La Punteta · 16 de Juny de 2014. 17:44h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Som la riota d'Europa

Abans que no m'acusin de botifler, traïdor, quintacolumnista o CNI ho tornaré a dir: estic a favor de la independència. I si em deixen votaré sí-sí a la consulta encara que el president l'hagi convocat, per fer la guitza, en una data tan assenyalada com el meu aniversari. Dec haver estat també l'únic periodista català en sortir en directe amb una estelada per Intereconomía. I d'haver defensat Mas dels atacs de Madrid en aquesta cadena de televisió cosa que, per descomptat no m'han agraït mai a Palau. Tampoc no ho esperava, simplement feia el que creia que havia de fer.

Però, explicat el currículum sobiranista, voldria dir també 48 hores després de la multitudinària manifestació de dissabte passat que és urgent carregar-se la immersió. No pas perquè ho diguin el PP i Ciutadans. Ni tan sols perquè hi hagin sentències judicials en contra en aquest cas, sinó perquè si no introduïm l'anglès com a llengua vehicular no ens en sortirem com a país.

Potser, a aquest pas, salvarem el català, però enfonsarem definitivament Catalunya. A favor de la meva opinió hi ha el fet que la llengua catalana està millor del que estava després de la mort de Franco encara que en àrees com els mitjans o la justícia sigui minoritària. I que el món del segle XXI tampoc no és el dels anys 70 quan no hi havia internet ni mòbils, les fotos eren en blanc i negre i els policies anaven de gris. En plena globalització, els idiomes ho són tot.

I el nivell de llengües que tenim és per posar-se a plorar. Estem a la cua de la Unió Europa, on la majoria d'estats membres ens passen la mà per la cara. Fins i tot països com Portugal o Malta estan millor que nosaltres. Portugal perquè no s'estan amb romanços amb el doblatge i Malta perquè tenen la sort de ser una excolònia britànica.

Personalment, això de la Catalunya trilingüe fa gairebé trenta anys que ho sento, gairebé des que em dedico al periodisme. Amb Pujol, per exemple, ja hi havia dos temes estrella de cada campanya electoral: l'esmentada Catalunya trilingüe i el canvi de model productiu. I al final hem rebut BCN World amb els braços oberts perquè, en temps de crisi, tampoc no es pot rebutjar. Però és la confirmació que el nostre model productiu continua sent bàsicament totxo i turisme.

En el tema de l'anglès saben què ha fet aquest legislatura el que havia de ser govern dels millors? El 13 de novembre del 2013 van signar a Palau un acord amb la CCMA "per al foment i l’ús de llengües estrangeres i, en particular, l’anglès". Era un acord tan important que el van subscriure solemnement al saló Torres García tres consellers per una banda -Francesc Homs (Presidència), Irene Rigau (Ensenyament) i Felip Puig (Empresa i Ocupació)- i el president de la Corpo, Brauli Duart, per l'altra.

Però saben en què consistia l'acord? En l’emissió pel canal Super3 d’una sèrie en anglès, Wordgirl, en horari escolar a les 12 hores del migdia. I el president Mas encara va fer un gran discurs en què deia que el "coneixement de llengües, especialment l’anglès, és un tema central de país i d’Estat i el Govern se’l pren d’aquesta manera”. Vostès creuen de debò que amb una sèrie de dibuixos animats n'hi ha prou?.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, també va anunciar aquesta legislatura durant una compareixença parlamentària que als llicenciats se'ls hi exigiria al final de la carrera el B2 o First Cerfiticafe. Però després va haver de congelar temporalment la mesura davant la resistència de les pròpies universitats. A Alemanya, el B2, el demanen a l'accedir a la universitat, no en acabar.

I dimecres passat llegia al mig d'una crònica de La Vanguardia que "l’exigència d’un nivell B2 d’anglès als titulats va tornar a enfrontar ahir les universitats de Catalunya i els consells d’estudiants amb el conseller Andreu Mas-Colell, que es van reunir dins del Consell Interuniversitari de Catalunya". "El més bel·ligerant -continuava el text- va ser el rector de la UAB, Ferran Sancho, que va assenyalar que els plans d’estudi no preveuen aquesta exigència i que aplicar-la tindria un elevat cost per a les universitats. Mas-Colell va desafiar Sancho a impugnar la mesura si no la comparteix" (1).

Així no anem enlloc. En matèria de llengües no és que estiguem a la cua, és que som la riota d'Europa. Un dels errors que ha comès Artur Mas ha estat no haver aprovat un pla de xoc sobre l'anglès per convertir Catalunya en un país trilingüe de debò en vint anys. El 2030 fins i tot les iaies haurien de poder entendre's amb els turistes. Em fa gràcia perquè tots aquests polítics que defensen tant l'escola pública, a l'hora de la veritat porten els seus fills a la privada o la concertada.

 

 

(1) Alicia Rodríguez de Paz / Maite Rodríguez: "El Ministeri d’Educació permetrà graus de tres anys. Només canviarà la durada en aquelles universitats que ho demanin"

 

 


Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

TwitterPublicitat
Publicitat

44 Comentaris

Publicitat
#29 Jaume, Solothurn, Suïssa, 17/06/2014 - 17:54

Bon dia,

Treballo a una escola secundaria de Suïssa i al acabar l'últim curs, amb divuit anyets, ja hia molts estudiants que tenen el C1 i el C2. Es adir, amb diu anys ja tenen un nivell com per ser professors d'anglés.

Això per no Parlar de la quantitat de gent que domina de veritat 4,5 i fins a

#28 Jordi, Barcelona, 17/06/2014 - 16:50

De fet, aquesta escola pública ha aparegut com a referent de bon nivell d'anglès en programes de TV3 i 8tv. I en els resultats de les proves de competències bàsiques de 6è, supera clarament la mitjana de Catalunya (que, per cert, inclou centres concertats).

#27 Jordi, Barcelona, 17/06/2014 - 16:48

Rius, què té a veure el coneixement de l'anglès amb si l'escola és pública, concertada o privada o amb la immersió? Els meus fills van a una escola pública amb immersió, però amb una assignatura de Ciències en anglès (a més de l'assignatura d'Anglès). I un anglès molt per sobre de la mitjana.

#26 No tenim remei, Girona, 17/06/2014 - 16:07

Molta planificació reeixida o no, pero la realitat és una altra: No hi ha prou interés a aendre llengues estrangeres, PUNT. Cal estudiar fort i posar tota l'atenció a més de no tenir por de no fer-ho prou be. Aixó no passa al nostre país. No som constants, pero no ho volem reconeixer.

#25 Aleix, Bcn, 17/06/2014 - 15:11

Jo tinc una titulació universitaria seriosa (excloc periodisme) i apunt de finalitzar-ne una segona, parlo Anglès, Francès i Italià. SOU la riota d'Europa. A la resta deixeu-nos en pau.