La Punteta · 10 de Febrer de 2014. 21:42h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Rodalies: Sempre es colen els mateixos

Si tots els que es colen al transport públic paguessin, el bitllet potser seria més barat. Com que sóc usuari de Rodalies -una penitència com qualsevol altra-, n'he vist de tots colors. L'última avui mateix: quatre joves passant sense pagar, en aquest cas magrebins, mentre la resta de viatgers havíem d'introduir el bitllet a la màquina per poder sortir. Ho han fet no només amb tota impunitat, sinó com si fos la cosa més natural del món.

L'altre dia vaig presenciar com dos joves saltaven directament per sobre de la barrera davant la impotència d'un interventor que només va poder exclamar: "hombre, dos saltarines". Encara se li van encarar: "¿Qué, te gusta el salto?". O el dia que una dona es va plantar davant un home, en aquest cas un subsaharià, que l'empentava per poder passar darrere seu. L'home encara es va enfadar: "¿Qué te pasa?", li va etzibar. Al final es va esperar i va sortir darrere d'un altre usuari.

Un dia anaven quatre joves, també subsaharians, darrere meu i em vaig plantar: "detrás mío, no; yo he pagado mi billete". Una mica més i em trenquen la cara. Al final, després d'increpar-me, van sortir per una altra porta tan tranquils. Però la imatge més frapant que tinc és la d'una dona magrebina, tapada de dalt a baix, a Plaça Catalunya. Anava amb un cotxet de bebè, però això no li va impedir sortir sense bitllet malgrat les barreres, simplement les va aguantar amb la mà.

Em fa la sensació que, en matèria de drets, en alguns casos vam donar el dit i han agafat el braç. Perquè malauradament tot el que estic dient no és racisme ni xenofòbia: la majoria dels que es colen són joves -si ho fan diputats del Parlament per què no ells?-, immigrants i antisistema. Però sempre paguem justos per pecadors.

Encara recordo una carta al director que va sortir a La Vanguardia ("Sin pagar billete") del 23 de juliol del 2012 a càrrec d'un tal Ricardo Bonilla Zafra. L'home en qüestió narrava que cada dia anava de Vilanova a Tarragona i pagava el bitllet d'anada i tornada, però que s'ho estava replantejant seriosament.

"El pasado 20 de julio -explicava-, una docena de inmigrantes marroquíes de mediana edad subieron al tren en Sant Vicenç de Calders y bajaron en Tarragona sin abonar su billete. Se sentaron en la parte de atrás del tren a la espera de que el revisor les solicitara su billete. El revisor les pidió el ticket y los pasajeros, con sorna, se negaron a abonar el billete".


"¿Consecuencias? Ninguna. Pagamos los de siempre y los que no pagan no sufren ninguna penalización. Tal vez ha llegado la hora de que nadie pague, ya que no hay consecuencias". Té raó: el dia que les classes mitjanes deixem de pagar, conseller, s'enfonsa el transport públic. La paciència té un límit.

 

Web personal

Darrers articles

Amb una estelada a Intereconomía

Elogis

Insults

Twitter

Facebook

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#12 Joan, Barcelona, 13/02/2014 - 00:05

Jo també faig regularment el trajecte Martorell-Barcelona, igual que en Rius, amb qui coincideixo sovint al vagó, i puc donar fe que és completament cert el que diu. Penso que ha arribat un punt en què s'ha d'acabar d'una punyetera vegada aquesta impunitat a Rodalies. Ja n'hi ha prou!

#12.1 Xavier Rius, Martorell, 13/02/2014 - 23:03

Merci, el proper dia avisa

#11 Kropotkin, Vic, 12/02/2014 - 11:39

Pues yo creo que aunque todos pagasen, el precio sería el que les diese la gana a los de arriba. Esto no funciona por lógica. Estamos en manos de mediocres. Si hubiese lógica, no habría movimiento estelado, no habría TV3, no habría enchufados, no habría tertulianos y periodistas del Régimen.

#10 Juan Francisco , Huesca, 11/02/2014 - 22:55

He visto hacer lo mismo (y al mismo tipo de gente) en los servicios de cercanías del País Vasco. Da qué pensar esta semejanza.

#9 Núria, Vallès Occidental, 11/02/2014 - 21:02

"El dia que les classes mitjanes deixem de pagar s'enfonsa el transport públic"... i tota la resta. Tard o d'hora la situació arribarà a un punt de no retorn, i aleshores s'imposarà el caos. I això no serà una mala cosa perquè, com va dir el filòsof Friedrich Nietzsche, "del caos sorgeix l'ordre"

#7 fvck Catalonia, Uropa, 11/02/2014 - 13:53

Vd Rius debe comprender que los islamoafricanos han venido a parasitar y rapinyar. O se creyo la propaganda de PPSOE-CIU-ERC-IU de que venian a pagarnos las pensiones?

Lamentablemente, la ley y el orden murieron en Espanya el 20 de Noviembre de 1975.

#7.1 Espanyols sou = d'immigrants que els marroquins, Barcelona, 11/02/2014 - 23:42

Millor islamoafricans que hispanoafricants genocides carn de presó com tu. La llei va morir el dia que els espanyols vau omplir les rodalíes d'algunes ciutats i extraradis en ghettos infames.