Publicitat
La Punteta · 4 de Maig de 2015. 07:51h.

XAVIER DEULONDER

Quants diputats calen per a la independència?

Sobre les properes eleccions del 27-S, les quals, segons diuen a Espanya, no tindran de cap manera un caràcter plebiscitari, la darrera enquesta de La Vanguardia dóna a la suma de CiU, ERC i la CUP entre 71 i 74 escons; per tant, si, amb una participació que superés el 50% del cens electoral, els resultats reals acabessin sent aquests, ja n’hi hauria prou per proclamar la independència perquè la majoria absoluta al Parlament de Catalunya és de 68 escons; amb 71 diputats independentistes i 64 d’espanyolistes, tothom entendria quina és la voluntat majoritària del poble català, igual com la determinació del poble català quedaria igual de clara si sortissin elegits 68 diputats espanyolistes i 67 d’independentistes. No entenc pas per quina raó Jaume Barberà situa el mínim necessari per poder proclamar la independència en 90 diputats, al capdavall, també podríem preguntar-li i per què no 89 o 91? Tindria cap legitimitat la pertinença a Espanya si només l’aprovessin 46 o 44 diputats del Parlament de Catalunya?

L’article 2 de l’actual text constitucional diu que La Constitución se fundamenta en la indisoluble unidad de la Nación española, patria común e indivisible de todos los españoles; per tant, la indivisibilitat d’Espanya no l’estableix pas la Constitució sinó que aquesta idea és un principi sobre el qual es fonamenta la carta magna. Ens devem trobar, doncs, davant d’una mena de manament donat per algun tipus d’autoritat suprema —Déu, potser?— que se situa per damunt de la voluntat popular, és a dir, de l’element fonamental de la democràcia. En conseqüència, encara que el nombre de diputats independentistes al Parlament de Catalunya fos de 135, continuaríem trobant-nos que, des del punt de vista espanyol, la independència no és pas una opció legítima. Si, com sostenen alguns, l’únic dret que tindria una majoria independentista al Parlament de Catalunya seria el de demanar a les corts espanyoles si accepten reformar la Constitució suprimint-ne l’article 2, llavors es nega als catalans el dret a decidir lliurement sobre el seu país.

Algun capcalent pocasolta, amb perdó per la redundància, diu que el que cal per la independència no són pas diputats sinó soldats disposats a matar o morir, peces d’artilleria i tancs; si aquesta persona no entén que el segle xx ja l’hem deixat enrere, problema seu; a la Unió Europea, aquestes coses no es fan, més que res perquè els soldats s’exposarien a haver de comparèixer al tribunal de La Haia acusats de crims de guerra.

Procurant sempre evitar triomfalismes excessius que poden resultar perjudicials, hem de valorar com una bona notícia el fet que vaticini una majoria absoluta al Parlament un diari com La Vanguardia, dirigit des de desembre del 2013 per Màrius Carol, conegut per la seva extrema llagoteria envers la monarquia espanyola, de la qual fou corresponsal; per tant, malgrat les picabaralles entre ERC i CiU que van aigualir l’èxit del 9-N, el procés d’emancipació nacional continua endavant, cosa que espero que es vegi en les properes eleccions municipals del 24-M.

Publicitat
Publicitat

11 Comentaris

Publicitat
#10 Iñigo, Salou, 09/05/2015 - 13:21

Los mismos que para Extremadura o Cantabria, es un ejemplo..

#8 Jordi, Zaragoza, 06/05/2015 - 10:34

Sr. Deulonder, usted, le guste o no, vive en España. Y, como español, tiene derecho a luchar porque se cambie la constitución de su país en favor de sus opiniones. Lo que no puede hacer es negar la participación de todos los españoles en esa lucha, ni que una minoría diga al resto lo que debe hacer.

#7 BEJOTA, BCN, 05/05/2015 - 20:34

Joana Ortega, ofereix les dades definitives de la consulta independentista del 9Ngencat.cat

Política 01/12/2014 21:02 Hi va votar un 37%.
La Generalitat xifra la participació final en la consulta en el 37% del cens, i el suport a la independència en el 30% .

#7.1 BEJOTA, BCN, 05/05/2015 - 20:35

SÓN VOTS I NO ESCONS,SR. LA COMUNITAT INTERNACIONAL NO ACEPTARÁ ESCONS DEGUT A UN VOT ACÍ VAL TRES ALLÁ.

#6 Rocacorba, Girona, 05/05/2015 - 15:55

,,, si voliem formar part d'spanya. Ens obliguen a una llengua imposada, totes les resoluciones del Parlament de Catalunya, màxima expresiò de la sobirania popular, quant es tracta de quelcom important per CATALUNYA es impugnat per els seus tribunals, i encara dubtes de marxar ....

#5 Rocacorba, Girona, 05/05/2015 - 15:52

Actualment, al Mon hi ha 133 estast. D'aquets, domès 33 han celebrat un REFEREMDUM. Els altres, son lliures per expresas voluntat dels seus ciutadans. La Constituciò spanyola, està redactada per blindar les ciompetencies de Euskadi i Catalunya, en favor de l'estat que en va ocupar, sense demenar si

#5.1 jaume I, catadisney, 05/05/2015 - 18:09

Digue'm un sol pías serios que deixi a una regio independitzar-se...Un sol! No cal que reposnguis, saem la res posta per que es obvia. Despres si cola comparar te amb Colombia, Vietnam, Congo...i ni encara aixi. Reis, que les decisions d'un parlament autonomic no poden saltarse la legalitat vigent