La Punteta · 24 d'Agost de 2015. 13:10h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Què fem amb els refugiats?

Què fem amb els refugiats? Acollir-los, clar. No podem deixar morir ningú enmig del Mediterrani. Això no és Birmània ni Tailàndia. Allà, recordaran, milers refugiats/immigrants de l’ètnia Rohingya es van embarcar també en vaixells a la recerca d’un futur millor. Les autoritats tailandeses els hi van donar aigua i menjar, però els van retornar al mar.

Els Rohingya, són apàtrides al seu propi país, Birmània, país de la Nobel de la Pau Aung San Suu Kyi. Al final, si els van acollir països com Indonèsia i Malàisia va ser per la pressió internacional però també perquè són de la seva mateixa confessió religiosa: musulmans.


Però estic una mica fart del bonisme de TV3, de les portades d’El Periódico -en porten dues amb la paraula Vergonya en tres dies-, del silenci de la nostra classe política. Què fem? Els deixem entrar a tots?.

Perquè Televisió de Catalunya és capaç d’enviar Nicolàs Valle a l’estació de Gevgelija, a Macedònia, per demostrar el drama dels refugiats, però és incapaç d’enviar un equip del 30 Minuts a ca n’Anglada per fer un reportatge sobre els problemes de convivència. I això que està a trenta quilòmetres dels estudis de Sant Joan Despí. Jo ho he fet, no és tan dfícil.

Com el diretor general d’Immigració, Xavier Bosch, que ja va demanar el passat mes de juny acollir el “màxim nombre de refugiats possibles”. Collonut!. On els posem? Al costat de casa seva?. O a Llefià, Rocafonda o ca n’Anglada?. Perquè la immigració va a parar als barris més desfavorits. No a la Diagonal.

Perquè no els posem a Tuset cantonada Travessera de Gràcia, on viu el president de la Generalitat? O al Turó Park, on resideix el fins ara alcalde de Barcelona, Xavier Trias?. S’imaginen el Turó Park ple de tendes de campanya com passa a París al costat del Sena? Què dirien els veïns?.

Encara millor: perquè no els posem a Salou, on aquest estiu la convivència ha anat d’un pèl?. Ara els senegalesos han demanat fins i tot perdó, senyal que la van fer grossa. Fins i tot va rebre el de la funerària o paios que passaven en bicicleta.

Tampoc tinc clar que tots els refugiats que vinguin siguin refugiats perquè ja és molt difícil distingir entre refugiat i immigrant. L’altre dia el periodista de La Vanguardia Guillermo Cervera (1) estava a l’Illa grega de Samos i va arribar una pastera. Una dona siria, “en perfecte anglès”, li va preguntar:

– Aquí no hi ha taxis?
– Aquí no. Només al poble –va contestar el periodista.
– Me’n pot cridar un?
– No me’n sé el telèfon.
– Pot trucar doncs a la policia perquè em recullin? Estic cansada i no vull caminar més.
       
Una refugiada demanant un taxi i, si no, que la policia que la vingui a recollir!. La policia ja no fa ni por: sap que no la podran expulsar.
       
Per això, el que és increible és que els ministres d’Interior de la Unió Europea continuin de vacances en plena crisi. Però el que també és increible és països que com Turquia, Macedònia o Sèrbia -tots amb relacions preferents amb la Unió Europea- es treguin les puces de sobre. Fins i tot Grècia. Ja m’agradarà saber ara què fa Tsipras amb tants immigrant i refugiats. De moment, res.

Cal acollir els refugiats, però jo sóc del parer de Sarkozy: Europa no pot acollir tothom. Cosa que, estic segur, subscriuria fins i tot el primer ministre francès, el socialista Manuel Valls. Al capdavall van expulsar una nena romanesa d'ètnia gitana perquè la seva família no tenia els papers en regla.

I aquí encara ens flagel·lem. Diumenge, Agnès Marquès entrevistava al director de la Fundació per la Pau, Xavier Masllorens, al TN Vespre. La culpa de tot plegat era de la Unió Europa, del TTPI o de la “intervenció occidental”.

L’home arribava a posar com a exemple Canadà. Però Canadà té un extensió de quasi 10 milions de quilòmetres quadrats -i una població de només 35 milions- i a Europa som una població de més de 700  per una superfície similar. A banda que encara està dividida en estats.

El que no devia saber és que Canadà -i Austràlia- tenen una política d’immigració molt més restrictiva que nosaltres. Entre d’altres raons perquè, per arribar-hi, només s’hi pot arribar en avió. Allà controlen tothom.

Sort tenim de països com Alemanya -que arrossega els remordiments de consciència per la II Guerra Mundial- i Suècia perquè acullen el 45% de les peticions d’asil.

Però d’altres països ja s’ho estan repensant. A Dinamarca, amb un govern de centredreta, s’ha proposat retallar un 45% la partida pressupostària per als refugiats i fins i tot fer una campanya publicitària a Turquia -entre d’altres països- per intentar dissuadir que hi vagin. La proposta, per cert, l’ha llancada la ministra d’Integració!. Aqui li dirien fatxa.

Però, clar, Dinamarca atorga mensualment a cada refugiat gairebé 1.500 euros que malgrat no formar part de l’euro -mantenen la corona- i l’alt nivell de vida és una petita fortuna per a cada beneficiari. Ara han decidit rebaixar-ho a la meitat i un bo mensual de 200 euros -uns 1.500 euros- sempre que superin el nivell intermedi de danès.

Mentre que al Regne Unit -a més de pressionar a França per evitar la porta d’entrada de Calais- ja ha endurit també la política immigratòria. L’última iniciativa de David Cameron després d’assolir la majoria absoluta ha estat exigir papers en regla a tots els que vulguin llogar un pis, cosa que fins i tot a mi em sembla excessiva perquè hi ha funcions que pertoquen a l’Estat i no els hi pots encolomar als amos.

Només plantejava algunes reflexions perquè és molt fàcil fer el que fa TV3, però una cosa és segura: cal ajudar als refugiats però també revisar Schengen. No pot ser que una persona sense papers que arribi per Ceuta i Melilla -o per Macedònia- pugui arribar fins a Berlin, Oslo o Barcelona amb un bitllet de tren.

 

Twitter

Web personal

Més articles

Elogis

Insults

 

(1) "Èxode blau", diumenge 23 d'agost del 2015

Publicitat
Publicitat

23 Comentaris

Publicitat
#20 Elisenda, Barcelona, 26/08/2015 - 12:40

Primer que tot no anar a bombardejar-los, com fan els vostres amics ianquis i israelians. Només que us estéssiu una parell d'anys sense anar a bombardejar-los (i envaïr-los, expoliar-los i/o desastabilitzar-los) la situació mundial milloraria dràsticament.

#19 Jordi, Reus, 25/08/2015 - 14:32

Vergonya, sí:

Penseu el mateix amb els exiliats espanyols i catalans que anaren a frança? Sabeu el q van passar al camp d'Argelers? Pels nostres, no. Però pels altres sí?

Sabeu q tots els refugiats no són musulmans? O q n'hi ha amb estudis superiors? I encara q ho fossin, q?

#17 el talp venjador, Bcn, 25/08/2015 - 13:18

jo proposo acollir-los i posar-los a camps de refugiats fins que la guerra als seus països s'acabi. Llavors, retornar-los als seus llocs d'origen. És del tot impossible que aquest munt de refugiats puguin integrar-se a la societat europea de cap de les maneres

#15 jordi, ,, 25/08/2015 - 01:43

La cuestión es qué harán ellos con nosotros.

#14 guillermet, l'Ampolla, 24/08/2015 - 20:55

Que fem amb els refugiats?. Doncs acollir-los dignament que per algo son éssers humans com nosaltres. No fer-ho constituiria en la meua opinió un crim de lesa humanitat.