La Punteta · 31 d'Agost de 2011. 20:17h.

XAVIER RIUS

Punt de mira

Qui la fa l'hauria de pagar

Una de les propostes estrella d'aquest estiu ha estat la del líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, d'endurir el Codi Penal i de la llei d’enjudiciament criminal. Duran proposava el passat 22 d'agost judicis ràpids perquè, en el cas que la víctima fos un turista, pugui assistir a la vista a més de tipificar com a delicte -i no com a falta- el furt, entre d'altres mesures.

Però llavors per què va pactar amb Zapatero una reforma ara fa un any que, en opinió del diputat del PPC Jorge Fernández, era "tímida, parcial i insuficient"?. El PP va proposar llavors el compliment efectiu de les penes en cas de robatoris amb violència o intimidació a domicilis particulars i augmentar de 4 a 7 anys la condemna per robatoris a locals comercials i de 5 a 8 per robatori a domicilis amb la família a dintre.

Posem per cas les diligencies de les que informaven els Mossos dimarts passat quan van detenir Aladji DD, de 24 anys i Magi PA, de 25 anys, tots dos de nacionalitat espanyola, com a presumptes autors de l’agressió a un home, de nacionalitat russa, que va resultar ferit de gravetat la matinada del passat dia 25 a conseqüència d'una baralla a la vora d'una discoteca del Passeig Marítim de la Barceloneta, a Ciutat Vella (Barcelona).

Segons diversos testimonis, els fets van tenir lloc poc després que la víctima hagués xutat una llauna de cervesa que hauria caigut molt a prop de la zona on es trobaven els presumptes agressors. La veritat és que tampoc cal anar pel món xutant llaunes de cervesa encara que sigui de matinada, però això va provocar una violenta reacció.

Un dels detinguts va etzibar una puntada de peu al cap de la víctima, el qual va caure al terra inconscient a conseqüència del cop. De 26 anys, continua a hores d'ara ingressat en un centre hospitalari amb pronòstic greu. No cal dir que li han fumut enlaire les vacances.

Però el més curiós és que un dels deinguts, Aladji DD, que ara ha ingressat a presó per ordre del jutge, acumula fins a vuit detencions per robatoris. L'altre, Magi PA, va quedar en llibertat amb càrrecs tot i que també té antecedents penals. Si un home que acumula vuit detencions per robatoris està al carrer és que alguna cosa falla. I qui ho ha pagat en aquest cas és un turista rus. Els turistes, a casa nostra, haurien de ser sagrats. Sobretot amb la crisi econòmica.

Hem de recuperar el principi d'autoritat. El columnista Manuel Vicent, que sospito que no deu combregar amb el PP, ho descrivia així en un article a El País uns dies abans dels fets estemants ("Cambio de chaqueta", 7 d'agost): "Recién inaugurada la libertad, en el país comenzó a reinar la acracia. Todo estaba permitido. Ningún político, ningún obispo, ningún maestro, nadie que llevara gorra de plato, desde el jefe de la Acorazada hasta el último  bedel, porero de hotel o abrecoches, se atrevía a prohibir nada". Ara ho estem pagant.

El mateix Duran va dir una cosa similar en la seva carta del passat 17 de juny: "Necessitem com el pa que mengem recuperar el valor de l’autoritat –ho dic sempre- a les aules, a la família i a la societat. Tants anys d’autoritarisme al llarg de la dictadura han provocat massa complexos que en nom del terme equívoc 'progressisme' han impedit exercir l’autoritat com a valor oposat precisament a l’autoritarisme".

"I això ha passat -afegia- a l’escola amb el mestre, a la família amb els pares i a la societat amb les institucions democràtiques. I com també dic sempre, sense autoritat no hi ha seguretat, sense seguretat no hi ha llibertat, i sense llibertat no hi ha democràcia. I el principal i primer principi d’una democràcia real és la llibertat".

En democràcia un dels principis bàsics hauria de ser aquell de qui la fa la paga.

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#12 Uri, BCN, 04/09/2011 - 08:36

Ya no hay espontaneidad. A saber durante cuántos años Antoni Duran ha tenido en cola de espera este artículo; en cola de espera de que no le llamaran franquista. Como los que ahora imponen la lengua de la tierra sin miedo de que les llamen eso mismo.

#11 Bart, Barcelona, 02/09/2011 - 13:32

Ok, enduriment del codi penal, però tant pel petit delicuent i reincident com pels lladres de "guante blanco".

#10 INDIGNADO, BARCELONA, 01/09/2011 - 21:21

***La vieja táctica: publicar mi queja, y así quedar como tolerante. Yo no quiero que publique mis quejas, quiero no tener que quejarme. Es decir: publique todos los mensajes.

#9 INDIGNADO, BARCELONA, 01/09/2011 - 07:23

***Me gustaría saber porqué no se publican todos mis comentarios, pese a no ser, según reza el Aviso, ni "insultantes, racistas ni contrarios a la ley"(?). Me gustaría saber porqué aplica ud. la censura, Sr. Rius, pese a dar lecciones de democracia. Dígamelo, le escucho.

#8 emilio, a, 01/09/2011 - 05:26

Los padres de los vandalos seguramente ni se enteran, tampoco en sus puestos de trabajo, si son estudiantes la universidad no lo expulsa, si tienen alguna beca no la pierden, si cobran el paro no lo pierden, no pasaron por comisaria, es que no les quitan ni el carné de la biblioteca publica....