La Punteta · 26 d'Octubre de 2016. 11:45h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Sí als CIE

Carme Forcadell, al CIE

El mateix dia que, a França, desallotjaven el campament de la vergonya de Calais, a Catalunya diversos diputats de Junts pel Sí i Catalunya sí que es Pot demanaven el tancament del CIE i la llibertat de tots els interns: els de la vaga de fam i els altres. Quina diferència.

Voldria destacar que la decisió del Govern francès no ha estat presa a la baliga-balaga. Al contrari ha estat adoptada pel primer ministre, el socialista Manuel Valls, després de mesos de polèmica. Valls (Barcelona, 1962) tampoc és es el criticat Victor Orban ni Marine Le Pen. Ni tan sols el primer ministre grec, Alexis Tsipras, que com se sap ha fet el mateix que els seus col·legues francesos: tancar els camps de refugiats de Lesbos i reallojar-los en altres llocs amb millors condicions.

Per això potser recordar els noms dels esmentats parlamentaris per si un dia l’electorat decideix passar-los factura: Mireia Boya i Anna Gabriel de la CUP, Chakir el Homrani d’Esquerra, Marta Ribas d’Inicativa, Joan Giner de Podem i Joan Josep Nuet, d’EUiA. També companys de Madrid com els diputas Marcelo Expósito i Sònia Farré; la senadora Maria Freixanet -els tres d’En Comú Podem- i Anna Surra, d’ERC.

Lluís Rabell no va anar-hi però va enviar un tuit de suport el 23 d’octubre: “Vaga de fam al CIE de Zona Franca. Aquests centres de detenció racistes s'han d'acabar. Els interns demanen ser alliberats. Què hi fan allí?”. Les negretes són meves. I Oriol Amorós un altre: “68 persones que NO han comès cap delicte protesten perquè estan tancades a una presó que no es diu presó #lògic #CIE #NoalPP #TanquemElsCIES”.

Com que en aquest país ens l’agafem amb paper de fumar, Amorós no és el Secretari d’Immigració de la Generalitat, sinó el Secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania. Una prova més que parlar d'aquest tema a casa nostra, sobretot entre la nostra classe política, és tabú. Ja ens ho trobarem.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va fer també acte de presència a la tarda per proclamar que “estem tancant persones que no han comès cap delicte i això també és una vulneració dels drets humans”. Potser quan parlava de “vulneració” de drets humans pensava en els seus propis problemes judicials.

Doncs molt bé: si tanquem els CIE què fem? Els deixem entrar tots?. Obrim fronteres de bat a bat, oi? De pas enderroquem les tanques de Ceuta i Melilla. I suprimim tots els controls fronterers. Però llavors quina diferència hi ha entre els immigrants amb papers i els que arriben sense papers? Que m’ho expliquin perquè no ho entenc. L’altra opció és que vingui tothom.

Si tanquem els CIE com ho fem també quan un jutge decreta una expulsió? Si no té domicili conegut com el localitzes? I si el té l’anem a buscar a casa i li demanem, molt amablement, si li fa res acompanyar-nos?. Tampoc en aquest cas ho acabo d’entendre.

En el benentès, a més, que és molt difícil -i costós- expulsar algú perquè d’entrada cal la col·laboració del propi afectat: que et digui de quin país ve. Sovint el primer que fan és estripar el passaport. Després del que han passat ningú vol ser retornat al seu país. I després la cooperació del consolat respectiu, que tampoc és fàcil. Tot en menys de 60 dies. Si no surten al carrer.

Tots aquests que estan a favor de tancar el CIE ja ho saben també que molts tenen antecedents penals?. El diari El País, que no és que sigui de la Brunete, publicava el passat dia 19 que com a mínim el 50% dels interns tenen antecedents penals. En el benentès que els altres també han comès un delicte segons la Llei d’Estrangeria: entrar sense permís.

Òbviament el percentatge fluctua perquè és una població volant, però jo ho vaig preguntar el 8 de gener del 2014 i al CIE de la Zona Franca hi havia aquell dia 55 interns detinguts a Catalunya dels quals 51 tenien antecedents: el 93%. N’hi havia que passaven de les 30 detencións, un fins i tot arribava a 78 per tota mena de delictes: contra el patrimoni, violència de gènere, lesions, tràfic d’estupefaents, falsedat, estafa.

Encara recordo que el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va demanar el passat mes d’agost la llibertat d’un intern que tenia una cinquantena de detencions per presumptes problemes mentals. El van acabar alliberant per la pressió de les ONG i de la premsa. Uns dies després el van detenir a Sitges per haver robat en un bar. No sé si el Síndic ha anat a l’establiment en qüestió a demanar perdó al propietari. Crec que no perquè és més aviat de la Cerdanya.

Ho he dit sempre: la política d’immigració d’un país és massa important com per deixar-la en mans de l’esquerra, les ONGs i els mitjans de comunicació. Però sembla mentida com l’esquerra s’està fent l’hara-kiri en aquests temes.

Després fan escarafalls perquè puja la ultradreta a tota Europa. Els mateixos diputats que volen tancar el CIE que vagin a barris obrers com ca n’Anglada (Terrassa), Llefià (Badalona) o Rocafonda (Mataró) i preguntin als seus votants què pensen dels problemes de convivència que genera de vegades la immigració. Jo ho he fet. A França, els antics votants del Partit Comunista s’han passat en massa al Front National.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#5 pepe.----, andorra, 27/10/2016 - 10:19

¿Sabe vd. Sr. Rius q los niños q le pegaron una paliza a una niña el otro dia eran musulmanes? ¿sabe vd. pq se ha censurado ese dato? Es vergonzoso pq si hubiese sido al reves se hubiera liado parda.

#5.1 Xavier Rius, Martorell, 27/10/2016 - 10:45

¿Cómo lo sabe?

#5.2 pepe.----, andorra, 27/10/2016 - 15:30

Leí la noticia en un medio de internet, tampoco me la creía hasta q lo confirme con mis fuentes en Mallorca. Y vd. también podría hacer lo mismo q yo. Aunque da igual, la discapacitada violada por dos musulmanes en Mataro fue algo q también se silencio y nada se sabe de eso.

#3 Ortiz, bcn.España, 26/10/2016 - 16:33

El estado debería cerrar los CIES de Cataluña; que se corra la voz de que aquí puede venir todo el que quiera. Así dentro de unos años tendremos unos hermosos guetos y una nutrida representación parlamentaria del partido de Anglada.