral, aquella en què va assolir 2.208 vots, el 0,07%.

Des d'un punt de vista històric la Guerra del Francès és un misteri: jo no he entès mai com, si volíem ser independents, no vam aprofitar aleshores. La Guerra del 1714 feia encara no cent anys que s'havia acabat: amb prou feines quatre generacions. I en una època en què no hi havia ni telèfon ni internet, les comunicacions amb la resta de la península van quedar gairebé interrompudes, el rei era presoner a França, la capital política a Cadis i el que quedava de l'Estat era algunes juntes de defensa disperses aquí i allà.

Fins i tot va haver-hi un mariscal francès, Pierre Auguerau, que va fer un ban famós en català -publicat al Diari de Barcelona el 19 de març del 1810- i Napoleó, a les acaballes del seu imperi (1812), ens va annexionar a França. Això sí, dividits en quatre departaments: Ter (Girona), Segre (Puigcerdà), Montserrat (Barcelona) i Boques de l'Ebre (Lleida). Espanya ens va deixar de la ma de Déu, és a dir, de l'Emperador. Fins i tot va haver-hi un comandament militar, el marquès de Campoverde, que després de la rendició de Tarragona i la caiguda de Montserrat va proposar deixar el Principat en mans dels francesos.

La meva teoria personal és que van entrar a sang i fetge, cosa que va esperonar el sentiment patriòtic. Napoleó va practicar la política de guerra total que més tard perfeccionaria el general Sherman a la Guerra Civil americana o els nazis a la llavors Unió Soviètica. L'Arboç o Mataró, per exemple, van ser saquejats a consciència. I el general Hugo, pare del famós Victor Hugo, es va endur tots els tresors de Madrid abans de la retirada.

Però també és veritat que la incompetència militar espanyola va ser de rècord Guinness -si llavors hagués existit- com prova la caiguda del recinte militar de la Ciutadella, on els francesos van fer beure a galet els espanyols. Mentre que al Baró d'Eroles, que de fet era de Talarn (1784), se li va ocórrer convertir Montserrat en una fortalesa inexpugnable. Els francesos, és clar, van acabar cremant el monestir (1811).

Per tot plegat la Guerra del Francès és una guerra incòmoda per al sobiranisme. El que no pot ser és que els morts d'una siguin tan honrats -fins i tot van repicar a morts a Lleida durant la inauguració del Tricentenari- i els de l'altra tan oblidats. En aquest cas, tots eren catalans.

 

Web personal

Darrers articles

Amb una estelada a Intereconomía

Elogis

Insults

Twitter

Facebook

Publicitat
Publicitat

82 Comentaris

Publicitat
#32 BEJOTA, bcn, 15/01/2014 - 14:26

Hi ha bastants altres catalans que assumeixen, com jo, la doble condició d'espanyols i catalans amb una gran naturalitat, com Estrasburg viu sense contradicció la seva identitat francesa i alsaciana

#31 Lalaia2013, Barcelona, 15/01/2014 - 13:54

Els catalans no es van alçar per defensar Espanya i el seu rei; ho van fer contra els francesos i contra els aires revolucionaris que venien dels Pirineus enllà. Com després, el carlistes no lluitaren a favor d'un borbó sinó contra la imposició de l'estat lliberal espanyol i del concepte Espanya.

#30 Jordi, Barcelona, 15/01/2014 - 12:20

hahhaa

rius?


hahaaha

enoticies)hahahaha

#29 simonet, Barcelona, 15/01/2014 - 09:34

Que bien nos vendria todo ese dinero destinado al simbolismo para otras necesidades mas acuciantes. Claro que eso ya seria gobernar y otras tonterias.

#28 Aleix, Hem estat, Som i Serem, 15/01/2014 - 09:15

Ni hem estat espanyols, ni ho som, ni ho serem. Perdoneu però algú ho havia de dir.

#28.1 simonet, Barcelona, 15/01/2014 - 09:37

Si home si, el que tu diguis. Si et refereixes als catalans parla per tu.

#28.2 Angelito, Tortosa, 15/01/2014 - 09:44

Aleix, tienes un problema con la realidad: mira tu DNI, mira el de tus padres y abuelos, mira tu pasaporte si lo tienes. Y cuando tienes que rellenar cualquier documento serio o de la web y te preguntan tu país, ¿que pones? y si te encuentra un japonés ¿qué nacionalidad cree él que tienes?.Español

#28.3 Aleix, Bcn, 15/01/2014 - 10:10

I si tu mires qui paga el teu deute públic, ets alemany. Ara que tenint en compte la vostra ideologia crec que això us agrada i tot.