Publicitat
La Punteta · 3 d'Agost de 2010. 20:38h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Que no acabin com Nacionalistes d'Esquerra

A l'espera del que facin Laporta i Carretero, el fiasco de Nacionalistes d'Esquerra a les eleccions del 1980 -les primeres que va guanyar Pujol- ha començat a planar en tot l'independentisme extraparlamentari si no es posen d'acord aviat.

L'exregidor a l'Ajuntament de Barcelona Agustí Soler, en efecte, va recordar dimecres passat el cas de Nd'E durant la presentació de la Coalició per la Independència impulsada pel Bloc Sobiranista Català, CUP Arenys de Munt, Crida per la Terra, Els Verds-Alternativa Verda, Força Catalunya, Partit Republicà de Catalunya i Suma Independència

Nacionalistes d'Esquerra va assolir llavors uns 40.000 vots i el BEAN (Bloc d'Esquerres d'Alliberament Nacional) uns 14.000. Ni l'un ni l'altre van aconseguir representació parlamentària, però en canvi sí dos diputats del Partido Socialista de Andalucía (PSA), que llavors liderava Rojas Marcos: Francisco Hidalgo i José Acosta. Rojas Marcos, ves per on, va acabar fent coalició amb CiU a les europees del 2004.

El mateix Santi Vilanova, un històric de l'ecologisme a Catalunya, va explicar també la seva experiència personal: va estar a punt de sortir per Girona amb quasi el 2,5% dels vots, però el Front Nacional de Catalunya, segons el seu testimoni, li va fer campanya en contra i es va quedar fora.

De totes les decepcions de l'independentisme des del 1714, el fet que Nacionalistes d'Esquerra no arribés al Parlament en les primeres eleccions autonòmiques va ser una de les frapants. Fins i tot van omplir el Palau Blaugrana al míting final de campanya gràcies a la inestimable col·laboració de Lluís Llach.

Cal recordar també que Nd'E era una mena d'Acció Catalana sobiranista perquè hi havia personalitats de la talla de Josep Maria Espinàs o Avel·lí Artís-Gener. També Max Canher, Miquel Sellarès, Magda Oranich, Jordi Carbonell, Armand de Fluvià, Jaume Nualart, Felip Solé i Sabarís, Josep Dalmau,

I que molts dels actuals dirigents o exdirigents d'Esquerra com Carod-Rovira, Ernest Benach, o Josep Huguet van passar també per Nacionalistes d'Esquerra abans de fer carrera a Esquerra -i al Govern-.

Que ara no acabin igual.

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#9 Jordi B, BCN, 04/08/2010 - 14:50

Rius si aixó passès tu tindries la teva part de responsabilitat, amb les teves intoxicacions informatives contra Rcat.
Sembles l\'amant d\'en Laporta

#8 Jotapé, Terrassa, 04/08/2010 - 14:37

Evidentment, quan el Bloc d'Esquerres d'Alliberament Nacional es va presentar a les eleccions Rowan Atkinson encara no era famós.

#7 Toni, Barcelona, 04/08/2010 - 12:32

Sr. Rius,

Em decep amb la frase "...l'independentisme des del 1714...". El nacionalisme català apareix a finals del segle XIX, no abans. És lícit defensar qualsevol idea però no ho és basar la defensa en fets tergiversats.

#6 Matilde, Mollerussa, 04/08/2010 - 09:48

Ostres Pere (Lausanne) mira que n'arribes de ser de ... Dir que NE no era independentista és com dir que el PP no és espanyolista. Ja surten els puretes de sempre a manifestar l'integrisme més identitari perquè ningú és tant com ells!!!

#5 Anna, Barcelona, 04/08/2010 - 07:51

Quin és el propòsit del seu article, sr. Rius? Informar a seques? Desacreditar l'independentisme? O simplement provocar, com ja ens té acostumats?