La Punteta · 17 de Maig de 2015. 09:45h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Sí que hi ha guetos a Catalunya

Quan jo portava el meu fill a l'escola pública sempre tenia quatre dones magrebines amb nou fills davant

L’alcaldable del PPC per Barcelona, Alberto Fernández, va fer campanya dimarts passat al Raval dimarts passat i va deixar anar que "amb més del 50% d'immigrants no pot convertir-se en un gueto islàmic" i que "algun lloc de Barcelona algun dia serà Barcelonistán". El PP ha fins i tot ha repartit uns fulletons -de pèssim gust, però suposo que efectius des d’un punt de vista electoral- amb la frase “El Raval no puede convertirse en un gueto islàmico”.

La premsa, clar, se li ha tirat a sobre. Suposo que el fet de ser del PP ajuda. Aquest dissabte, per exemple, un diari atribuïa el fet a que la recepta Albiol “els està funcionant a Badalona”, “la necessitat d’esperonar l’ala més dura del seu electorat”, marcar perfil “davant de Ciuadans” i “perquè parlant d’això es parla menys de corrupció, crisi econòmica, retallades”.

Però hi ha guetos a Catalunya sí o no? El primer en acceptar que n’hi ha va ser el director de la Fundació Nous Catalans, Àngel Colom, de CDC. En  l'entrevista del diumenge que li van fer al 324 el passat 26 d'abril, l’última pregunta d'Agnès Marqués va ser: "ens en sortim com a societat a l'hora de no crear guetos?”. Va ser la pregunta del dia.

Perquè Colom, en la seva resposta, admetia implícitament que sí que n'hi ha: "jo penso que ens en sortim més que altres països eruopeus, ves per on, no vol dir que no se'n creïn i que hem de tenir aquesta alarma permanent per intentar evitar-los". "No és fàcil -afegia-, ja li he dit que era un procés complex. Només hi ha una via: fusionar, barrejar la població que hi ha aquí, sempre ho ha fet aquest país, ara ho hem de tornar a fer".

Però com vols “fusionar” gent si no es vol integrar?. Tampoc ho dic jo, el primer que ho va dir obertament a Catalunya va ser l’expresident Jordi Pujol encara que ara no estigui de moda citar-lo. Entrevistat per Jordi Évole al Salvados del 4 de març del 2012, va declarar que "els musulmans no volen barrejar-se”. “Perquè es tracta d'això: que la gent es barregi... si és que ho volen. I una de les característiques dels musulmans és que no volen barrejar-se", va insistir. Évole el va voler replicar, però Pujol el va tallar en sec: “vostè sap que no”.

L’altre dia, al meu poble, Martorell, amb més d'un 18% d'immigració, una mare va estomacar la filla de tretze anys perquè no volia posar-se el vel quan anava a l'escola. I una altra cosa que no ha sortit als diaris: una dona, també de nacionalitat marroquina, es va ficar al jacuzzi de la piscina municipal amb gel·laba i tot per a sorpresa de la resta d'usuaris i del socorrista.

Darrerament ha aparegut també algun nicab: viu a 20 metres de l'alcaldable d'Esquerra, que està a favor de papers per tothom. I juraria que també la llargada d'algunes barbes. Si t´hi fixes pel carrer pots veure dones, tapades de dalt a baix, que caminen unes passes enrere del marit en senyal de submissió. Mentre que els caps de setmana fan servir la mesquita de madrassa.
 
No sé si això confirma que a Martorell hi ha guetos perquè la immigració està repartida per tota el municipi -amb preferència per alguns barris com la Vila, que és el meu- però sí que en tot cas hi ha bombolles impermeables als costums i valors occidentals. Per descomptat, cap dels partirts que concorre a les eleccions municipals de diumenge vinent ha tret el tema: prefereixen seguir repartint floretes i propaganda. Més val no parlar-ne.

De fet, un diputat del PPC sector dur, Sergio Santamaría, en una interpel·lació el passat 5 de maig sobre la integració als barris, va demanar a la resta de parlamentaris, inclòs el Govern, “que se den una vuelta por Salt”. “Háganlo, háganlo” va reiterar davant el soroll de fons a la resta de l’hemicicle. “Comprobarán como realmente la situación es insostenible, raya el conflicto social. Pero ustedes, desde esta moqueta muchas veces eso no lo quieren ver”.

Com que es presenta d’alcaldable per Salt el proper 24 de maig no descarto que es mogués per motius electorals. De fet, als darrers plens hem vist un allau d'interpel·lacions i mocions -de socialistes a Ciutadans- amb rerefons electoral. I la mateixa consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, li va etzibar: “m’ha quedat clar que és el candidat del Partit Popular a Salt”. Però l’única cosa que va fer en la rèplica va ser vantar-se que Catalunya és terra d’acollida perquè ja l’any 93 es va elaborar "el primer pla interdepartamental per la immigració”.

El problema és que cap país del món -sense estat propi- ha rebut tanta gent, tan diversa i en tan poc temps: només deu anys. A Catalunya hi ha ara ciutadans de 177 nacionalitats diferents, que parlen 270 llengües i que practiquen 13 religions. Això com ho “fusionem”, segons Àngel Colom?.

A més, la immigració es concentrava abans en l’àrea metropolitana de Barcelona, però ara s’ha estés per tot el país. A Ripoll, a la falda dels Pirineus, en teoria el bressol de Catalunya, hi ha més d’un 10% de població estrangera. El 2000 no arribava al 2%. Si Guifré el Pilós, que es va passar la vida combatent la morisma infidel, aixequés el cap li agafaria un daltabaix.

Si encara creuen que no hi ha guetos a Catalunya vagin -a més de Salt-, a ca n’Anglada, a Llefià, a Sant Roc, a Rocafonda, barri de Mataró que la saviesa popular ha rebatejat amb el nom de Rocamora. O simplement vagin a Vic, a Cervera o a Santa Coloma de Farners, per citar tres poblacions de la Catalunya profunda, un dia de mercat. Ara ja ningú se'n recorda, però fa només uns anys la capital d'Osona era coneguda com la capital de la Catalunya catalana.

Fins i tot els periodistes de TV3 podrien visitar el barri de les Planes de Sant Joan Despí, que el tenen a tocar perquè està darrera dels estudis centrals de la cadena. Llavors se n’adonarien que Catalunya no és només la imatge idíl·lica i gairebé neorural que transmeten programes com El Foraster, Collita pròpia, Caçadors de bolets, Catalunya des de l’aire o culebrots localitzats a la zona pija del Maresme. Perquè està molt bé visitar Llavorsí, però cal anar també a Sant Ildefons. I no està tan lluny. Però segurament deuen anar de casa a la feina i de la feina a casa.

Tant de bo m’equivoqui, però faré una predicció final que espero, pel bé del país, no encertar: a Catalunya tindrem dintre de deu anys els mateixos problemes que tenen ara a França amb les banlieues. Tot perquè, quan calia prendre decisions, la nostra classe política va preferir amagar el cap sota l’ala. No pot ser que la immigració continuï sent un tema tabú i que, si en parles, et diguin xenòfob. Cal començar a agafar ja el bou per les banyes o ho pagarem molt car. Caríssim.

 

Segueix-me a twitter

Web personal

Tots els articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#7 Carles Martell, Barcelona, 21/05/2015 - 14:41

Un article excel·lent. Sembla mentida com no hem volgut aprendre del precedent europeu. La dictadura del políticament correcte va encarregar-se de criminalitzar durant anys qualsevol opinió dissident a l'oficial respecte l'immigracionisme massiu. A molts se'ns insultava per denunciar tot això!

#6 El mico de l'anís, Badalona, 20/05/2015 - 22:58

A Sant Roc no hi ha pràcticament musulmans. De gitanos, els que vulguis, però pocs magribins. Aquests es concentren a Artigues, Llefià i La Salut.

#5 FERRAN, BARCELONA, 17/05/2015 - 20:41

Pregunto: per què és de pèssim gust dir que el barri del Raval es pot convertir (quan, de fet, ja ho és) en un guetto islàmic?

#4 moianes, Moià, 17/05/2015 - 18:32

Els guetos més importants són els dels espanyols. En un xiringuito de la Mar Bella de Barcelona li vaig preguntar a una camarera de Badalona (que em va dir que era nascuda aquí) , a veure perquè no posaven mai música catalana, i em va contestar : "qué és eso".

#3 Joan, Barcelona, 17/05/2015 - 17:25

Si hi ha ghettos? Com si haguèssin arribat ahir en massa els immigrants espanyols.. Només cal veure els resultats de les eleccions i veure els barris on ciu, erc i cup no estan ni entre els primers 5 partits per saber que allò és un ghetto d'immigrants espanyols inadaptats i desarrelats.

#3.1 Juan Francisco , Huesca, 19/05/2015 - 07:30

Cada comentario racista antiespañol como el tuyo son cinco votos más para Ciutadans. Muchas gracias, genio.