La Punteta · 12 de Maig de 2017. 12:26h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Sort en tenim de la Caixa

 

Que consti que jo tinc els calés al Banc de Sabadell, que em queda més a la vora de casa. Però en aquest país ficar-se amb la Caixa és de machotes. L’últim que s’ha apuntat a la moda ha estat el diputat d’ERC Joan Tardà que, en declaracions a TVE, ha fotut al mateix sac l’entitat bancària i Ferrovial, l’empresa que presumptament pagava comissions a Convergència pel cas Palau!

Tot per desviar l’atenció del cas Pujol i fer un favor al PDECAT. Un dia haurem de fer la llista sencera dels favors de Joan Tardà perquè des que Joan Ridao no va continuar a Madrid i ell sí no ha parat de fer-ne. En realitat va ser ell qui -al consell nacional d’Esquerra que havia de debatre el pacte amb Convergència abans de les eleccions del 27-S- va proposar aprovar-ho per aclamació. La direcció li està eternament agraïda des de llavors.

Val a dir que no és l’únic. Podemos va portar dimecres el TramaBús a Barcelona i va començar per la seu de la Caixa. Posaven també al mateix sac l'entitat, Luis Bárcenas, Rodrigo Rato i Jordi Pujol. Els 32.000 treballadors que té deuen estar contentíssims de ser tractats com a xoriços. Clar que la cosa ve de lluny: els seus col·legues d’Iniciativa ja van contraprogramar l'ANC durant la Diada del 2014 al crit d’”Encerclem la Caixa”. No vaig entendre mai què tenia a veure una cosa amb l'altra.

encerclem1.jpg

 

Però que faríem sense la Caixa? Vostès se n’adonen que és la primera empresa de Catalunya? Bé, hi ha també la Seat, però aquesta és alemanya. La Caixa té un 24% de Gas Natural, un 10% de Repsol, un 5% de Telefònica, un 19% d’Abertis, un 50% de Saba, un 5% de Suez, un altre 5% de Cellnex, entre d’altres.

Per descomptat, també té defectes. Com tothom. Els sous dels seus directius no són coneguts i al consell d’administració posen a qui volen. Només faltaria. Com totes les empreses, d’altra banda. Al capdavall estem parlant del sector privat, no de l’Administració pública.

També podríem entrar potser en el debat de si haguessin hagut de fer com la Kutxa, que va impulsar la Cooperativa de Mondragon. Però vist els problemes econòmics de l'esmentada cooperativa més val que ho deixem córrer. El poder d’un país es mesura ara per la força de les seves multinacionals.

Sense oblidar que ha sabut fer la transició d’una entitat d’estalvis a un banc. La primera pedra la va posar Josep Vilarasau -prometo que no l’he vist mai encara que tinc les seves memòries pendents-, que ja va saber convertir una petita entitat en la primera caixa del país.

Ara no només el primer banc de tot l’Estat té la seva seu a Catalunya -i paga impostos aquí!- sinó que és igualment el primer grup empresarial. Vostès s’imaginen que hagués passat si la Caixa hagués acabat com Bankia?  Almenys Isidre Fainé i companyia van resistir les pressions de tota mena -no sé si també del Govern català- per evitar quedar-se Bankia. Bankia hagués arrossegat la Caixa. No queda res del model català de caixes. Sort que no la van polititzar mai.

Sense oblidar que sort en té la Generalitat de l’obra social de la Caixa. Deu ser l'únic banc amb ànima. Inverteixen cada any 500 milions en accions socials, cultura i recerca biomèdica. En això darrer -on comencem a ser una petita potència- sort n’hem tingut del traspassat Pere Mir i de la Caixa.

Que em perdonin els col·legues del gabinet de comunicació perquè -acostumat a tot el que fan- fins ara sempre que m'enviaven una nota de premsa me la mirava per sobre o anava directament a la paperera per les presses d'internet. A partir d’ara m’ho miraré tot.

Segons les dades que m’han facilitat, la Caixa ha ajudat a 300.000 famílies a pagar la hipoteca, finança 30.000 habitatges socials i ha aconseguit feina a 28.000 discapacitats. Fins i tot tenen una casa d’acollida per a noies de 16 a 20 anys amb risc d’exclusió social per drogues o prostitució. Demano modestament des d’aquí poder-la visitar un dia. És un reportatge de collons.

Han sentit mai Càritas, Creu Roja, el Casal d'Infants del Raval o la Fundació Pere Tarrés criticar la Caixa? No, les crítiques sempre venen de polítics desconnectats de la realitat i que tenen l’escó assegurat. És una prova més de la desconnexió entre la política i el món real.

En fi, semblarà que faci la pilota, però en aquest país necessitem més gent amb l'esperit calvinista d’Isidre Fainé per sortir endavant. Vostès l'han vist mai a l'Hola? No, és la discreció personificada. Que torni a constar, com abans, que jo no hi he parlat mai. No vaig ni a les rodes de premsa de la Caixa i -a l’última que vaig anar fa una pila d’anys- vaig rebutjar el regalet que donaven a la sortida.

Però saben que es va posar a treballar amb tretze anys i ara, amb setanta-quatre, continua al peu del canó?. Va començar de bobinador de motors a Sant Coloma de Gramenet. Però li agradava la física i després de passar per molts tallers va entrar en banca per tenir les tardes lliures per estudiar. Va acabar fent Econòmiques, IESE i doctorat a Harvard. No ho dic jo, ho explica Quim Nadal al seus dietaris (“Testimoni de càrrec, pàg 650).

Clar que, en aquest cas, em sembla que va ser també jugador d'hòquei patins i això marca. En un sopar a l’actual MNAC -no sé si convocat per l'empresari Luis Conde o per Foment- crec recordar que va explicar que ell havia arribat a jugar en aquell indret. Jo m'hi he aficionat de gran, però el hòquei patins -un esport de contacte on no pots donar res per perdut fins a l'últim moment- imprimeix caràcter.

 

 PD/ Yo he venido a hablar de mi libro:  https://www.amazon.es/dp/B01N9TAZXB?ref_=cm_sw_r_kb_dp_-fFGybRE91WSQ&tag=kp0a0-21&linkCode=kpe

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#11 pepe.----, andorra, 15/05/2017 - 13:36

pues si lo unico q hay es la caixa, apaga y vamonos, creo q la caixa es una entidad parasito y q todo lo q tiene lo ha conseguido medrando alrededor del poder, ¿O es q nadie se acuerda de los millones q le perdonaron al psc de Montilla? Y lo de ACESA y poner al exconseller de economia de consejero despues de prorrogarle la concesion de la A19?

#7 Pepe, Alacant, 12/05/2017 - 21:08

El delito de la Caixa siempre ha sido resistirse a sustituir a Banca Catalana como brazo financiero del catalanismo político, eso, en según que ámbitos, es imperdonable.

#7.1 pepe.----, andorra, 16/05/2017 - 13:56

resistirse? No estoy de acuerdo. Cuando la caixa ha tenido q pasar por el aro de prestar a los partidos y no reclamarlo, lo ha hecho igual q el resto de bancos y lo ha hecho para obtener prebendas. ¿O es q la compra de Repsol no fue politica? ¿O la de telefonica?

#6 Bernat Capell, Barcelona, 12/05/2017 - 18:47

Ben dit Xavier. Menys música malsonant del trist "políticament correcte" i més dir les coses ple seu nom. Encara que, com saps, costa que el personal sàpiga distingir la petita diferència entre què és ensabonar o què és, simplement, dir les coses pel seu nom. Abraçada.

#5 Follower, Bcn, 12/05/2017 - 18:33

Sense la Caixa, Catadisney no es res economicament.
Atacar gratuitament a La Caixa es de gent iresponsable y barruera.

#4 Pepetcabrejat, Bcn, 12/05/2017 - 17:21

No és pas el primer banc de l'estat, un dels més grans sí, però no el primer. Al primer lloc hi ha el Santander, després el BBVA i tercer La Caixa.