La Punteta · 2 de Juliol de 2017. 11:22h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Quina representativitat té Òmnium?

Jordi Cuixart, el dia de la seva elecció

 

Òmnium Cultural ha celebrat aquesta setmana la seva assemblea general i ha advertit a l'Executiu que no acceptarà  cap marxa enrere amb el referèndum. El document aprovat declara que "serem exigents amb el Govern, que ha de garantir l'exercici del dret a l'autodeterminació i, si el dia 1 d'octubre guanya el 'sí' a la independència, haurà de proclamar la República catalana i fer-la efectiva".

"No acceptarem ni ens farem còmplices de dilacions ni rebaixes al mandat democràtic. En aquest moment decisiu, no hi ha dubtes que valguin, som al cap del camí i ha arribat el moment de la veritat", afegeix. El text ha estat llegit pel president, Jordi Cuixart, acompanyat per la junta directiva i representants de 40 juntes territorials.

Amb tot el respecte, què és Òmnium? Més ben dit, què collons és Òmnium Cultural per posar al Govern entre l'espasa i la paret? Que s’han cregut que són per dir que “serem exigents”, que “no acceptarem rebaixes”? El Parlament de Catalunya? Un partit amb representació parlamentària? No, és una entitat que té, segons els seus propis números, 54.000 socis. Déu n'hi do, però en democràcia la força es demostra votant.

I a les eleccions que van servir per escollir Jordi Cuixart com a nou president el desembre del 2015 van votar 5.700 persones, dels quals 5.450 a favor d'ell. Llavors deien que tenien 50.000 membres. Calculin l'abstenció. Mentre que a les del 2014, que van servir per reelegir la traspassada Muriel Casals, van fer-ho 3.400 persones, 3.100 a favor. Llavors l’entitat assegurava que tenia 41.000 socis. Però de debò una entitat en la que voten com a molt 5.000 persones pot amenaçar al Govern? Què s'han cregut que són?

El problema és que els hi han donat peixet i se'ls hi han pujat els fums. Durant molt de temps l’ANC va ser la societat civil d’Esquerra i Òmnium la de Convergència. Destacats periodistes proconvergents com Vicent Sanchis, ara director de TV3, o Francesc-Marc Álvaro havien estat a la junta directiva fent de vigilants.

De fet, Òmnium Cultural va partir la primera guerra entre Convergència i el tripartit abans que Pasqual Maragall accedís a la presidència de la Generalitat. Jordi Porta, amb el suport d'Esquerra, va guanyar les eleccions del 2002. Encara que les fronteres ideològiques tampoc eren clares. Hi havia convergents a les dues bandes.

Però la deriva d’Òmnium sospito que faria esgarrifar fins i tot al seu fundador, Joan B. Cendrós, perquè ara defensen també tancar el CIE o papers per tothom. Jo, de jovenet, encara havia assistit a un curs de Fèlix Cucurull sobre la història del nacionalisme a l’antiga seu del carrer Ample. Eren els temps gloriosos de l'entitat. Ara han perdut el nord. Com si 5000 persones poguessin decidir el futur de Catalunya. Ja n'hi ha prou de fer passa el bou per bèstia grossa.

Publicitat
Publicitat

20 Comentaris

Publicitat
#21 Antonio, barcelona, 12/07/2017 - 00:01

Aquesta colla d'amiguets pensen que són el mélic de la societat catalana. Amb les seves manifestacions demostren la seva manca de democràcia. Demostren tics autoritaris, propis dels nacionalismes radicals.

#20 Rosa Maria Cendrós, Barcelona, 10/07/2017 - 22:22

Lamento profundament aquest article, però avui el meu pare, J.B. Cendrós estaria molt orgullós de l'extraordinària feina que fa Òmnium Cultural. El meu pare va ser sempre un independentista i si es va fundar Òmnium Cultural, va ser precisament per salvar-nos del feixisme espanyol. Tot això que vostè diu, és injust. I el títol, una vergonya

#19 Albert Lázaro Arqueros, Cerdanyola-Vallès Occidental, 04/07/2017 - 07:38

Per acabar hi estat conegat personal De Felix Cocurrull, tant amb la militancia a a Convergencia Socialista de Catalunya, com desprès a la formació del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC Congres) , que varem sortit al fusionarse amb els Lerrouxistes del PSOE, ens varem trovar amb l^aventura de N `E , junt amb F.Carbonell, Ll. LLach.

#18 Albert Lázaro Arqueros, Cerdanyola, Vallés Occidental, 04/07/2017 - 07:22

Estic d`acord tot el que açi es diu, si em permets uns afegitons, escolteu Senyors i Senyores que escolteu el mandat ras i curt que us varem donar, Referèndum vinculant si, ho si, i declaració Unilateral d`INDEPENDENCIA , no cal fer cap negociació amb la potencia invasora-colonitzadora, em de fer com sempre s´ha conquerit la independencia .

#18.1 manuel, Barcelona (España), 04/07/2017 - 12:34

Vamos, vamos a descolgar los mosquetones. A ver si nuestros valientes tienen lo que hay que tener para expulsar a los colonos invasores.....

#18.2 pepe.----, andorra, 05/07/2017 - 11:01

si albert, pero sin los chopos de olot, poco podeis hacer y el ejercito ha vaciado los cuarteles de armas, asi q no podra ser como en Croacia, y si vais a rapiñar 1500 balas de cuartel en cuartel, dais mucha pena. Pq ademas de cobardes, son miserables en el sentido de no q son capaces de usar su propio dinero en lo q se supone creen. De pena.

#17 xavigali, Sant Quirze Safaja, 03/07/2017 - 23:34

Escandalós que 5.000 persones poguessin decidir sobre el futur de Catalunya... normal que no cinc mil, ni cinc-centes ni cinquanta sinó DOTZE persones ja han decidit sobre el futur de Catalunya... mitjançant sentència irrevocable. Les dotze persones que formen el Tribunal Constitucional

#17.1 manuel, Barcelona (España), 04/07/2017 - 12:36

El TC ejerce las funciones que constitucionalmente le son atribuidas, por cierto Constitución aprobada por el pueblo catalán, y como todos los TC del mundo. Incluso Cataluña en un caso de hipotética independencia tendría uno con similares características. Está para interpretar la Constitución, a tu favor y en tu contra.

#17.2 pepe.----, andorra, 05/07/2017 - 11:03

si manuel, la ignorancia es osada, el tal xavigali no sabe lo q es una separacion de poderes, cuando ese mismo tribunal decidio q la imposicion linguistica, no protestabais tanto los separatas y demas traidores.