La Punteta · 5 de Febrer de 2013. 17:29h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Si jo fos Oriol Pujol dimitiria

Oriol Pujol hagués fet un favor al seu partit si ahir hagués dimitit en saber-se la petició del fiscal d'imputar-lo pel cas ITV. Entenc que hagués estat una decisió difícil -el tràngol de la seva vida- perquè fins ara només sabem de l'afer les transcripcions que s'han publicat en un diari.

Però amb quina autoritat moral pot convocar el president de la Generalitat una cimera anticorrupció quan el fiscal demana la imputació del número dos del seu partit? Sense oblidar que, de la coalició que governa Catalunya, una de les formacions té la seu embargada pel cas Palau i l'altra rebia "aportacions directes" pel cas Treball.

Per això si hagués dimitit, CiU hagués recuperat la iniciativa política en un tema tan sensible per a l'opinió pública com la corrupció. En la mena de fangar que sembla que s'ha convertit la política la federació hagués guanyat molta credibilitat de cop. Si cal prendre decisions -això només ho sap ell mateix- quan abans millor.

En el benentès que una imputació no és una condemna, només és una figura legal que permet declarar amb advocat. Això sí, perquè el jutge hi ha vist indicis de delicte. I, per descomptat, amb tota la presumpció d'innocència que calgui. Fins que una sentència judicial en ferm no demostri el contrari jo també poso la mà al foc per Oriol Pujol.

El mateix conseller de Presidència, Francesc Homs, ens ha picat el crostó a tots els periodistes -i amb raó- durant la roda de premsa de Govern amb el cas de l'alcalde d'Alpicat, Pau Cabré, al qual l'Audiència de Lleida ha finalment absolt després que un jutge l'hagués condemnat.

També falla alguna cosa en la justícia -més d'una, vull dir- quan va tan lenta. Alícia Sánchez-Camacho recordava dilluns el cas de l'exalcalde de Llavaneres, Víctor Ros, que finalment ha estat exculpat del famós cas Pretòria. La penitència d'ençà d'aquell 27 d'octubre del 2009 no li treu ningú.

Per això deia allò del tràngol de la seva vida. De fet, a l'hora d'escriure aquestes línies, el jutge encara no ho ha demanat. I una llarga imputació, en el cas que finalment acabi en no res, et pot canviar la vida. A més, dimitir de què? De secretari general de CDC? de president del grup parlamentari de CiU? o de les dues coses?

Però, a Madrid, Antonio de Guindos, germà del ministre d'Economia, ha dimitit en el moment en què ha estat imputat pel jutge. Encara que el cas Madrid Arena és diferent perquè hi ha víctimes mortals pel mig. Però, ara per ara, només ha dimitit ell. I, a més, en política sempre es pot tornar.

 

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticiesObres completes: http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 por una vez..., vielha, 06/02/2013 - 10:52

...y sin que sirva de precedente, comparto de la cruz a la raya el artículo del Sr. Rius.