La Punteta · 28 de Novembre de 2012. 14:07h.

JORDI BAEZA BELTRÁN

@AzoteLiberal

Socialistes atrapats

Socialistes atrapats

Tots els partits estan força atrapats. Esclaus de les seves paraules. Però el PSC bastant més.

Al final de la nit electoral i durant el dilluns era fàcil pensar que al PSC no estarien gaire interessats en ajudar a CiU a formar Govern. Tot sembla indicar que la prioritat a Can PSC ha de ser reordenar el discurs, definir-se millor, trobar una nova estratègia i segurament tornar als orígens metòdics i territorials del partit. També, lògicament, han d'estar interessats en marcar perfil propi i això es fa fent d'oposició, no pas diluint-se en el si d'un Govern sociovergent essent el partit petit. La temptació de tornar a tocar poder sempre es forta en la tradició partitocràtica, però el cas socialista és tan greu que ja deuen estar pensant a llarg termini i no tant en alliberar militants laboralment. Fins aquí fàcil, oi?

Doncs bé, va arribar el dimarts i vam tenir l'operació Mercuri. Casualitats de república bananera. Just després de les eleccions... Patapam! Peixos grossos socialistes imputats.  I la pregunta que es fa tothom és: per què ara? Tot això sembla un "esperem uns dies i que passin les eleccions".  Sí ja; hi ha separació de poders i la fiscalia és independent. Ja.

Des d'àmbits convergents s'ha dit i amb raó: "Carai, esborranys contra Mas en campanya. I casos més concretats contra socialistes després de la campanya". Doncs sí, casualitats de sistema partitocràtic amb campanyes pel mig. Però compte, malgrat això, l'operació Mercuri beneficia CiU. Sobretot a la CiU que vol pactar amb el PSC. I als grans edificis de la Diagonal aquest pacte ha agradat sempre.

Com deia al principi, al PSC li interessaria marcar perfil propi a l'oposició; però amb aquest panorama d'imputacions, el seu resultat electoral i la seva situació interna, el que no l'interessa gens és anar a unes noves eleccions. Els socialistes estan molt atrapats, no els interessa formar Govern amb CiU, però si no ho fan poden tenir el mal pitjor.

I em diran: "Bé, potser es dóna el pacte de CiU amb ERC." Doncs sí, és una possibilitat. Però hi ha la CUP al Parlament i si ERC no pot donar suport a les retallades que haurà de fer el nou Govern de Mas, la governabilitat passarà pel PSC. Un PSC que davant de la possibilitat d'eleccions triarà donar suport a Mas, i és molt més probable després de l'operació Mercuri.

Mercuri ha beneficiat molt CiU, ha abaratit el suport del PSC en una hipotètica sociovergència. I que el PSC doni suport a CiU encara té un efecte millor per a la federació nacionalista: el PSC no podrà marcar perfil i el deixarà de tercera o quarta força política pels anys dels anys.

I ah... Ja tenim dirigents de CiU avisant que unes noves eleccions són probables. És un avís per al PSC. En tot aquest escenari, Duran i Lleida torna a guanyar. I els sociovergents de CDC també.


 

Articles relacionats:

Duran i Lleida http://opinio.e-noticies.cat/la-punteta/duran-i-lleida-70488.html

Càlcul a Palau http://blogs.e-noticies.com/azoteliberal/calcul_a_palau.html

A Twitter @AzoteLiberal

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat