Publicitat
La Punteta · 24 d'Octubre de 2018. 07:24h.

JOSEP Mª FIUS

President del Pdecat a Manresa

Seguim remant plegats

Fa exactament un any, tot el país estava més que mai, enganxat a l’actualitat. Bona part dels catalans viviem amb il·lusió com els somnis i les esperances estaven a l’abast. Fa un any, els carrers i les places de tot el país s’havien convertit en un clam democràtic reclamant llibertat.

Avui, la il·lusió ha canviat pel neguit i una certa (acceptem-ho) desesperació. En el nostre dia a dia veiem que els objectius no s’han assolit i a vegades costa que puguem veure avenços i signes d’esperança. Però si aconseguim que l’actualitat diària no ens desbordi i ho mirem tot amb una certa perspectiva, ens adonem que l’1 d’octubre i tot el que va succeïr abans i després, va ser un salt sideral cap a una nova concepció de participació ciutadana i una manera d’entendre i de fer un nou i millor país.

Aixequem la vista i observem: aquest dissabte 20 d’octubre, a Manresa es va celebrar la 1a Fira Republicana. Parades d’empreses sense cap gran capital i ben allunyades de l’IBEX 35 es van omplir de gent que buscava informació i de nous clients; El dimecres 3 d’octubre, també a Manresa, el pati del teatre el Kursaal es va omplir amb més de 200 persones amb ganes de saber com estem a nivell nacional. Els ponents no eren cap polític de primer nivell ni cap estrella televisiva: eren 3 “tuistar” que s’han fet populars escrivint amb 140 caràcters (o 280 actualment). Als carrers i a les places de tot el país, moviments diferents estant aconseguint grans i continuades mobilitzacions… I la gran pregunta és: qui fa moure tota aquesta gent? Com és que tenint presoners, exiliats i amenaces policials i judicials per tan sols opinar, gent anònima que en molts casos mai s’havia mogut per cap objectiu, sense cap càrrec ni cap experiència prèvia, estan empenyent cap a la llibertat? Com és que un exèrcit desarmat de voluntaris, que mai s’havien acostat als partits ni a les organitzacions, avui s’han vist amb la obligació d’ajudar en tot el possible a guanyar una llibertat tants anys reivindicada?

Totes aquestes preguntes i moltes més, fa temps que circulen pels partits i a les organitzacions socials. Cada cop és més evident: els ciutadans i les ciutadanes reclamen (ens reclamen als partits) poder participar més en els afers i en les decisions preses. Els votants ja no s’acontenten en anar cada 4 anys a les urnes i busquen més possibilitats de participar i, sobretot, d’intervenir en la vida política i en les decisions importants. I això ens ha de permetre ser molt optimistes de cara el futur.

I la única resposta que puc donar (i que crec que hem de donar) és que això és una sort i no ho podem desaprofitar. Els partits i les organitzacions no ens ha de fer por la crítica i el debat i l’hem de potenciar. Ara és el moment d’obrir-nos més que mai, aconseguir que la gent que està disposada a tot, ens faci arribar els seus neguits i les seves propostes. Esdevenir per a ells, entitats amb qui confiar i que les faci sentir útils. I la nostra gent, aquella gent que tenim a dins els partits i que ha treballat tant per a construir aquest país que tant estimem, ha de donar tot el seu saber fer i reclamar un paper actiu en tots els moviments.

Durant molts anys, hem somiat en construir un nou estat per a crear un millor país. Ara estem més a prop que mai de l’objectiu (no en tingueu dubte, mai hi haviem estat tan a prop) i la gent està cada cop més convençuda que guanyarem. Si tots i totes remem cap a la mateixa direcció, no podem censurar cap crítica ni fer cap queixa al motor de les nostres accions: la gent. L’1 d’octubre ens va ensenyar el camí. L’1 d’octubre vam guanyr perquè el govern, els partits, les entitats i tota la resta de ciutadans remaven cap al mateix port. Per tant, benvinguts a tots i a totes en aquesta lluita. Seguim avançant plegats.

 

Publicitat
Publicitat

11 Comentaris

Publicitat
#11 el último que cierre, Canovejas, 03/11/2018 - 20:35

Pobre y desesperado mensaje oido 9.876 veces, que para mantener el aplauso de tus palmeros fervientes puede valer (se conforman con poco). Pero los mas despiertos, cada vez advierten más que solo os queda RETÓRICA. Palabras vacías, símbolos, mentiras y poca cosa más. Y como lo de la épica se resume en huir de noche como las ratas... ya me contará

#10 Sergi, Bcn, 02/11/2018 - 08:28

Se puede escribir tantas tonterías? Otro iluso del. Proces, otro que se lo ha tragado jaja

#9 pepe, andorra, 29/10/2018 - 15:49

es mas, visto lo visto, habria de haber una reforma constitucional donde estuvieran prohibidos los partidos q vayan contra la unidad nacional, como en Alemania o USA, lincoln fue a una guerra civil cuando los J. S Davis se puso igual de ferruco q Puigdemont y el resto de la caterva separata, q lo de la esclavitud es para los ingenuos....

#8 pepe, andorra, 29/10/2018 - 15:47

no es no, y eso ocurrirá por encima de mi cadáver, a ver si lo entiendes, chavalote, vosotros no vais a dirigir en vuestra vida ningun pais nuevo, podeis integraros con el resto de los españoles como libres e iguales e intentar luchar para q todos tengamos los mismos derechos y viviamos igual de bien, pero con vosotros, ni a la vuelta de la esquina

#7 botifler1914, Sinitaca, 25/10/2018 - 15:40

tenint presoners, exiliats i amenaces policials i judicials per tan sols opinar.... sois tontos no hay duda. Antes deciais que era por poner urnas, luego por votar, hoy por opinar, ¿que será lo siguiente?
Desde lo más profundo de tractoria no ves el cielo, solo las estrellas, cursi.