La Punteta · 9 de Desembre de 2016. 11:33h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Sanitat per a tothom, conseller?

El Parlament va aprovar el passat 30 de novembre continuar tramitant, pel procedimen d’urgència, el projecte de llei d’atenció sanitària per a tothom. Només hi va votar en contra el PP (11 vots) mentre tota la resta hi estaven a favor: Junts pel Sí, PSC i Catalunya sí que es Pot. Fins i tot Ciutadans. En total 121 vots.

Bàsicament es tractava de fer la guitza al PP i esmenar el decret 16/2012, que limitava l’atenció sanitària. Encara que després els populars van tenir remordiments de consciència. Hi ha unes famoses declaracions d’Alfonso Alonso, del març de l’any passat dient com a ministre el contrari del que deia com a diputat. Caldrà veure ara què fa la nova responsable, la catalana Dolors Montserrat.

Però quin greu error. Si donem sanitat -i educació- a tothom quina diferència hi ha entre immigrants amb papers i sense?. Cap ni una. Un dia, en roda de premsa, ja li vaig preguntar al conseller Comín i aquest va respondre com va poder.

La pròpia diputada del PPC Marisa Xandri, a la que gairebé van acusar de no tenir cor, va haver de recordar que “a pocs països d’Europa un immigrant acabat d’arribar té sanitat i educació de franc. La majoria només tenen garantit el servei d’urgències”.

“A Alemanya -va afegir-, amb un PIB molt superior al nostre, el canceller socialdemòcrata Schröder, fa més de dotze anys, no només va introduir el copagament sinó que va establir que l’única prestació gratuïta als immigrants irregulars serien les urgències”.

Però a Catalunya -set milions de targetes sanitàries, 7.000 treballadors, 400 caps, 800 consultoris i 70 hospitals públics- som més progres que ningú. I això que tenim la sanitat al límit: El personal està cremat, les farmàcies no cobren i el conseller Comín diu que necessita mil milions per acabar amb les llistes d’espera. Així qualsevol és conseller.

La mesura beneficiarà ara  65.000 persones -que per descomptat no paguen impostos- i costarà 170 milions més. Però això com es paga?. De moment, no ho pagarem. Culparem a Madrid. Quan el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va lliurar a Mariano Rajoy el famós document amb 46 punts saben quin era el tercer? Precisament el de sanitat per a tothom.

A veure si ho entenc: el PP fa un decret per limitar l'assistència sanitària i el president de la Generalitat demana calés perquè ens passem pel folre el mateix decret aprovat pel PP?. Sí, és això. Ja se'n va vantar la parlamentària del PDECAT Montserrat Candini durant el debat: amb aquesta llei és “reverteix una decisió del Govern espanyol". Era la mateixa diputada, per cert, que criticava el conseller per la seva política d’esquerres encara que després es va haver d’empassar les seves paraules.

Tot plegat demostra també, doncs, la poca coherència ideològica de l’antiga Convergència, que fa el contrari del que deia que faria. Encara recordo unes paraules del llavors portaveu del Govern, Francesc Homs, quan va denunciar en roda de premsa el 21 de juny del 2011 el “turisme sanitari”. “No pot haver-hi aquesta facilitat -va afirmar-, que una persona estrangera vingui aquí a operar-se". Candini i Homs, malgrat que no ho sembli, són del mateix partit.

El problema va més enllà. Això de Catalunya, terra d’acollida, s'ha d'acabar. En certa manera la presidenta del Front National, la ultra Marine Le Pen, tenia raó quan en una entrevista a El Mundo ara fa dos anys va afirmar que mentre atorguem sanitat i educació “seguirán viniendo por miles.” (1)

Un dia, en ple mes d’agost, vaig anar a fer una gestió al meu ajuntament. Davant meu hi havia un immigrant que demanava com empadronar-se. Darrera, un altre amb la mateixa pregunta. Els requisits són mínims: passaport en vigor i contracte de lloguer. Ni tan sols cal haver entrat legalment en el país.

La pregunta és de calaix: si en un parell de minuts dues persones van demanar com inscriure's quantes persones es deuen empadronar al llarg de l’any?. Martorell, per cert, és una de les localitats amb més immigració del Baix Llobregat sense que les nostres autoritats locals -ara hi ha un pacte de govern PDECAT-ERC- hagin afrontat mai el problema. El 21 de març del 2013 fins i tot vam sortir a La Vanguardia com un dels pocs municipis de la comarca on, en plena crisis, pujava la immigració (2). L’any anterior havíem assolit el mateix el rècord (3).

El populisme puja a tot arreu, però que no es queixin. Les classes mitjanes se senten abandonades pels partits tradicionals. Per què ha guanyat Trump? Per la immigració.  I, a Àustria, 64% dels vots que va rebre el candidat del FPÖ a la presidència d’Àustria, el derrotat Norbert Hofer, provenen de la classe treballadora, segons va revelar TV3 dimarts passat.


(1) El Mundo (Juan M. Bellver): "Lo de Melilla se soluciona quitando la Sanidad y los colegios a los inmigrantes", 26 de març del 2014

(2) La Vanguardia: “Més estrangers a Martorell”, 21 de març del 2013.

(3) La Vanguardia (Raúl Montilla): “La immigració també es redueix al Baix Llobregat”, 4 de maig del 2012

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#6 Pepet, Sabadell, 12/12/2016 - 22:34

Totalment d'acord i més; aquest País no és el País més ric del món i encara que fos el més ric del món no podria assolir aquest plantejament. Això que volen fer portarà fatals conseqüències pels que paguem religiosament els impostos, en benefici dels que ni en paguen ni en pensen pagar, ment

#6.1 Pepet, Sabadell, 12/12/2016 - 22:41

mentre se'ls doni tot mastegat.

#5 pepe.-., andorra, 11/12/2016 - 14:40

por cierto, muy curioso lo de las mujeres de marruecos q van a parir a melilla, el problema es q la SS española es tambien la de Marruecos. Asi tiene el satrapa marroqui los palacios q tiene y la vida q se pegan alli sus señores feudales a costa de su pueblo.

#4 Manel, Barcelona, 11/12/2016 - 00:26

En molts casos ja no cal ni contracte de lloguer. A molts Ajuntaments empadronen a okupes i molts d'ells són inmigrants sense papers, i no diguis res... que aleshores ets un racista

#3 pepe.-., andorra, 09/12/2016 - 20:05

populismo? esto me parece a mi q es el nombre q le dan los señores feudales q gestionan el poder a quienes sin su permiso intentan llegar al poder. Sobre todo si se pasa por la entrepierna lo politicamente correcto y dice en voz alta q ni el cambio climatico existe o q la UE es una estafa.

#2 Pepe, Alacant, 09/12/2016 - 19:42

Con el ejemplo de la Merkel ya me contará.