La Punteta · 11 de Desembre de 2012. 13:54h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Sí a les pilotes de goma

Un manifestant apedregant una furgoneta dels Mossos durant la vaga del 29 de setembre del 2010

El Síndic de Greuges ha demanat ara una moratòria en l'ús de les bales de goma dels Mossos, però no tinc constància que Rafael Ribó hagi anat -com a observador, vull dir- a cap manifestació violenta de les que hi ha hagut darrerament a Barcelona. Sobretot en l'etapa de Joan Saura com a conseller, que és quan va començar tot el merder.

Per exemple, la de la vaga general del passat 29 de març: aquella en què es va calar foc a l'Starbucks de la plaça d'Urquinaona de Barcelona. Subratllo la ubicació geogràfica de l'establiment perquè no era el Líban en plena guerra civil, ni tan sols Síria ara que es maten els uns i els altres, sinó en ple centre de Barcelona.

I que consti que l'altre dia, abans de tota la polèmica, ja vaig anar a la RamblaTV i vaig deixar clar que tot això de l'Esther Quintana s'havia d'investigar a fons. Fins i tot ens hem fet ressò del vídeo que va penjar a Youtube. Però si els Mossos d'Esquadra no fan servir bales de goma per dissoldre manifestacions violentes com s'ho fan?

Amb el desallotjament de la plaça de Catalunya ja es va veure que, a cops de porra, sovint no n'hi havia prou. I no sé si els Mossos disposen de camions amb mànegues d'aigua, però en tot cas sempre hauria de ser l'últim recurs.

La prova és el que va passar precisament aquell 29-M també a la plaça de Catalunya. Els Mossos van començar a disparar bales de goma -al terra, en sóc testimoni- després que com els hi deia calessin foc a l'Starbucks, trenquessin els aparadors del Corte Inglés, destrossessin un munt contenidors a Pau Claris i fins i tot hi provoquessin incendis al mig de la Ronda de Sant Pere.

Va haver-hi un moment -com es pot veure en aquest vídeo que he penjat al meu facebook-, que els Mossos d'Esquadra van estar a punt de veure's desbordats. En una banda hi havia els antiavalots i, a l'altra, un mur de gent que es van posar a córrer contra els agents.

Si els arriben a rodejar hi hagués hagut un veritable linxament i ara una desena de víctimes, fins i tot mortals, en el cos dels Mossos d'Esquadra. En aquest cas, ningú, ni tan sols el Síndic, no hagués qüestionat la utilització de bales de goma. No tenien res més. I que no em vinguin amb collonades que, en aquest cas, es pot dialogar.

Si no va degenerar en tragèdia -els manifestants es van fer enrere després de recórrer uns quants metres- és només perquè els antiavalots van intensificar els trets amb bales de goma i perquè, de cop i volta, van arribar reforços des del carrer de Fontanella per damunt de la vorera. No sé qui estava al comandament del dispositiu, però beneïda la decisió d'enviar més unitats.

Això no vol dir que el funcionament dels Antivalots no sigui millorable. Encara recordo l'agent número 8.111 que em va denunciar per fer la meva feina davant del Parlament. Per curar-se en salut davant els seus superiors fins i tot em va acusar d'un presumpte delicte contra l'ordre públic.

Sort que la jutgessa em va absoldre, però em vaig quedar de pedra perquè si un antiavalot dels Mossos, que en teoria és d'una unitat d'elit, actuava d'aquesta manera en fred que no faria en calent. I, sobretot, que inflés els fets durant la vista oral. Un funcionari policial hauria de dir sempre la veritat.

Però, entre l'orde i la barbàrie, jo encara prefereixo l'ordre. Si no dissolen manifestacions violentes amb pilotes de goma com ho fan? amb la galta? Ja n'hi ha prou de criminalitzar els Mossos. La culpa no és seva, és dels vàndals.

 

 

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticiesObres completes: http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

Publicitat
Publicitat

20 Comentaris

Publicitat
#14 pere picapedra, karcelona, 18/01/2014 - 10:05

Si a la pena de mort per a ignorants com tu

#13 Josep Montmany, Barcelona, 15/12/2012 - 10:48

Si els mossos eviten que es cremi un establiment, fan la seva feina.
Si una manifestant perd un ull s'ha de saber quina ha estat la causa. Un cop l'ull perdut, la millor opció per la manifestant és que fossin els mossos: indemnització. I aquesta és la pitjor opció per la resta de ciutadans.

#12 Frank, Berga, 13/12/2012 - 21:07

Si alguien no quiere tener un accidente de coche lo que tiene que hacer es no ir en coche y aun así puede ser que venga un coche y te atropelle y si no quieres perder un ojo en una manifa lo que tiene que hacer es no ir y aun asi puede que una pelota de rebote te reviente un ojo.Lo siento Esther.

#12.1 Gerard, Barna, 14/12/2012 - 12:53

No es poden escriure més tonteries en 3 línies.

#12.2 mireia, barcelona, 14/12/2012 - 12:58

no surtis de casa que et pot caure un cargol d'aquest capet tan ben moblat que tens... ho sento frankestein.

#12.3 baligabalaga, BCN, 14/12/2012 - 20:02

Frank nano no pots viure si no vols morir perquè la mort pot sortir en qualsevol dels moments en què ets viu. Apa nano et deixo amb una frase "si el que vols dir no és millor que el silenci: CALLA!

#11 Daserrout, BCN, 13/12/2012 - 20:41

Sr. Rius novament la torna a encertar. els mossos s'han de poder defensar del vandals, i les persones que no vulguin prendre mal aquests dies de més que probable violència que es quedin a casa.
Per cert, E-notícies està bombardejat amb comentaris linea FAES. Podeu fer alguna cosa per evitar-ho ?.

#11.1 Gerard, Barna, 14/12/2012 - 12:56

Comentaris com el teu suposo. Cap mailitant de la FAES hagués fet un alegat contra el dret de manifestació més pervers i dretà que el teu. Només t'ha faltat celebrar que li treguin els ulls als rojos i comunistes per lluitar pels drets de tots.

#9 Ramon, Barcelona, 13/12/2012 - 19:21

Aquest el que vol dir és que ell és favorable a les pilotes de cautxú (prohibides a la pràctica totalitat de països de la UE) sempre i quan el borni no sigui ell ni el seu fill de 13 anys... com si no en tinguessin prou, amb projectils, bales de goma, porres, fum, gasos i camions d'aigua a pressió.