Publicitat
La Punteta · 1 de Juny de 2015. 07:40h.

XAVIER DEULONDER

Sobre la xiulada

El govern espanyol ha respost a la xiulada del Camp Nou amb un comunicat on condemna los ataques contra los símbolos que representan al conjunto de los españoles, a la democracia que los ampara y a la convivencia que comparten; més aviat, jo diria que el públic assistent a la final de la Copa del Rei no va atacar pas els símbolos, sinó que només va expressar-hi disconformitat; d’altra banda, que una persona o objecte es consideri un símbol del conjunto de los españoles no vol dir pas que no es pugui criticar o rebutjar. Estaven els xiuladors en contra de la democràcia i de la convivència? Aquesta és una acusació que em sembla força temerària; de totes formes, ja coneixem la vella tàctica: algú s’autodefineix com a l’encarnació dels valors positius —la democràcia, la convivència, etc.—, és a dir, del Bé, i, automàticament, tots els qui el qüestionin passen a ser identificats amb el Mal.

De la misma manera, cualquier muestra o manifestación de intolerancia es siempre reprochable, el problema, però, és que el comunicat de la Moncloa no es refereix pas ni a l’exhibició de símbols feixistes o nazis —prohibits a Europa—, molt habituals als estadis espanyols, on, d’altra banda, es persegueix i es sanciona qui hi mostri estelades.

Las cuestiones ideológicas o políticas no deben interferir el normal desarrollo de los acontecimientos sociales, culturales y deportivos; hi estic del tot d’acord, sobretot perquè a mi em sembla que el partit es va poder jugar des del principi fins al final sense cap mena d’incident que n’interferís el normal desenvolupament.

Dels espectacles esportius todos los españoles tienen derecho a disfrutar, sin la protesta y la perturbación que algunos quieran imponer; només els espanyols tenen dret al gaudi dels espectacles esportius? Que potser cal acreditar-se com a ciutadà espanyol per poder assistir a un partit de futbol? Sembla que ací s’hagin inspirat en el tristament cèlebre lema “Primer els de casa”; a més, a mi em sembla que si la xiulada hagués estat cosa només d’algunos, ni tan sols s’hauria arribat a sentir i, per això, ara no se’n parlaria.

Aprovechar un encuentro de fútbol para escenificar una protesta de carácter político es una falta de respeto para este deporte, para el conjunto de los aficionados y para todos los españoles, que tienen derecho a disfrutar de este partido como lo que es, un espectáculo deportivo, y, al mismo tiempo, a ser respetados a través de los símbolos que nos representan a todos y a nuestra democracia  (...) Por tanto, quienes promueven y participan de actuaciones como ésta pretenden hacer pagar las consecuencias de su proceder a los aficionados al deporte y al conjunto de los ciudadanos, a quienes no demuestran la más mínima consideración. El cas, però, és que, en el seu dia, el govern espanyol de torn no va emetre cap comunicat condemnant la xiulada a La Marsellesa que es va sentir en un partit d’Espanya contra França classificatori per al Mundial del Brasil, jugat a l’estadi Vicente Calderón el 16 d’octubre del 2012, en el qual, a més, es van proferir insults contra França i contra Michel Platini.

Com a conseqüència de tot plegat, el govern central ha convocat la Comissió Estatal contra la violència, la xenofòbia i la intolerància en l’esport per efectuar-hi denúncies i proposar-hi las sanciones que fueran procedentes, en aplicación de la vigente legislación, cuyos principios deben ser preservados. I quins actes de violència es van cometre en el partit de dissabte passat? Normalment, per actes de violència s’entén agressió física contra persones o vandalisme contra objectes. Xenofòbia? Més xenofòbia que la mostrada en l’abans esmentat partit del Vicente Calderón sembla ja una cosa impossible, sobretot perquè si es va insultar Platini deuria ser no pas perquè sigui el president de la UEFA sinó perquè és francès. Intolerància? Jo diria que els intolerants són els qui pretenen sancionar una pacífica acció de disconformitat.

La xiulada s’hauria pogut evitar, simplement, no fent sonar l’himne espanyol amb el qual era obvi que la immensa majoria dels assistents al partit, tant si eren del Barça com si eren de l’Athletic de Bilbao, no s’hi sentien identificats; naturalment, una proposta com aquesta sona com una heretgia a aquells que consideren que Espanya és una cosa que ens l’hem d’empassar tant si ens agrada com si no, perquè no tenim dret a decidir.

Després del Partit, Pedro Sánchez va telefonar al rei per solidaritzar-s’hi; deurà ser que ha organitzat un Comité Socialista y Obrero de Solidaridad con la Monarquía; queda clar, doncs, quina és l’alternativa a l’Espanya del PP.

     
Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#7 BEJOTA, bcn, 05/06/2015 - 12:47

Barcelona

Cruyff: «A los que pitan el himno les falta un tornillo»

Para el holandés la pitada de la final de la Copa del Rey fue «una desgracia absoluta y una falta de respeto»

#6 Perico, Matadepera, 04/06/2015 - 22:26

"deurà ser que ha organitzat un Comité Socialista y Obrero de Solidaridad con la Monarquía; queda clar, doncs, quina és l?alternativa a l?Espanya del PP." Podría tratar de explicarle muchas cosas sobre esto y sobre el resto, pero tampoco las entendería. D'on no n'hi ha, no en raja.

#5 BEJOTA, BCN, 04/06/2015 - 18:36

CATALANS: 7.571.127

CENS: 5.376.160

VOTANTS: 3.049.806

Separatistes: 1.398.099

Separatistes: 18'46%

N.B. RES DE RES I MENYS VOTS TRENCAPTRIES QUE AL QUEBEC I ESCOCIA. PODEU XIULAR PERÒ NO FER TROÇOS L'ESTAT.

#4 Joxiuloquanesticcontent Andproudofit, Barcelona (España), 02/06/2015 - 18:09

Per què no proveu a xiular l'himne francès a la Catalunya nord?

Només per curiositat, a veure què passa...

#4.1 Manolo del Barrio Chino, BCN, 04/06/2015 - 12:11

Una gran propuesta!, Efectivamente Deulonder!!!, por que no le echas un par y montas una pitada con tus colegas al himno francés??? A guantazos te correrían!!

#3 Manolo, Barcelona, 02/06/2015 - 12:01

Se le ve el latón a este pajarito

Ahora va de victimismo?

Aquí de lo que se trata es de provocar

Simplemente provocar, y como somos tantos pues no pasa nada

El "Somos la hostia" a nivel pueblo, ciudad, tribu nos llena de orgullo. Eso sí cuando nos tocan las peninas "maricon el último"

Vaya seny