La Punteta · 31 de Maig de 2017. 19:15h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Sense majoria social

La base social del procés està minvant per moments. No es pot tenir un país en tensió durant més de cinc anys. A més, sense resultats tangibles. El 2017 havia de ser l'any de la República Catalana. El passat 27 de març es complien els famosos divuit mesos. El lema de la Diada de l'any passat era A punt. Què vendran a la propera?

Perquè han repetit per activa i per passiva que el 80% dels catalans volíem un referèndum. No se sap ben bé d'on surt la xifra.  No té cap base científica.  Com ja vaig explicar en un article anterior, estava treta d’una enquesta de Rac1!. No te'n refiïs de les enquestes.

Només cal recordar que un sondeig del CEO augurava majoria absoluta per a CiU el 2012 i van perdre dotze diputats de cop. A banda que les respostes depenen sovint de com es planteja la pregunta. Recordo un altre, en aquest cas de l’Oficina Antifrau, que preguntava si calia a Catalunya un organisme per combatre la corrupció. Evidentment tothom contestava que sí. Era una manera de justifidar l’existència del propi organisme.

La veritat és que, quan s’han posat a recollir signatures, n’han aconseguit 500.000. No està malament. Però per a la vaca aquesta de les Terres de l’Ebre que volen indultar, la vaca Margarita, n’han recollit 160.000. I per als refugiats 121.000 després d'una manifestació que, segons TV3, va omplir els carrers de Barcelona. La cadena pública va estar escalfant l'ambient durant quinze dies amb una programació especial.

Encara que 500.000 -no entraré tampoc en la seva fiabilitat perquè fins i tot s'hi va apuntar Hannibal Lecter- són només un 7% del cens electoral de Catalunya: 5,5 milions d'electors. I un 5% de la població de Catalunya digui el que digui el president del Pacte Nacional pel Referèndum, l’exsocialista Joan Ignasi Elena.

screensnapz027.jpg

 

Si us plau, que deixin de donar la tabarra i sobretot que admetin la crua realitat: no hi ha una majoria social suficient. El nombre dels partidaris de la independència està encallat en dos milions des del 9N. Aquell dia vam votar a favor del sí-sí quasi 1,9 milions de persones. A les eleccions del 27-S els votants de Junts pel Sí i la CUP sumaven també 1,9 milions. Això sí menys del 50% dels votants. Aquest és el quid de la qüestió.

Però estan tan desesperats que, entre els partidaris de la independència, inclouen tots els que van anar a votar al procés participatiu: 2,3 milions. Tant els del sí com els del sí-no (232.000) o fins i tot els del no (105.000). Jo he vist l’expresident del Parlament, Joan Rigol, el dia de la declaració de Forcadell davant el TSJC, dir davant les càmeres de TV3 que ara ja som 2,5 milions de persones!

Només faltava que Catalunya sí que es Pot es despengés de la darrera cimera. Ara sí que ja no poden dir que hi ha un 80%. D’aquí l’enrabiada dels darrers dies. El propi president Puigdemont li etzibava aquest dimecres a Lluís Rabell, en la sessió de control, que “el que sí que és menystenir el Govern és que es convoqui una reunió i no s’hi presenti".

Però de debò algú s'imagina Pablo Iglesias i Xavier Domènech formant part de diferents estats? Si fins i tot van donant-se piquillos pel Congrés. Els ‘comuns’ poden estar a favor d’un referèndum pactat, alguns d’ells fins i tot votarien per la independència, però no d'una declaració unilateral. Els ha tocat el rebre.  Els faran de cap de turc per justificar el fracàs del procés. El altres mai tenen la culpa de res.

 

PD/ Yo he venido a hablar de mi libro:  https://www.amazon.es/dp/B01N9TAZXB?ref_=cm_sw_r_kb_dp_-fFGybRE91WSQ&tag=kp0a0-21&linkCode=kpe

Publicitat
Publicitat

36 Comentaris

Publicitat
#15 Una dada, Girona, 04/06/2017 - 18:14

El president puigdemont no está legitimat per encapçalar el pruses. No ha estat escollit per el poble, encara.

#15.1 pepe.----, andorra, 05/06/2017 - 12:44

es un regimen parlamentario, el regimen vota en el parlamento el poder ejecutivo, por eso no hay separacion de poderes. Nadie ha elegido nunca por voto directo al poder ejecutivo, q los camisas viejas corruptos del franquismo ya se pusieron de acuerdo con los camisas nuevas, separatas incluidos, para poder saquearnos en 1978.

#14 JordiB, Bcn, 03/06/2017 - 11:36

Perquè tenen tanta por a fer un referèndum ? Perque el perdrien els afectos al regimen

#14.1 pepe.----, andorra, 05/06/2017 - 12:42

pero pq hay q hacer lo q diga un señor feudal q vive en Cataluña? pedis algo q no se puede dar pq hay q buscar la vuelta para montar la bronca, nada mas, si de verdad fuera asi, se daria ejemplo votando la viñeta de las autopistas, las concesiones de obras, el sueldo de los politicos, lo q es una democracia participativa y no la organica q hay ahor

#13 Galderic, Barcelona, 02/06/2017 - 08:37

Que vostè sr.Rius hagi enganyat a uns quants banaus dient que és independentista no vol dir que la resta de la gent, més decent que vostè, ho faci. Hi ha més independentistes dels que vostè voldria, però perquè no fem un referèndum ?.

#13.1 pepe.----, andorra, 02/06/2017 - 10:46

pero pq hay q hacerlo? pq se quiere votar eso y no la inclusion de una viñeta por uso de las carreteras q todos pagamos con nuestros impuestos, mas de la mita de lo q se gana en un año, se lo queda el estado. ¿Y q pasa? ¿no se puede ser independentista de forma critica y esceptica? ¿Es q hay q seguir como un perrito faldero lo q digan estos?

#13.2 pepe.----, andorra, 02/06/2017 - 10:48

es q hay q seguirles solo pq parezca q son independentistas? Q no lo son, son solo de la pela, mira galderic, esto es como lo del chiste de Eugenio del precipio y los angeles....Si, pero ¿Hay alguien mas? pq el principal problema del independentismo, son sus dirigentes y sus pretensiones totalitarias, feudales e imperialistas....

#13.3 Galderic, Barcelona, 02/06/2017 - 11:01

Perquè no munteu un partit, Ppepet dels Missals, que inclogui aquest refereèdum en el seu programa ?. Comparar els dos referèndum, només està a l'alçada d'un il.luminat ultrapirinenc o d'un cínic.

#13.4 Galderic, Barcelona, 02/06/2017 - 11:03

Per altra banda, Pepet dels Missals, has d'odiar molt Espanya per intentar ocultar el totalitarisme del Régimen, la seva colossal corrupció i la seva absència de separació de poders.

#13.5 pepe.----, andorra, 05/06/2017 - 12:39

quizas podria montar algo asi si no fuera pq personas como tu me segarian la hierba bajo los pies con la entusiasta colaboracion de las oligarquias madrileñas q hoy en dia sustentan el separatismo como excusa para forzar una reforma constitucional q refuerce el chiringuito autonomico. El cinico es el q solo quiere votar lo q le ordena su señor feud

#13.6 pepe.----, andorra, 05/06/2017 - 12:40

No oculto el la dictadura blanca española en la q los separatas han chapoteado las ultimas decdas mientras podian meter mano en el presupuesto, soy consciente de su corrupcion, ya desde cervantes y de la falta de separacion de poderes, pero tambien soy consciente de q los separatas son complices y q quieren hacer lo mismo en su separacion.

#12 ELS IMPORTA UN PITU, Barcelona, 01/06/2017 - 13:42

El que necessitan urgentment es OXIGEN, odi divisio confrontacio
o sigui algun MAINE alguna excusa per carregar-se de VICTIMISME
per aquest motiu PROVOCARAN I PROVOCARAN fins asolirlo

Mes de 5 anys amb la mateixa musica i els que queden NO HI HA MARXA ENRERE

I qui juga amb foc... pero tranquils la culpa sempre sera D'ELLS

#11 manuel, Barcelona (España), 01/06/2017 - 11:08

El procés está en la misma situación que la mayoría de las esteladas que cuelgan de algunos balcones de este país: viejas, rotas, desgastadas, descoloridas, roídas por el paso del tiempo y por las inclemencias del paso de las estaciones. Me he puesto poético.