La Punteta · 22 de Setembre de 2014. 21:51h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Salam Aleikum, consellera

El passat 15, 16 i 17 de setembre va haver-hi el debat de política general, el ple del Parlament que habitualment inaugura el curs polític a Catalunya. Després de tres dies de debats i votacions, saben quin és l’únic tema que no va sortir?. La immigració. No el va treure ni el president Mas en la seva llarga intervenció, de més duna hora i mitja, ni cap grup de l’oposició. És que ni el PP, que es vanten d’anar de durs en aquesta qüestió. Res de res. Un tema tabú.

Bé, va sortir de passada quan El Mundo va treure dimecres aquella portada dient que “Mas ofrece a Marruecos enseñar lengua árabe en horario escolar”. La veritat és que el diari ho vinculava amb l’actual procés sobiranista, però d’ençà del cas Pujol ja ningú no s’atreveix a Catalunya dir que El Mundo menteix. Tant se val, ni la consellera ni cap grup de l’oposició no van fer tampoc les habituals declaracions als passadissos. En canvi, Mas-Collel sí que va parlar sobre Spanair. Hi ha temes que més val no tocar.

Jo, quan vaig veure qui signava la informació, Ignacio Cembrero, vaig pensar de seguida que anava a missa -o a la mesquita- perquè durant més de quinze anys ha estat l’especialista d’El País al Magrib. No se’n deu recordar perquè en aquella època tenia més pèl, però el vaig conèixer quan ell era corresponsal a Brussel·les i jo un mindundi que feia d'stagiaire (becari) al Consell d’Europa, a Estrasburg. Per entendre’ns, Ignacio Cembrero és a El País el que Tomàs Alcoverro a La Vanguardia.

Vaig enviar, de seguida, un mail al gabinet de premsa de la conselleria i no em van contestar, inequívoc senyal que devia ser cert. Finalment, van difondre una nota de premsa a primera hora de la tarda culpant el PP perquè, explicaven, “l’ensenyament de l’àrab s’emmarca en el conveni entre el Ministeri del Marroc i el Govern espanyol”. El conveni en qüestió, tanmateix, va ser signat l’octubre del 1985. Llavors governava el PSOE.

També explicaven que, "des del curs 1991-92 es fan classes d’àrab amb professorat nadiu en horari no lectiu" i que, fruit d’aquest acord, “16.000 alumnes han passat per aquestes classes impartides amb professorat nadiu i pagat pel govern del Marroc”. Quin greu error deixar aquestes coses en mans del govern del Marroc.

Però, com sempre passa a les notes de premsa oficials, el més important era al final, quan reconeixien que l’actual Pla Catalunya-Marroc (2014-17) aprovat pel Govern català “inclou la possibilitat de poder incorporar l’àrab de manera optativa com a segona llengua estrangera a secundària”.

Fins i tot ho justificaven “atès l’interès estratègic per a la internacionalització de l’economia que suposa el coneixement de llengües”. A veure, doncs, si amb una mica de sort deixen de posar pedaços amb l’anglès. I perquè “afermar i difondre les llengües d’origen dels alumnes nouvinguts és una riquesa personal i col·lectiva que recull el Marc per al Plurilingüisme del Departament d’Ensenyament”. Si se n’assabenten els de Convivencia Cívica Catalana li posaran una querella en nom del plurilingüisme.
 
Jo vaig preguntar a una professora que conec -el nom de la qual mantindrem en l’anonimat per no fotre-li una putada- què en pensava i em va dir que “d’entrada ja sobta que aquests 'professors' no hauran de passar, aparentment, pel duríssim procés d’oposicions que hem passat tota la resta llevat d’interins i substituts”.

“No hauran de passar -afegia-, abans de les opos, per un màster de dos anys com el CAP; no hauran d’estudiar-se un temari de 70 temes extensíssims que abastin la pràctica totalitat dels aspectes lingüístics, literaris, històrics i culturals de la llengua a impartir; no hauran de fer concurs de mèrits acreditant tota la seva experiència professional prèvia i d’altres estudis; no hauran de fer un examen escrit, i de vegades també oral, duríssim”, entre d’altres. És a dir per la porta gran. Així qualsevol.

“Encara pitjor -va afegir-: no es distingeix entre l’ensenyament lingüístic i el religiós. Vaja, com si jo m’hagués de dedicar a ensenyar anglès i, a més, impartir classes sobre el protestantisme, per posar un exemple. O com si, durant els meus anys de professora de castellà a l’estranger, hagués hagut de fer catequesi”.
 
Però sobretot em va agradar aquesta reflexió: “no es pot defensar un pla docent que descriu una escola com a laica mentre, al mateix temps, un cos aliè a aquesta escola, sigui la Conferència Episcopal o la Comissió Islàmica, és igual, tenen accés a aquest centre en la mesura que són ells els que trien amb total llibertat el suposat professional que ha de venir a impartir continguts religiosos, encara que aquests siguin optatius”.

També es feia aquesta pregunta: “aquest pla Catalunya-Marroc és recíproc? Puc jo, si així ho decidís, anar al Marroc i impartir llengua catalana (o castellana, en virtut dels acords del 92) combinada amb religió catòlica en les mateixes condicions que els professors marroquins ho podran fer aquí?”. Diria que, amb tota seguretat, no. Aquí continuem anant, en aquestes temes, amb un lliri a la mà.

I una qüestió final: “dels llibres de text, qui en supervisarà els continguts? La comissió islàmica, simplement? Hauran de passar pels mateixos filtres del que és políticament correcte que la resta de textos. Tot plegat fa feredat, i només espero que es generi prou controvèrsia per tal que CiU aturi aquest pla, però molt em temo que, signat com està i amb un àmbit d’acció de tres anys, la seva implantació és només qüestió de temps”.

Em resisteixo a pensar que tot plegat, com deia El Mundo, sigui per atreure el col·lectiu musulmà a Catalunya en ple procés sobiranista. Però amb Àngel Colom al darrere no se sap mai. Jo vaig estar a la V i no vaig veure, ni a Glòries ni a la Gran Via, cap dona amb vel. Tampoc a Rafel Casanova per la Diada. Ni al Pi del Tricentenari a Marganell o a l’acte al castell de Cardona diumenge passat. I em vaig perdre la batalla de Talamanca, però m’hi jugo una mariscada que tampoc no n'hi havia cap.

En fi, abans d’acabar, faré una pregunta digna del diable: llevat de destacadíssims excepcions com Nahat el Hachmi , Laila Karrouch, Latifa El Hassani o la meva veïna Himo -jo li dic Gemma- el col·lectiu musulmà té intenció d’integrar-se?. Ara que ja no està de moda citar Jordi Pujol, jo ho faré. El 4 de març del 2012, en una entrevista a Salvados amb Jordi Évole, l'expresident ja deia que “una de les característiques dels musulmans és que no volen barrejar-se”. L’Évole, en pla progre, el va replicar i Pujol el va tallar en sec: “Vostè sap que no”.

Posem el dit a la nafra: en el fons, la proposta d’Ensenyament demostra que hi ha amplis barris i pobles de Catalunya que pateixen una islamització creixent encara que, fins fa poc, això semblés una boutade ciència ficció o un argument d’extrema dreta. El propi comunicat d’Ensenyament explica que la decisió obeeix al “gran nombre d’alumnes d’origen marroquí a les aules de les escoles catalanes” perquè “la immigració marroquina és la comunitat nouvinguda més gran”. Acabarem amb banlieues com a França.

Recordo que La Vanguardia va publicar el passat 17 de març que musulmans gironins demanaven classes de religió islàmica i cementiri propi. Entre les entitats que havien expressat la petició n’hi havia de Salt, Anglès, Santa Coloma de Farners, Banyoles, Empuriabrava, Figueres, Roses, Palamós, Platja d’Aro, Calonge, Torroella de Montgrí, la Bisbal i Palafrugell. Si Josep Pla aixequés el cap.

(Versión en castellano)

 

 

 

Twitter

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

23 Comentaris

Publicitat
#17 Com sempre el delinqüent és ESPANYOL!!!!!, Lleida, 23/09/2014 - 21:54

El detingut a Lleida per apunyalar 5 persones vilment és un estudiant de medicina natural de Logronyo, un immigrant ESPANYOL en tota regla. Què Rius i la resta de il.luminats antimusulmans, deportem TOTS els immigrants espanyols? Quina cara més dura teniu, heu quedat tots ben retratats!!!!!

#16 Papaluna, Barcelona, 23/09/2014 - 19:31

Impecable i implacable narració. És tan gran el oprobi i tant insuportable la continua provocació que ens fan els governants al Poder que no queda més que pensar que estem al davant d'una conspiració, com es pot comprovar que succeeix a la resta d'Europa. Els musulmans són racistes i ens faran mal.

#16.1 Núria, Vallès Occidental, 23/09/2014 - 20:10

Els musulmans són racistes, sí. Els jueus, en canvi, no ho són gens i ens continuaran ajudant molt des dels seus bancs de hipoteques-escombraria, les preferents-perpètues i els bons piramidals. (Per no parlar de la venda d'armes i els diamants de sang, tot controlat, també, pels musulmans).

#15 Ciudadano Sinmitos, Barcelona, 23/09/2014 - 18:43

La posible progresiva islamización de Catalunya desde las escuelas públicas es un tema muy serio. Hay que afrontarlo con racionalidad, serenidad y firmeza; pero antes que nada hay que plantearlo. Felicito a Rius por tener cataplines para hacerlo.

#15.1 Josep, Lleida, 23/09/2014 - 21:57

De moment un altre immigrant espanyol ha delinquit mentres els seus compatriotes immigrants espanyols feien proclames racistes i neonazis contra els musulmans i qualsevol de pell fosca (com si ells fòssin blancs i europeus..). Per no perdre la costum, la violència a Catalunya és cosa D'ESPANYOLS.

#14 Pilar, Bcn, 23/09/2014 - 14:19

Aquest li pots escriure el què vulguis que li és ben igual: de moment 6 comentaris censurats sobre un total de 16, un percentatge a mig camí entre l'ARA, els nazis i els comunistes.

#13 Kropotkin, Vic, 23/09/2014 - 14:00

Viva la limpieza etnica de comentarios. Visca la libertad de expresion en e-noticies. Jua, jua, jua,...