La Punteta · 17 d'Abril de 2016. 20:28h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Rufián, el demòcrata

Piulades

Divendres passat se’m van posar els pèls de punta -cosa francament difícil en el meu cas- perquè Grabriel Rufián va dir que s’havia d’il·legalizar el PP a causa de la corrupció. Quan li vaig dir que l’últim que havia il·legalitzat partits era Franco no em va contestar, però el club de fans se’m va tirar a sobre.

Un tal Èric Castel em va etzibar que “això també ho feia Hitler … va home no et tallis” i el Sergi s'ha preguntat: “aquest va drogat?”. La revolta dels somriures, que diuen.

Però díficilment es pot il·legalitzar un partit que, a les darreres eleccions generals, va obtenir 7,2 milions de vots, el 28,7% i un total de 123 escons. En comparació, el partit del senyor Rufián va aconseguir 600.000 vots, el 2,4% i nou diputats.

Gabriel Rufián es posaria al mateix nivell dels que van impedir la legalització d’Esquerra abans de le primeres eleccions generals del 1977. Llavors no va tenir més remei que fer fer coalició amb el marxista-leninista Partido del Trabajo de España (PTE). Pobre Heribert Barrera.

El senyor Rufián és molt jove (1982), però hi ha un llibre del periodista Manel Lucas que ho explica molt bé (1). Sempre he pensat que va ser un llast per a ERC no poder participar amb el seu nom a la primera convocatòria electoral.

En democràcia, el PP s'ha de combatre a les urnes. Encara que els cordons sanitaris acaben reforçant sovint al partit que es vol excloure. Després dels set anys de tripartit -amb aquella clàusula de l'Acord del Tinell- va treure el millor resultat a Catalunya: 18 escons.

A més, la corrupció no sempre passa factura electoral: Francisco Camps va guanyar les eleccions el 2011 amb majoria absoluta el mes de maig només uns mesos abans (juliol) que hagués de dimitir.

I, a Andalusia, la socialista Susana Díaz ha sortit relativament indemne del cas dels ERO. Si els ‘populars’ no guanyen ara en aquesta comunitat autònoma no guanyaran mai. Malgrat que els socialistes porten governant-hi des del 1982: 34 anys. El dia que obrin els calaixos.

És veritat que el PP sembla un cau de corrupció entre València, l’alcalde de Granada i el ja exministre Soria -a més de Gürtel, Púnica i d’altres- però el que s’ha de fer en aquests casos és investigar, jutjar i condemnar els responsables. No il·legalitzar una formació sencera.

El cap de llista d'ERC a Madrid sembla, d'altra banda, més bel·ligerant amb la corrupció del PP que amb la de Convergència. Potser perquè el seu partit governa amb CDC a Catalunya. Però el què el que serveix per a un hauria de servir per a l'altre, no?.

Al capdavall, Convergència té una desena de presumptes casos pendents entre la família Pujol, Oleguer Pujol, ITV i deslocalitzacions, Palau de la Música, 3%, Pretòria, Associació Catalana de Municipis -l’ACM ni tan sols es va presentar com a acusació particular, eh Miquel Buch?-, Agència Catalana de l’Aigua, Adigsa i Barcelona Regional. La relació no és meva sinó d’un diari aparentment tan poc anticonvergent com La Vanguardia (2).

No voldria acabar sense recordar tampoc el cas d’aquell conseller de Governació que traficava amb tabac des d’Andorra. Els republicans sempre han al·legat que no era un cas de corrupció política, però resulta que feia servir el propi cotxe oficial. Si il·legalitzem els partits per corrupció, ens en quedàrem sense.(1) “ERC. La llarga marxa: 1977-2004. De la il·legalitat al Govern”, Columna, Barcelona 2004,  pàg. 90

(2) Santiago Tarín: “Un any difícil per a CDC”, 11 de febrer del 2016

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

 

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#11 Galderic, Barcelona, 19/04/2016 - 14:00

Sort tenim de gent com vostè sr.Rius, que ens pot dir qui és demòcrata i qui no, qui és un periodista i el que no ho és, i qui és un bon ciutadà i qui no.
M'encanta la gent com vostè que fa la llista d'allò que és bo i allò dolent
Per quan ens dirà quin tipus de roba hem de portar ?

#10 Maria Garcia Lopez, Mas d lo mismo y sus Rufianes!, 19/04/2016 - 09:18

Los "demócratas republicanos "( con medallas autoconcedias) ya han " prohibido" socialmente al PP y a sus votantes... Nada más hace falta leer lo q dice Pedroche..Maruja Torres en su momento, etc... Los cordones sanitarios, etc.
Claro q, eso nos puede pasar a todos los q no digamos Si a lo q manden

#8 Mesetario2, Meseta2, 18/04/2016 - 16:05

Hay un choricillo cabeza de lista electoral de un partido.
El.pobre dice públicamente que está cobrando el paro porque HA TENIDO QUE DEJAR EL curre (no porque le hayan echado) para dedicarse a la campaña electoral, y como es tan bobito, lo hace sin darse cuenta de que esta reconociendo un choriceo.

#7 Oriol2, BCN, 18/04/2016 - 15:38

D'altra banda, jo no he sentit les declaracions del Rufián, però em fa l'efecte que això de prohibir el PP és més una provocació que no pas una cosa que l'interessat vulgui fer de veritat.

#6 Oriol2, BCN, 18/04/2016 - 15:36

Jo diria que Herri Batasuna, Batasuna, Aukera Guztiak i algun altre s'han prohibit quan Franco ja portava uns anys mort. Si vols justificar-ne la dissolució, fes-ho, però quan escriguis un article fixa-t'hi més, home.