La Punteta · 29 de Juny de 2013. 10:11h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Qui mana a CDC?

Jo m'he fet la pregunta aquest divendres quan, des del carrer Córsega, van enviar la relació de dirigents que anirà al famós concert de la llibertat: el secretari d'organització, Josep Rull; el vicesecretari general de coordinació institucional, Lluís Corominas; el portaveu al Parlament, Jordi Turull; i l'exconseller Cleries.

Vaig pensar immediatament que era una representació de perfil baix. Però no és que sigui perfil baix: és el que hi ha. Dit amb tot el respecte pels quatre dirigents perquè els conec. Però, en periodisme, una cosa és el respecte personal i l'altra la crítica política.

Perquè allò de Pujol era un hiperlideratge, però el secretariat permanent d'aquella època hi havia pesos pesants. No només físicament com Macià Alavedra, sinó també políticament com -a més de zorro plateado- Miquel Roca, Ramon Trias Fargas, Josep Maria Cullell.

Després, per unes raons o altres, van esdevenir la generació perduda de la política catalana. Com la famosa generació perduda americana de Dos Passos, Faulkner, Hemingway, Steinbeck i Scott Fitzgerald. Aquella colla d'escriptors nordamericans que, als anys 20, se'n va anar viure a París a passar-s'ho bé, però sobretot a escriure.

El PNB això sempre ho va solucionar amb una bicefàlia entre el lehendakari i el president de l'Euskadi Buru Batzar -en el fons sempre va manar més Arzaullz que Garaikoetxea-, però jo que sóc tan poc inclinat a la basquitis no sé pas si és la solució per a Convergència.

I val a dir que Unió està igual o pitjor. Si Duran plegués ara -desig compartit per molts militants de Convergència, que hi veuen el dimoni amb banyes- qui seria l'hereu?. Repasso mentalment la direcció d'Unió i en la trentena de membes del comitè de govern em costa de veure algú amb cara i ulls capaç d'heretar el seu lideratge: Ortega?, Pelegrí? Espadaler? Castellà?.

En un article anterior -disculpin l'autocita-, ja deia que Mas no té equip. Però resulta que ara, en el moment més delicat de la seva carrera política, tampoc té partit. La manca de lideratge es nota en errors de bulto, gairebé infantils: el passat 3 de juny van sortir Josep Rull i Lluís Corominas, després de la reunió del comitè executiu, per anunciar a bombo i plateret un codi ètic.

No sabia si, en plena roda de premsa, posar-me a riure o a plorar. Vostès creuen que es pot anunciar un codi ètic amb cinc casos de corrupció damunt la taula (ITV, Palau, Crespo, Adigsa i Pretòria)?. I amb tres diputats imputats, un d'ells el president del grup parlamentari (Oriol Pujol, Xavier Crespo i Ferran Falcó)?. Jo sóc el cap de premsa de CDC i els hi dic que, abans de sortir per vendre això a l'empresa, venguin un dinar solidari o una escola d'estiu.

Però també diu molt sobre la resta de la direcció del partit: a ningú se li va ocórrer fer aquesta reflexió?. No hi ha ningú que en la quarantena de dirigents de CDC -la relació sencera ocupa deu planes a la web- que toqui de peus a terra?. O és que tots viuen acollonits per aquella frase atribuïda al Guerra del que se mueve no sale en la foto? Així està Convergència. Els consells nacionals, en ple hara-kiri, deuen ser una bassa d'oli.

Si fa no fa com el geni que va ordenar redactar un comunicat dijous, tot aprofitant l'embolic de l'Alícia amb el "fiscal de confiança", en el que denunciava "guerra bruta institucionalitzada de la fiscalia contra la federació". Però vostès creuen que, a la vigília del judici a Oriol Pujol, és el millor moment per encetar una guerra amb fiscalia? Pobre Oriol, el cruixiran viu. Al final em farà pena i tot.

Vostès s'imaginen que ara Mas plegués de cop i volta?. Qui seria el pal de paller de CDC? Amb altres paraules: qui aguantaria el xiringuito? Homs? Puig? Recoder?. Jo tinc el meu candidat, però no voldria enfonsar-lo. I no cal dir que el citat Oriol Pujol era l'escollit a llarg termini, però el cas de les ITV l'ha deixat fora de joc. El dubte és si temporalment o per sempre.

Per Barcelona corre la llegenda urbana que aquella infausta nit del Majestic del 25 de novembre, després de caure de 62 a 50 escons, Mas -amb el suport de l'Helena- va dir que dimitia. I que va ser Pujol qui ho va aturar: "Per collons no pots dimitir".

 

 

Si em busques em trobaràs:

 

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticiesPublicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#3 Apendrepelcul, Karcelona, 01/07/2013 - 13:12

Hola Sr.Rius! I aquests són els que SI que tenen puta idea de governar? Si més que una llista de quadres politics semblen els sospitosos habituals. Potser hauries de manar tu a CDC. Canviar cerillu per cerillu. Quan puguis parla de les subvencions als digitals!

#2 Antoni, La Pobla de Segur, 30/06/2013 - 11:23

Manen el electors senyor Rius. Així de sencill. Els cementiris estan plens de gent imprescindible. És lógic que la força mediàtica d'un partit la tingui el Lider i llavors se'l critica per personalisme i si la resta de dirigents es mantenen a 2ª linea llavors se li diu que no te equip...Home!!!

#1 Pepe, Vic, 29/06/2013 - 14:07

No tienes vasquitis pero deberías. Los vascos siempre han jugado mejor sus cartas. Aceptaron el concierto que los catalanes rechazasteis por pura cobardía. Por miedo a la responsabilidad. No tienen problemas lingüisticos. Y los representantes del PNV en Madrid tienen un nivel que ya quisierais.

#1.1 Joan, Bcn, 29/06/2013 - 23:53

Lamentablement, t'he de donar tota la raó, Pepe.

#1.2 Xavier Rius, Martorell, 30/06/2013 - 00:49

Jo, també