La Punteta · 10 d'Abril de 2016. 15:32h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Sobiranisme Froilán

El sobiranisme s’ha fotut dos trets al peu en una setmana. Per això se'l pot batejar així en honor del primogènit de la Infanta Elena i Jaime de Marichalar -el nom complet del qual és Felipe Juan Froilán de Todos los Santos de Marichalar y Borbón- que aquell 9 de abril de 2012 es va disparar un tret al peu. Aparentment de forma accidental.

Quan Napoleó va ordenar el segrest i posterior execució del Duc d’Enghien (1804) -un familiar dels Borbons que vivia a Alemanya a pocs quilòmetres de la frontera francesa- Fouché li va dir aquella frase que ha passat a la història: “C’est pire qu'un crime. C'est une faute”. “És pitjor que un crim, és un error”.
Doncs el Manifest Koiné, que proposa el català com a única llengua oficial en cas d’independència, també em sembla pitjor que un error, em sembla directament una cagada.

Per dos motius: primer perquè cau en aquella vell hàbit de caçar la pell de l’ós abans de caçar-lo. Amb altres paraules: no diguis blat fins que sigui al sac i ben lligat. Aquí estem debatent sobre les llengues o el sexe les àngels quan tot just s’han creat les ponències conjuntes que, en teoria, ens han de dur a la independència.

En segon lloc perquè és una manera com qualsevol altra de fer amics quan diu, entre d’altres coses, que es va utilitzar la immigració “com a instrument involuntari de colonització lingüística”. Ara que els col·legues de Súmate -que romanen en silenci sobre el cas, per cert- vagin a fer campanya al Baix Llobregat o al Barcelonès amb el manifest a la mà. A veure què diuen els tres milions de catalans fills de la immigració dels anys 60 i 70.

L'altre error és el llibre que, amb tant d’encert, ha publicat Viena Edicions “Perles catalanes” amb la relació de catalans bons i dolents. Llàstima perquè jo pensava que era una editorial seriosa -han traduït Proust- i a la seva web es venen amb els valors de “professionalitat, rigor i eficàcia”.

En aquest cas és el típic exercici dividir la història entre bons i dolents. L'habitual recurs de repartir carnets de catalanitat. Encara que els propis autors asseguren que aborden el tema amb “unes gotes d’humor” i que l'obra “no és ben bé una llibre d’història”.

L’apartat final és un poti-poti on s’hi barreja Félix de Azúa, Albert Boadella, Francesc de Carreras i Arcadi Espada amb socialistes com Josep Borrell i Carme Chacón o catalanistes -suposo que no els hi negarem aquesta condició- com Miquel Roca i Duran i Lleida. Duran és un “col·laboracionista assenyat” i Roca un “home ben integrat a l’Imperi”. En fi, han fet més per Catalunya i la cultura catalana alguns dels inclosos en el llibre -com Josep Pla- que els tres autors: Salvador Avià, Jordi Avià i Joan-Marc Passada.

Divendres passat els companys de RTVE-Catalunya van cometre la gosadia -avui el repeteixen a les 19.30- de convidar-me al programa Aquí parlem, que presenta Lluís Falgàs. El col·lega Quico Sallés va dir que calia eixamplar la “base social” del procés. Encara? vaig pensar de cop i volta. Amb els dos exemples esmentats s’entén perfectament perquè el sobiranisme no ha superat mai el 50%. Som-hi: tirar-se pedres al propi terrat és una activitat tan legítima com qualsevol altre.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#5 LA ESSENCIA DEL PROCES, Barcelona, 11/04/2016 - 10:33

Amb el manifest Koiné QUEDA CLAR
el que li espera al castella
uns ho diuen en VEU ALTA el que altres CALLEN

Enfrontarse amb 3 milions de catalans
pot ser un tir al peu
pero per demunt, está l'essencia del Proces
l'enfrontament al castella, al espanyol
sense aixo, SENSE VICTIMISME no hi ha Proces

#4 fvckCatalonia, Uropa, 11/04/2016 - 08:29

Fijense como los separatistas estigmatizan a los charnegos como colonizadores, pero no dicen ni pio de los islamoafricanos.

#3 PepetCabrejat, Bcn, 10/04/2016 - 21:40

La meva enhorabona pel convit al programa. . En Quico Sallés en quin món viu? Es alló de creure's les propies mentides de tant repetir-les. I pq els que treballen a LV digital només diuen que treballen a LV? Del paper al digital, a LV, hi ha un món.

#2 Galba, Bcn, 10/04/2016 - 19:22

Una sola pagina de Pla val mes que tot el que han escrit i puguin escriure aquesta colla de fanàtics.

#1 angelito, barcelona, 10/04/2016 - 18:11

Para eixamplar la base social del prusés, se fichan a unos cuantos miles de reyes y rufianes, a setenta u ochenta mil euros año. Seguro que llenan la Meridiana sólo con ellos, y que no hacen de charnegos invasores, ni dicen una palabra en castellano. Todos catalanes nacidos por error en Andalucía.