La Punteta · 14 d'Octubre de 2014. 17:11h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Què ha fallat en Artur Mas?

Què els hi dirà ara, president?. (Foto: Rubèn Moreno)

Al final el procés ha acabat com el nom d’una comèdia de Shakespeare: Molt soroll per no res. Encara que, políticament, més aviat sembla una tragèdia. Perquè la culpa no és només de Madrid. També és nostra.

Que no ho sabien que Rajoy té majoria absoluta al Congrés?. I que el PP està en contra de la consulta?. Que potser baixem ara de l’hort?. Com si governés el PSOE, d’altra banda, perquè en el tema de Catalunya no hi ha cap diferència entre uns i altres.

No, ja ho sabien. Llavors, per què han fet bullir l’olla fins al final?. Perquè, ves per on, no ha calgut suspendre l’autonomia, ni els tancs ni la Guàrdia Civil. Com deia Oriol Junqueras en roda de premsa al Parlament: "ni tan sols ha arribat cap requeriment judicial".

Ha estat la simple decisió del Tribunal Constitucional la que ha fet esfondrat tot el castell de cartes. Rajoy, que tampoc no és Maquiavel, s’ha limitat a no fer res. En certa manera ja ho va dir Aznar: només calia deixar que els catalans es barallessin, novament, entre ells. Quin espectacle.

Però, ara, president, què dirà als que han confiat en vostè? Sí ja ho sé: que “el 9-N hi haurà locals oberts, urnes i paperetes, tal com em vaig comprometre”. Però vostè sap que no és el mateix. Han passat del votarem sí o sí del 2012 al votar “amb les màximes garanties” de les darreres setmanes i d’aquí a un “simulacre”. Quan una companya d’Antena 3 ha fet servir aquesta expressió en la roda de premsa a Palau vostè ni tan sols l’ha rectificada.

El pitjor és que ara li tocarà governar perquè el seu balanç en aquest segona legislatura es limita, si fa no fa, a BCN World, la grossa de Nadal i la fusió dels col·legis d’economistes de Catalunya. Sense oblidar la venda del patrimoni de la Generalitat encara que ara en diuen “racionalització” de recursos. Vostè s'adona de la Generalitat que deixarà al seu successor?.

Jo, avui l’escoltava atentament, i pensava que érem com Màtrix. Ha arribat a dir, president, que “els partits parlin entre ells i em proposin” per fer una llista conjunta. Amb qui? Amb Esquerra després del que va passar ahir?. Amb la CUP? Ja m’imagino Duran i Lleida i David Fernàndez fent tàndem. Amb Iniciativa?. Ja veu què pensen els d’ICV-EUiA. Avui s’han esbravat.

Confesso que, amb vostè, em passa una cosa similar a la que em passava amb el vicepresident Carod-Rovira: què ha fallat?. Carod tenia una sòlida base intel·lectual. Havia fet, amb Pujol, uns discursos brillantíssims. Però quan va arribar al Govern es va caracteritzar, a més de per alguna excursió inapropiada, per nomenar el seu germà d’ambaixador a París i fitxar un coordinador d’assessors perquè en tenia un munt.

Vostè és pencaire, no se li coneixen embolics de faldilles, en principi tampoc no té calés a Suïssa, parla idiomes, fa goig tenir un president com vostè. Però s’ha fotut en un embolic del qual no sap ara com sortir-se’n. I, en política més val no plantejar batalles que no pots guanyar. Ara la seva carrera penja d’un fil, deixarà la Generalitat amb 60.000 milions de deute i un partit sense successor clar. En fi, tierra quemada.

 

Segueix-me a twitter

Qui sóc

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

42 Comentaris

Publicitat
#30 guillem, l'ampolla, 17/10/2014 - 22:43

Tirant de metáfora i de l'argot del món casteller podem afirmar que el castell de gamma extra de vuit pisos i sense folre que ha intentat aixecar el bloc soberanista ha fet llenya.

#29 Jordi1948, 43472000, 15/10/2014 - 15:49

Endavant trompetaires. Es l'hora del botiflerisme per fer soroll.
No s'ha acabat res de res. Efectivament, ja es sabia que no es podria votar, Però calia fer-ho palès per a tot el mon. Tampoc es podia anar mes enllà sense probar-ho. El mon no ho acceptaria.
Ja veureu si s'ha acabat el Procés, ja.

#28 Papaluna, Barcelona, 15/10/2014 - 13:12

Pencaire? Calers a Suissa? Que parla idiomes?
Pencaire, el que li correspon pel sou; la pasta la tenia a Liechtenstein; parla malament l'anglès i bé el francès, donat a que va estudiar al Liceu Francès.
I és un mèrit haver treballat en empreses de la corda nacionalista i en càrrecs institucionals?

#27 Kropotkin, Vic, 15/10/2014 - 12:01

Las ansias de libertad traen frustración. Las prohibiciones del amo traen satisfacción...jua, jua...os dejo, q sale el Rivera (exPP) en 13TV, progresismo de alto voltaje...jua, jua

#26 Casper, Bcn, 15/10/2014 - 11:49

¿Ha fallado la última subvenCiÚn, jefe?