La Punteta · 11 d'Agost de 2017. 11:14h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Que vingui la Guàrdia Civil!

Cada vegada és més difícil exercir el periodisme a Catalunya, sobretot si vas contracorrent

 

A la primera reunió del Consell Executiu, Jordi Pujol els hi va dir als seus consellers que s’havien de sentir responsables de tot el que passava a Catalunya, no només d’allò que tinguessin competències. Com he trobat a faltar Pujol -encara que sigui presumpte corrupte- amb el conflicte de l’Aeroport del Prat.

En certa manera a la Generalitat ja li anava bé la vaga dels treballadors d’Eulen. Era la manera de transmetre la idea que Espanya no funciona i que Aena només vol fer-nos la punyeta. No podien culpar directament a l'Estat o el CNI, però l’Assemblea tampoc va desaprofitar l’ocasió per fer campanya. En algun cas amb pèssims resultats.

I quan ja se sabia que era un simple conficte laboral l’únic eurodiputat del PDECAT, Ramon Tremosa, encara hi veia una mà negra contra el procés. Ramon, que tu ets un paio amb estudis, has estat professor de la Universitat de Barcelona i tens diversos llibres publicats. No es pot intentar fer mèrits d’aquesta manera. De fet, ha quedat recentment en evidència. I en un tema de la seva especialitat.

Mentre que la consellera Bassa -val a dir que l’únic membre del Govern de la Generalitat que ha donat la cara- va fer una sèrie de tuits el passat dia 6 en els que assegurava que hi havia “dues parts en conflicte”. No consellera, no eren dues parts en conflicte. Eren cent treballadors -que són els que van votar a favor de la vaga- putejant milers de catalans. Això sí, com vostè, jo també he trobat a faltar Enric Millo i Xavier García Albiol en tota la crisi.

Sense oblidar el tractament que ha fet TV3. Durant setmanes han fet costat indefectiblement als treballadors enfront Eulen, Aena o simplement els afectats. Deuen haver filtrat les imatges i tot. No n'ha sortit cap que digués un estirabot o els cantés les quaranta. I han arribat a repetir documents sobre la presumpta baixa temerària de l’empresa en la crònica de l'endemà. El TN vespre d’aquest dijous era calcat al del migdia quan la pròpia consellera ja havia dit que s’havien sentit utilitzats pel comitè de vaga.

Tant parlar de democràcia de baixa qualitat o que Espanya és com Turquia -el Síndic demana ara no extraditar un reporter turc, però fa quatre dies feia la mateixa comparació- i el que s'hauria de fer és renovar el consell de govern de la CCMA i el CAC. Ambdós organismes fa molts mesos que tenen el seu mandat caducat. Seria l'única manera d'arreglar TV3. Almenys temporalment. Però, clar, el PDECAT -el PDECAT, no Junts pel Sí- no vol perdre el control  de la Corpo a dos mesos del referèndum.

En fi, la Generalitat ha patit un problema d’autoritat: han pensat que amb mediació i bon rotllo ho arreglarien. És propi d'aquest sentiment progre i happyflower que ens envaeix i que sovint denuncio des d'aquí. Afecta també a altres qüestions: top manta, refugiats, propietat privada. I mai et rebaten. Simplemen t'acaben insultant com mostra la imatge que il·lustra aquest article. Tampoc sé de què es queixen els de la CUP.  Però si s'abraçaven amb el mateix que després posen als cartells. Simple postureo de cara a les eleccions.

L'han cagada. Per això ara -tres setmanes després en plena temporada turística!- la consellera Bassa es planteja fins i tot enviar els Mossos. Encara que no sé si ho ha consultat amb el seu col·lega d’Interior, Joaquim Forn, o ha tirat pel dret. Tant se val: Ara? Clar perquè el Govern espanyol s'ha plantejat enviar la Guàrdia Civil. Imaginin: la Guàrdia Civil treient les castanyes del foc als catalans!

És exactament el que haurien de fer. Al capdavall n’era partidari fins i tot el conseller de Presidència, Jordi Turull, que en la seva darrera roda de premsa abans de les vacances deia que el que havien de fer era anar a l’Aeroport del Prat en comptes d'investigar les urnes. Ell continua en el seu món. Ahir estava al Port de la Selva donant conferències sobre el procés. Es nota que no agafa l'avió.

I el d'Empresa, Santi Vila, on és? Perquè déu n'hi do la imatge que donem a l'exterior. Hi ha turistes que han dit que no tornarien mai més a Barcelona. O el de Salut, Toni Comín. Com volen que vingui l'Agència Europea del Medicament si venir a Barcelona és un calvari. A la Generalitat no han fet ni un comitè de crisi.

El president Puigdemont també deu continuar de vacances a Cadaqués. Almenys aquest any no hi ha hagut paella en públic. Però el lideratge es demostra també en això: en posar-se al capdavant del problema quan afecta a milers de catalans. Clar que demanar lideratge a Puigdemont és com demanar peras al olmo. On no n’hi ha no en cerquis.

Per això el conflicte laboral del Prat s’ha girat contra la Generalitat. El que vol la gent es no haver de fer sis hores de cua abans d'agafar l'avió. Deu ser un infern. Sobretot per a la gent que va amb criatures o persones de la tercera edat. Han aconseguit exactament l’efecte contrari al desitjat.

Encara recordo aquella vegada que es va espatllar Rodalies -jo en sóc usuari- i va sortir el llavors conseller de Territori, l'esmentat Santi Vila, exigint responsabilitats a Foment. A la tarda es va espatllar el Metro -els passatgers d’un comboi van haver de sortir pel túnel-, però llavors no va dir res perquè el Metro és competència nostra.

Sap greu dir-ho, però en el fons tenia raó Rajoy quan deia que el que haurien de fer les administracions en cas de problema seria col·laborar entre elles. No intentar convertir un conflicte laboral en un enfrontament polític. La vaga de l’aeroport havia de ser el millor anunci per a la campanya del referèndum i el tret els hi ha sortit per la culata.

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#17 Roc SMS, Bcn, 12/08/2017 - 17:03

El pla anunciat per Rajoy va descubrint-se. L'ocupació del Prat per la Guardia Civil és de manual: crea el conflicte i proposa la única possibilitat de resoldre'l que és ocupar policial o paramilitarment l'aeroport. Obliden que la memoria del motiu será més forta que la de la solució. El ressentimrnt vers l'autor del pla i la malifeta va cr

#17.1 polloloco, Ítaca , 12/08/2017 - 19:17

El manual d'en Mortadelo i en Filemon?

#17.2 Fran, Vilassar de dalt, 12/08/2017 - 20:13

Está ben clar !!!

Els treballadors d'Eulen son uns infiltrats del CNI, i el comité de vaga deu ser plé d'exoficials de l'exercit !!!

Caram, si que es de llest en Rajoy.

#16 Pepe, Alacant, 12/08/2017 - 11:14

"La culpa es del Gobierno por privatizar la seguridad de los aeropuertos", sindicatos de la G.Civil.

#15 Rafekes, Garraf, 12/08/2017 - 10:20

Es pot dir mes alt pero no mes clar

#13 Ramon, Barna, 12/08/2017 - 01:01

Set veu la llauna
Tenia que haber entrat desde el primer dia aena que es el verdader responsable de tot el lio

#12 Don Tancredo , El Carmelo , 11/08/2017 - 22:16

Es por España!!