La Punteta · 13 d'Octubre de 2015. 20:05h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Señorita, yo no he sido

Jo no ho faria mai, però si la CUP demanava dijous passat un acte de desobediència a Junts pel Sí durant la seva conferència política a la Pompeu no hi ha cap dubte que aquest dimarts -citades a declarar Irene Rigau i Joana Ortega davant el TSJC pel 9-N- era el dia.

En canvi, el Govern ha optat per treure’s les puces de sobre. La consellera d’Ensenyament ha afirmat que ni ella ni cap membre del departament van donar “cap tipus d’ordre o d’instrucció” als directors d’institut i que es van limitar a “informar” del procés participatiu.

Espero que la titular d’Ensenyament tingui les esquenes ben cobertes perquè dilluns vinent comencen a declarar testimonis. Entre d’altres la directora d’un centre de l’Hospitalet. Crec que fins i tot propera a Ciutadans. Com hi hagi algun mail o prova escrita del contrari la consellera pot quedar en evidència.

Pel que fa a l’exvicepresidena Ortega la declaració encara ha anat pitjor. L’extitular de Governació ha afirmat que l'Executiu va deixar la gestió i execució del 9-N “en mans de voluntaris” que és una manera de traspassar la seva responsabilitat -i la de tot el Govern- a les més de 42.000 persones que hi van col·laborar.

Si l’Executiu podia optar per una defensa política o estrictament jurídica davant la querella presentada per la fiscalia és evident que ha optat per la segona opció. Amb el senzill que hagués estat dir: sí, vam organizar el 9N i què?. Què se n'ha fet de l'èpica? I de l'astúcia?.

Al capdavall, aquell dia el propi Govern de la Generalitat es va afanyar a difondre un comunicat en el que afirmava que “l’únic responsable que ha autoritzat l'accés a locals públics és el mateix Govern de Catalunya”. Això sí, sense noms.

Ara, de retruc, no només han acceptat l’autoritat del poder judicial d’un Estat del qual, en teoria, volen separar-se; sinó que ho han fet també amb totes les conseqüències i conscients, a més, que no les tenen totes. No s'han atrevit ni a contestar al fiscal.

De fet, tenen tan poca confiança en si mateixos que en comptes d’encomanar-se al Gabinet Jurídic Central de la Generalitat -la directora del qual és Margarida Gil, esposa del conseller d’Interior, Jordi Jané- la consellera Rigau ha contractat l’advocat especialitzat en dret penal Jordi Pina.

Ves per on del mateix bufet (Molins and Silva) que portava la defensa de Fèlix Millet. Pau Molins, en efecte, va ser aquell que li va recomanar a l’amo del Palau que confessés via La Vanguardia que s’havia embutxacat quatre milions encara que després van ser més de 30.

Queda ara per veure què farà el president de la Generalitat, Artur Mas, dijous vinent: si assumirà els fets amb totes les consequències o, com les seves conselleres, escombrarà cap a fora. Però fa tot l’efecte que l’estratègia del Govern, si n’hi ha, és com aquella que feiem quan érem petits i la senyoreta ens enxampava fent una malifeta a classe: “yo no he sido”.

Personalment sempre he pensat que -vistos els errors no forçats comesos durant el procés, com en el tennis- les úniques possibilitats que tenim de ser independents és que ens enviïn els tancs, suspenguin l’autonomia o inhabilitin el president. Però vistos els esforços fets fins ara, dubto que Artur Mas vulgui sacrificar la seva carrera política per la independència de Catalunya. Fins i tot encara que aquesta depengui de la CUP.

Però és curiós: quan el Govern en ple -llevat el president Mas i el conseller Mas-Colell, que estava malalt- acompanyen en ple a Irene Rigau i Joana Ortega a declarar és exercir simplement el dret de manifestació. Quan el PSOE feia el mateix davant el Suprem pel cas Filesa, CiU ho considerava llavors una pressió intolerable a la justícia.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

29 Comentaris

Publicitat
#23 Santiago, Madrid, 15/10/2015 - 23:57

La Constitución española fue aprobada por la mayoría de los españoles, incluyendo la mayoría de los catalanes
Lo que pretenden los independentistas es dar un "golpe de estado"
Cualquier gobierno de España, del PP o del PSOE, aplicará "todas las medidas" que nuestras leyes contemplan para evitarlo

#21 BEJOTA, bcn, 15/10/2015 - 17:07

AIXÓ TAMBÉ HO FAN ELS GITANOS (VEURE EN "FARRUQUITO" AL JUTJAT AMB 200 CALÓS )."DURA LEX, SED LEX".
AL SR. MAS ,ALS ANYS DE LA RUPUBLICA ,L'HI HAUIRIA ANAT MOLT PITJOR. TOT QUEDARÁ AMB UNA INHABILITACIÓ.

#20 zampador, Valladolid, 15/10/2015 - 15:18

O tanques, o supensión, o inhabilitacion. Lo primero no se le ocurre a nadie, para lo segundo no hay... y para lo... No se esfuerze, Sr. Rius, no hace falta, todos sabemos desde el minuto cero que la CUP acabará tragando.

#18 La credibilidad, de Cuní como los tweets del programa, 14/10/2015 - 19:38

Y la Rahola y sus tweets mentirosos cogidos por otros tuiteros y Cuní aplaudiendo a palmas llenas. Lamentable e infumable su editorial de hoy, injustificable equiparar una manifestación de tipo económico con el desafio al estado de derecho y con manifestantes ideológicos enviados por la Gene!

#18.1 Jorge, Hospitalet, 14/10/2015 - 21:00

Sigue con el Raka Raka de las preferentes, tremendo metida de pata de Cuní, mucha consigna de partido! La credibilidad de un periodista ha de hacerle diferenciar lo que es un desafío a un tribunal con medios públicos por medio, que lo que suceda a una entidad privada y sus usuarios, lamentable Cuní!

#18.2 Cuní, preferentes igual a un desafío al estado, 14/10/2015 - 21:14

Sigue con el raka raka, equiparando manifestaciones ciudadanas sin APOYO DE MEDIOS PUBLICOS, con un desafio al estado de derecho mediando independencia. Inaceptable Cuní, reculé YA! Y rahola haciendo analogías absurdas como si sólo fuera una tertulia lo de la independencia!

#16 angelito, barcelona, 14/10/2015 - 19:20

A este personal le pide el personal de la CUP la ruptura con el Estado y un proceso de independencia irreversible. Qué tropa.