Publicitat
La Punteta · 15 de Gener de 2012. 19:31h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Què poden fer els Mossos per Catalunya?

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va pronunciar una conferència el passat 13 d'octubre a l'Escola de Policia de Mollet en la qual els va afirmar: "Vostès són un referent de cara endins –Catalunya endins– i de cara enfora. Vostès són un referent per a molta gent. Vostès poden ajudar que la gent a Catalunya pugui dir: «Tenir una bona policia, val la pena», i «val la pena l’estatut i la institució, la Generalitat, que ho fan possible». Vostès poden ajudar molt a fer quedar bé Catalunya. Vostès poden proporcionar un motiu d’autoestima als catalans".

Ser mosso, en efecte, no és un ofici qualsevol. Per ser mosso és requereix -a més de tenir el títol de graduat escolar, entre 18 i 35 anys i una alçada mínima de d’1,70 metres els homes i d’1,60 les dones- una voluntat de servei. Com els metges, els bombers o els mestres; si no tens aquesta voluntat de servei a la gent -però també al país- no et facis mosso.

Potser apressats per les necessitats del desplegament territorial -s'han passat de promocions de 700 persones a  1.200- s'han fleixibilitzat segurament les proves de selecció. Agregujat també perquè l'índex d'aprovats a l'Escola de Policia de Catalunya -Saura la va rebatejar com Institut de Seguretat Pública de Catalunya- és superior al 90%. En temps de crisi, ser Mosso ha esdevingut una feina per a tota la vida. Aquest és el problema.

Perquè els Mossos s'han cobert de glòria aquest cap de setmana. Encara que només hagin estat els portaveus d'uns sindicats -Valentí Anadón, del SAP-UGT; o Antoni Castejón, de CCOO- o uns Mossos de paisà a Lloret o a Vilanova del Camí. La imatge de tot el cos ha quedat tocada. Només cal veure que les xarxes socials treuen fum.

Però no he aconseguit esbrinar exactament per què protesten: sí, les retallades, però m'agradaria saber exactament en quin complement, en quin plus, en quin concepte. Divendres ja em vaig quedar de pedra -després de parlar amb en Xavier Martínez, de la UGT de presons-, perquè els funcionaris de presons cobren un complement per lluitar contra l'absentisme laboral.

Els funcionaris de presons han muntat tot aquest guirigall -que inclou posar en risc la Model- per 43 euros -l'Administració vol retallar aqust complement de 133 a 90 euros- i perquè els volen retallar també la compensació dels festius intersetmanals de 16 a entre 10 i 14. Quan li vaig expressar la meva sorpresa em va dir que hi havia també la "massificació de les presons" i les "condicions laborals tercermundistes", però quan els sindicats parlen de l'interès general defensen en realitat els seus interessos particulars. Les presons estan massificades, però qui més ho pateixen són els interns i aquest ni tan sols poden anar a la vaga. Per descomptat.

Espero que amb el cas dels Mossos els arguments per boicotejar el català o rebre el president de la Generalitat amb la coneguda cançó de Manolo Escobar -qui li hauria dit al cantant que es convertiria en l'himne no oficial del cos- sigui per causes més importants que les dels seus companys de presons.

Però no és només el menysteniment al català -que se'ls ha girat en contra-, sinó també la manca de respecte: amb quina autoritat desallotjaran ara indignats o okupes si ells mateixos okupen una comissària com la de plaça d'Espanya; quin concepte de la jerarquia poden tenir si reben el president de la Generalitat -la màxima autoritat a Catalunya- amb xiulets?.

Els Mossos, els funcionaris de presons, els sindicats, tots els funcionaris en general han de ser conscients que el país està en una situació límit. Estem pitjor del que ens diuen i del que ens pensem. Si no hi posem el coll tots plegats no ens en sortirem. Ens hauríem d'aplicar el discurs de presa de possessió de Kennedy aquell gèlid 20 de febrer del 1961, però canviant Catalunya per Amèrica: "No em preguntin què és el que pot fer Catalunya per vostès, sinó el que vostès poden fer per Catalunya."

He començat aquest article amb una cita de Pujol i l'acabaré amb una altra del mateix dia i el mateix lloc perquè hi ha coses que fan mal: "és feina de l’Administració utilitzar el català sempre que pugui com a primera llengua amb el benentès de passar al castellà quan realment calgui. Perquè la policia, aquí i a tot arreu, és un dels referents més evidents d’un país. I amb més autoritat, no dic policial només sinó també social. Per la responsabilitat que té, per la feina difícil que sovint li toca fer, perquè és molt vista. El que ella fa, i l’actitud que té i el que ella parla tenen molta influència".

 

 

Si t'ha agradat aquest article potser t'agradarà aquest llibre (12 euros):

http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

També em pots seguir a twitter:

@xriusenoticies

 

Publicitat
Publicitat

20 Comentaris

Publicitat
#10 Francesc, Barcelona, 20/01/2012 - 23:37

El felicito, senyor Rius. Un gran article.

#9 Carles, Castelldefels , 20/01/2012 - 23:14

Jo suprimiria els mossos tornaria a la policia nacional.. Ens sortirà més econòmic.. Tots els mossos a cobrar com els policies nacionals.. I per mi ja poden parlar castellà.. Els meus impostos ho agrairan...

#8 Séneca, Barcelona, 20/01/2012 - 20:26

Impecable treball. Felicitats. I felicitats per donat a conèixer això de'n Pujol "Perquè la policia, aquí i a tot arreu, és un dels referents més evidents d?un país". Exactament és així, per la qual cosa el que estan fent els mossos és gira en contra de la nostra imatge.

#7 Daserrout, BCN, 20/01/2012 - 19:46

Sr. Rius, una vegada més un gran article, ho subscric íntegrament.

#6 sants, sants, 16/01/2012 - 14:05

Ho barrejes tot: mossos, presons, complements, sous... Hi obvies que la música sona des de fa quasi bé 30 anys,i que els flautistes han estat principalment convergents i unionistes ( en els dos conceptes). Si això arriba a passar sent Saura conseller... Puig dimissió!!!!

#6.1 manel xic, Les Penelles (La Noguera), 21/01/2012 - 17:20

Ja ha sortit la minyona del Saura i del Montilla, a dir allò que li manen les senyores.