La Punteta · 28 de Maig de 2014. 16:35h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Quan Oriol Amorós defensava Can Vies

Aquest dimarts, al 324, entrevistaven veïns de Sants i un senyor de mitjana edat deia, respecte als incidents de Can Vies, que "això semblava la guerra". Un altra senyora, també de mitjana edat, s'ha mostrat més gràfica: "jo vivia aquí i vaig haver de marxar perquè això és una vergonay: pixen i caguen dins de les escales". "Els que els defensen és perquè no viuen aquí", ha afegit. Però val a dir que aquesta ja no ha sortit pel TN migdia, suposo que per no ferir la sensibilitat de l'espectador.

A mi, com a la famosa magdalena de Proust, m'ha vingut immediatament a la memòria un comunicat dels Mossos del passat 29 de gener en què informaven de la detenció de sis persones per l'agressió a uns feixistes que havien celebrat la Hispanitat a Montjuïc.

Els fets van tenir lloc quan antifeixistes van agredir "amb un alt grau de violència" els assistents a la commemoració del 12 d'octubre, que en aquest cas només estaven "prenent unes consumicions a la terrassa d’un bar".
 
Els agressors -explicava un altre comunicat- van actuar "de forma organitzada, planificada, amb rapidesa i amb una alta dosi de violència, utilitzant estris perillosos com pals, pedres, cadenats i armes blanques". Van resultar ferides quatre persones de diversa gravetat -que van necessitar assistència mèdica- i es van causar danys a l’establiment per un import superior als 1300 euros. En fi, una pallissa en tota regla.

A més, "van sortir de forma organitzada de la casa ocupada Can Vies -les negretes són meves- per tal de realitzar l’atac" i, un cop perpetrada l’agressió, "van retornar-hi per tal de buscar refugi". Val a dir que els agredits, ideologies a banda, només estaven fent allò que col·loquialment s'anomena una cerveseta. Fins i tot els fatxes hi tenen dret.

Per això l'operació va acabar amb l'escorcoll judicial del centre okupa la qual cosa va provocar protestes parlamentàries de la CUP i d'Esquerra. Malgrat que el mateix comunicat oficial explicava també que "diversos dels detinguts tenen ja antecedents policials per delictes de lesions, danys, contra l’ordre públic, contra la salut pública o denúncies per portar armes prohibides".

El diputat republicà Oriol Amorós va dir -suposo que en nom del seu partit-, coses com que "no entenem ni compartim la manca de proporcionalitat de l’operatiu", que "no calia aquest desplegament" i que Can Vies "és un referent cultural". Fins i tot va expressar la "solidaritat".

Esquerra es posava així al mateix nivell que la CUP. La formació va considerar, en un comunicat, que l'operació era "una autèntica provocació policial amb fins propagandístics i de criminalització dels moviments socials”. I el diputat David Fernàndez va expressar “profunds dubtes jurídics i processals" sobre l’escorcoll. Un dels detinguts per la pallissa, per cert, era un membre de la CUP, segons va revelar el propi diputat de la CUP Quim Arrufat en roda de premsa el 4 de febrer.

Jo, per feina, he hagut de cobrir en més d'una ocasió l'acte franquista de Montjuïc i mai no he tingut problemes. Més aviat m'ha semblat un aplec de quatre nostàlgics perquè fa anys que no s'hi registren incidents. Això sí, amb els crits i les banderes de sempre. En canvi, els tècnics de TV3 van haver de sortir cames ajudeu-me quan els antisistema van calar foc a la unitat mòbil. Però sembla que la violència d'esquerres està més justificada que la de dretes.

 


Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#10 Sílvia, Barcelona, 29/05/2014 - 16:11

Durant anys els veïns de Can Vies hem tingut que aguantar amb ressignació les festasses fins a altes hores de la matinada que sistemàticament han estat organitzant aquest col·lectiu tots els caps de setmana música a tope (i no especialment reivindicativa) soroll, pixades i bronca. Qui ens respecta?

#9 Criteri, Mollet, 28/05/2014 - 23:20

D'acord, però podríem saber d'una vegada QUÈ S'HI FEIA concretament a C V?
Quin percentatge de púrria violenta hi havia?

#8 Pere, Lleida, 28/05/2014 - 22:30

Sr. Rius, ens podrà informar sobre la repercussió internacional d'aquests afers? Gràcies!!

#7 AnaPerez, Barcelona, 28/05/2014 - 20:37

Els partis sempre tant oportunistes però aquesta gent no us ho agraïrà. Si no els atureu ho cremaran tot. Això no és democràcia ni manifestació, això és pur gamberrisme. Ah i els veÏns no els volien per res. Els hi tenien por.

#6 Sergi, Quebec, 28/05/2014 - 20:18

darrera de tan soberanisme i histories, hi ha l ´intent de fer una república socialista de Catalunya com les de la Unió Soviètica. I no dic que tothom ho vulgui, però si al menys 1/3 del "sobiranisme" #parlemclar