La Punteta · 13 d'Agost de 2013. 23:05h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Ribó fa política

El passat dia 5 Rafael Ribó va demanar solemnement "accions governamentals urgents per garantir el dret dels infants a una alimentació adequada". L'endemà tots els diaris n'anaven plens. I la roda de premsa encara encapçala a hores d'ara la web del Síndic. 

La Vanguardia li dedicava la portada i una plana a Tendències -Gregorio Morán ja va comentar l'error de batejar una secció així amb el nom de Tendències- a més li donava fins i tot un semàfor verd. Això sí, el mateix dia que en dedicaven un altre al ministre de l'Interior, Jorge Fernández, per la detenció del pederasta Daniel Galván a Múrcia.

A El Periódico, la portada, tres planes interiors i l'editorial. A l'Ara la primera plana era per a Gibraltar, però l'editorial portava l'explícit títol d'"Alerta sobre la malnutrició infantil". I a El Punt-Avui i dues planes a societat.

Però val a dir que fins i tot llegint la crònica d'El País -que no es pot dir que sigui de la Brunete mediàtica- hi havia coses que no em quadraven. Ribó deia, segons aquest rotatitu, que "no se puede decir que los niños en Cataluña pasen hambre, pero sí hemos constatado decenas de miles de casos de malnutrición infantil”. També que “no existe un problema estructural de desnutrición infantil derivado de la situación económica".

"El Síndic de Greuges -afegia el diari- califica como 'puntuales' los 751 casos de desnutrición vinculados a la pobreza diagnosticados, hasta junio de 2013, por los centros de atención primaria (CAP) del ICS e insiste en que no se trata de un problema estructural: 'Los casos detectados por el ICS no deben hacernos pensar que hay hambre en Cataluña'”.

Però llavors en què quedem?. De fet, la mateixa nota de premsa del Síndic estava agafada amb pinces perquè admetia "la inexistència d’un problema estructural de desnutrició infantil", però parlava de "situacions de malnutrició" i advertia que "es pot agreujar durant el mes d’agost".


Personalment, el que més em va cridar l'atenció van ser les fonts: dades del mes juny de 2013 de la història clínica informatitzada de l’atenció primària de l’Institut Català de Salut. Fins i tot n'hi havia del 2011.

Ara l'Associació Espanyola de Pediatria d'Atenció Primària (AEPAP) i la Secció d'Atenció Primària de la Societat Catalana de Pediatria han negat que a Catalunya hi hagi nens desnodrits per motius econòmics. En un comunicat, els pediatres han puntualitzat que aquests 750 nens desnodrits pateixen, majoritàriament, malalties cròniques un símptoma de les quals és la desnutrició, de manera que aquests casos no estan vinculats amb la pobresa.

Els pediatres també han destacat la necessitat de diferenciar entre desnutrició i malnutrició: la desnutrició és un dèficit de nutrients, per falta d'ingesta o d'absorció, mentre que la malnutrició és una alimentació desequilibrada, per defecte o per excés. En aquest sentit, han recordat que el 28% dels nens espanyols pateixen malnutrició per excés, per la qual cosa tenen sobrepès o obesitat.

No cal dir que el desmentiment dels pediatres -que en aquest assumpte em semblen més fiables que el Síndic- ha tingut menys ressò que l'informe en qüestió. No l'he vist en portada, ni ha estat objecte d'articles editorials, ni semàfors verds i, en ple mes d'agost, ha passat relativament despercebut si no fos perquè CiU i ERC s'han afanyat a demanar a Ribó que comparegui al Parlament el proper 29 d'agost. Tant se val, el mal ja està fet.

La desnutrició infantil, en realitat, ja va ser el tema estrella -sobretot de l'esquerra- del ple del Parlament del passat 18 de juliol. La cambra va aprovar aquell dia una moció d'ERC que instava el govern a implementar mesures urgents per lluitar contra la pobresa infantil.

Entre altres, reclamava almenys tres milions d'euros per als casos dels nens que no gaudeixen de tres àpats diaris o d'activitats de lleure en els períodes no lectius; dos milions més per als ajuts d'urgència social dels ens locals, i una convocatòria de quatre milions per al 2014 per a les entitats de lluita contra la pobresa i l'exclusió, entre d'altres.

Per això, sense menystenir el problema de la malnutrició infantil, fins i tot de la desnutrició en el cas que n'hi hagi de debò, no sé si el que volia Ribó era fer política. És una manera implícita i subtil de desgastar CiU: com queda el Govern d'un país que deixa morir els seus nens de gana?. Rafael Ribó, de vegades, encara va amb el xip d'Iniciativa. Però llavors no pot ser Síndic de Greuges. O una cosa o altra. En aquest cas sembla que s'ha passat de frenada.

 

Si em busques em trobaràs:

 

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Elogis: http://www.xavierrius.cat/Elogis_xavier_rius

Insults: http://www.xavierrius.cat/insults

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticiesPublicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#5 salvi jacomet, Girona, 14/08/2013 - 16:41

I molt ben fet que fa... ës la seva obilgació..
Defensar els febles i els oprimits...

#4 fart de "liberals", Cat, 14/08/2013 - 12:11

I tu fas servilisme dels interessos de les èlits polítiques i financeres catalanes. Almenys el sr Ribó defensa els interessos populars, aqui a e-notícies què defenseu?

#3 Javi, bcn, 14/08/2013 - 10:34

A veure, Rius. Ribó va dir que hi havia problemes de malnutrició, no de desnutrició. Què vol dir això? Que va voler dir amb això? Que hi ha nens que no mengen tot el que haurien de menjar . Un exemple: un nen hauria de menjar x cops carn a la setmana, però ho fa x-4. Ara ho entens?

#3.1 Arnau, Barcelona, 14/08/2013 - 11:04

No fillet, no vol dir el que tu dius. Malnutrició vol dir nens que no saben ni què és una peça de fruita perquè a casa seva només hi ha gelats, patates fregides o bollycaos.

#2 -emilio, a, 14/08/2013 - 04:34

le pido al señor Sindico que se guarde porfavor el bocadillo y la cocacola que le dan en el avion cada vez que viaja por el mundo representando a los Ombudsman europeos, déselo a un niño catalan por amor d Dios-