La Punteta · 9 de Gener de 2015. 07:52h.

RUBÈN NOVOA

Analista

Que torni la guillotina

Convidat per un bon amic i un dels millors experts en lluita antiterrorista que disposa el Cos de Mossos d'Esquadra, el passat mes de desembre vaig tenir l'oportunitat d'assistir a les III Jornades en Prevenció i Radicalizació Gihadista que el sotsinspector de la Policia Local de Castellbisbal porta organitzant amb força èxit els darrers tres anys. Experts de tots els cossos policials, de l'exèrcit i dels serveis d'intel·ligència van debatre a bastament durant dos dies sobre un fenomen que, arran del sagnant atemptat succeït a París, copsa de nou les portades de tots els mitjans d'arreu.

La majoria d'experts que allà es van congregar van reconèixer la imminència d'un “gran atemptat” del Daesh (nom despectiu amb el qual es coneixen els esbirros de l'Estat Islàmic) a Europa i que “hom havia d'estar preparat per a qualsevol escenari”. Aquest temor —que s'ha demostrat real atenent als fets ocorreguts al Charlie Hebdo— venia avalat perquè Europa s'havia començat a plantejar com actuar davant l'impacte mediàtic provocat per les decapitacions de diversos periodistes occidentals a Síria durant les acaballes de l'estiu. El forjament d'una coalició internacional que està duent a terme —encara avui— atacs aeris contra el Daesh i una “apagada informativa” al mainstream sobre les activitats del grup que lidera Abu Bakr Al-Baghdadi va fer saltar totes les alarmes a la Global Gihad.

Les accions del Daesh van encaminades a atemorir-nos a nosaltres, els europeus, perquè la nostra capacitat de resposta —subjecta a complexos marcs normatius i valors ètics i morals— és massa feble i limitada davant d'aquesta potent amenaça que s'expressa d'aquesta forma tant primitiva, brutal i acarnissada. És doncs la propaganda el desafiament més important que planteja el Daesh i encara no hem sabut com fer-hi front. Una propaganda que cerca influir-nos i impactar-nos mitjançant una guerra psicològica intimidatòria que el Gihad està duent a terme contra les nostres europees mentalitats.

És per aquest motiu que en l'àmbit de la seguretat cal plantejar-se com fem front a aquesta amenaça sense exercir aquests mecanismes d'autocontrol propis d'Occident que són la via d'aigua de la qual es nodreix i seguirà nodrint el Daesh per insuflar terror a casa nostra. Cal plantejar-se seriosament si la nostra resposta ha de ser la “clàssica” d'endurir codis penals o fer legislacions ad hoc per prohibir a Europa el retorn delsforeign fighters o cal anar molt més enllà.

Sóc de la idea que només la propaganda venç la propaganda. Si som capaços de respondre a al-Baghdadi en els seus mateixos termes l'haurem desarmat i guanyarem aquesta complexa guerra que està en marxa. La por ha de passar necessariàment a l'altre bàndol i per això cal donar un càstig sumaríssim i exemplar al Daesh i a tots aquells qui gosen pertorbar el safer heaven que és per a nosaltres Occident.

França va desfer-se del despotisme a cop de guillotina per exportar al món els valors de la república: llibertat, igualtat i fraternitat. Uns valors compartits que, en aquest mateix moment, estan essent directament atacats en el nèrvex. Caldrà doncs iniciar aquest debat serè que reclamo en matèria de prevenció i seguretat. Un debat que aposti clarament per tapar definitivament el nostre taló d'Aquiles, això és, aquesta via d'aigua intrínseca a la nostra manera de ser tan europea. Urgeix, doncs, parlar als terroristes en el seu llenguatge si és que volem guanyar-los i no només resistir uns pocs quants anys més.

L'altra opció que tenim és fer-nos l'orni, parlar, sobretot parlar, de Marie Le Pen jaient al sofà de casa tot esperant que el feixisme i la intolerància del Daesh o del Front Nacional prenguin el control de França i tot Europa.


Rubèn Novoa i Arranz

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#3 REPETIM, Barcelona, 11/01/2015 - 09:46

No necesitem CAP GUILLOTINA
No necesitem ODI
No necesitem RENCUNIES
No necesitem FRONTERES

feu una mirada a l'historia
NO HAN SERVIT DE RES

SI NECESITEM
una EDUCACIO PER LA PAU
per LA TOLERANCIA

Estem al SXXI
pero algunes mentalitats
son encara cabernicoles

#2 Juan Francisco , Huesca, 10/01/2015 - 22:53

Muchos esperamos eso: una Marie Le Pen que realice esa faena y, de paso, devuelva a perroflautas, okupas y charnegos agradecidos a su hábitat natural: las alcantarillas.

#2.1 Huesca decir, que yo también soy baturro, 11/01/2015 - 13:22

Los maños tienen dos problemas: Juan y Francisco. Ah, no, calla, que igual somos más de dos, quiero decir en total.

#1 JordiMB, Bcn, 10/01/2015 - 17:26

No fotis que totes les guillotines gavatxes, o tots els ganivets del jihadistes, decapiten més població civil que una sola bomba de fòsfor?... doncs deu tractar-se d'un altre miracle de la matemàtica sionista (fins i tot de la matemàtica sionista feta amb números àrabs).

#1.1 antxon, hernani, 10/01/2015 - 21:46

Las de fosforo sirvieron para derrotar a nazis y japos. Y sirven para combatir a tertoristas q usan a vibikes como escudo. Y sobre los numeros...habla con kurdos y cristianos en irak. Ya veras.