La Punteta · 7 de Maig de 2013. 20:14h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Retalli, president

Carles Quílez, de l'Oficina Antifrau, en primer terme

No és veritat que no es puguin fer més retallades: saben quant cobra el periodista Carles Quílez com a director d'anàlisi de l'Oficina Antifrau? Més de 100.000 euros. Així qualsevol torna a la Ser. I els onze membres del CAC? també. I Xavier Bru de Sala? 123.000, però aquest és per dos anys.

N'hi ha prou per agafar la Llei de Pressupostos -la de l'any passat perquè la d'enguany ni està ni se l'espera- per adonar-se'n que la Generalitat encara té un munt d'organismes, entitats, agències, consells, instituts, consorcis i empreses públiques que, en el fons, Mas no ha gosat tocar. En total, més de 220.000 funcionaris.

Però si no s'han atrevit a tancar ni l'Institut Internacional Català per la Pau, un xiringuito que es va empescar Joan Saura a les acaballes del tripartit per treure pit. Sí ja sé que només té 1,5 milions de pressupost, però de debò Catalunya necessita un Institut Català Internacional per la Pau? Per què? Per fer de mitjancers a Síria? Home, no fotem.

Per això, no és veritat que no es puguin fer més retallades. El problema és que Artur Mas -quan tenia 62 diputats- no es va atrevir a fer-les. Quan has de fer tres plans successius de retallades en comptes d'un de sol -amb el desgast polític que suposa- és que alguna cosa has fet malament. Roosevelt va posar en marxa el New Deal en 100 dies. Aquí en quasi tres anys no han suprimit ni el consell comarcal del Barcelonès. La vicepresidenta Ortega encara surt de tant en tant per vendre-ho als diaris.

Sí, hem retallat en educació i sanitat, però l'estructura -la megaestructura- de la Generalitat continua intacta. El passat 22 de gener li vaig preguntar al conseller Mas-Colell si em podia dir en quanta gent es traduïa el famós aprimament de l'Administració catalana i em va contestar amb la seva versió de l'ara no toca: "un altra dia en podem parlar" perquè "aquestes coses no són directes ni mecàniques" i "la xifra no la tinc aquí".

Fins i tot el president va haver-li de donar un cop de mà. Artur Mas es va afanyar a dir que, a final de legislatura, "veureu com hi ha hagut una reducció". Però hem d'esperar a final de legislatura, president? Ara, amb Esquerra, ja no pot. I això que la Generalitat genera dèficit cada any.

Com que els catalans no tenim Estat hem creat un munt d'organismes per fer veure que ho som: tenim l'única Agència Tributària del món -amb més de 300 persones- que de moment no pot ni cobrar impostos. I en molts casos hem duplicat organismes que ja té l'Estat només per marcar perfil com l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, l’Autoritat Catalana de la Competència o el Consell de Treball, Econòmic i Social, retir daurat de l'exconseller Rañé.

De fet, el govern ha creat ara una comissió d'experts per a la reforma de l'Administració Pública -el president es va fer la foto el passat 13 de febrer al Parlament-, quinze anys després que Pujol creés un organisme similar. L'única diferència és que a finals dels 90 es deia comitè d'experts i ara l'han batejada comissió assessora.

Sí, ja sé que tancant l'Oficina Antifrau i el CAC tampoc no surten els comptes, però si Mas hagués fet les reformes quan tocava estaríem en més bona posició fins i tot per fer la consulta. Al capdavall, Espanya ens deu 8.000 milions, però Catalunya és també la comunitat més endeutada amb 43.000. Amb una administració més àgil seria més fàcil. Així no es pot anar a Brussel·les a vendre la independència. I CiU ja porta tres anys al poder, ara ja no hi ha ni l'excusa del tripartit.

En el fons, CiU va avançar les eleccions perquè no tenia ni un euro a la caixa. Si no tens ni un euro, però arribes a la majoria absouta collonut perquè tires pel dret. Però si no tens ni un euro ni majoria absoluta, governar fins el 2014 serà un calvari. Mentrestant el país, paralitzat.

 

 

Si em busques em trobaràs:

 

Web: http://www.xavierrius.cat/

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticiesPublicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#8 Daniel, Córdoba, 10/05/2013 - 12:57

Parafraseando a Clinton: ¡Son las Estructuras de Estado, estúpido!

#7 lopez burniol, barcelona, 10/05/2013 - 12:18

Señor Rius; sus palabras le honoran. Estar dispuesto a recibir menos ayudas públicas es, a día de hoy, de valientes. O de liberalistas despistados.

#7.1 El primo, de Rius, 10/05/2013 - 12:54

No és això, company, no és això.

#6 Julio, Barcelona, 09/05/2013 - 21:43

Los medios de comunicación Catalanes, deberían ayudar en todo el proceso que se está iniciando. No es bueno que se dediquen solo a crear titulares. Es bueno que la prensa española agresiva reciba de la prensa catalana solo ignorancia.

#4 anna, Barcelona, 09/05/2013 - 12:41

Com deia algú a la contra de La Vanguardia no fa gaire, el que cal és retallar la despesa política, no la despesa pública. I això és el moll de l'os.

#4.1 LLiberal, Barcelona, 09/05/2013 - 17:12

Ho deia el Daniel Lacalle. Autor d'un gran llibre "Nosotros los mercados". El recomano.

#3 FERRAN, BARCELONA, 08/05/2013 - 10:18

Molts alts càrrecs d'aquest són com molts administratius de banca que porten 30 anys al seu lloc de treball: uns inútils que han consolidat sous de directius (mentre els joves enginyers malviuen amb sous de 1000 euros, i gràcies). Així no anem enlloc.