La Punteta · 10 de Juliol de 2014. 22:30h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Spanair com a metàfora del país

La campanya d'Spanair que esmenta l'article

En certa manera Spanair és una metàfora del país: ens pensàvem que érem collonuts i, al final, l’aventura empresarial va acabar amb un forat de més de 500 milions. La broma, en efecte, va costar 145 milions a la Generalitat, 73 a l’Ajuntament de Barcelona, 25 a la Fira, 16 a Turisme de Barcelona i 4,6 a Catalana d’Iniciatives. 

Per això, el que m’ha fet més gràcia en l’apertura del judici oral d'aquest dimarts ha estat Ferran Soriano dient que la culpa de tot era de la Gene. Tant de bo m’equivoqui, però això d’Spanair acabarà com el primer judici del cas Palau o el setge al Parlament: en no res. Tothom està interessat a tapar l’afer. Començant pel propi Govern català.

Personalment vaig pensar que no tenia cap futur el mateix dia de la presentació en un acte solemne a les escales de la Cambra de Barcelona, un altre padrí del projecte. L’únic empresari que vaig poder reconèixer entre la multitud va ser Carles Tusquets, de Fibanc-Mediolanum, que estava a l’última filera.

La resta eren tots polítics -Xavier Trias, Jordi Portabella, Jordi Williams, etc.- o patums de la societat civil: Miquel Valls (Cambra de Barcelona) o Josep González (Pimec). Ja ho va dir el popular Alberto Fernández després de la fallida: “el problema de Spanair és que hi havia polítics que volien exercir d'empresaris”.

L’estratègia era ben clara: posar al capdavant del projecte una cara coneguda -tot un exvicepresident del Barça, Ferran Soriano-; engreixar la companyia al màxim; i acabar venent-la a Qatar Airlines o a la xinesa HNA. Al capdavall, Soriano havia passat a la història per haver encunyat l'expressió de “cercle virtuós”, digne d’una novel·la de García Márquez. Això sí li van posar un sou digne de multinacional: 300.000 euros anuals. I llàstima que no va quedar mai clar qui va encarregar a aquella agència de detectius, Intelligence Bureau, espiar altres directius del Barça.

Però de debò la gent pensa que els suecs de SAS eren rucs? Perquè van vendre una companyia aèria -que a més sortia d’una tragèdia amb més de 150 víctimes mortals- per un euro. Només cal recordar que un altre dels cervells de l’operació va ser l’empresari Joan Gaspart. Busquin a Google com té Gaspart l’imperi hoteler.

El maig del 2010 encara van fer una campanya de publicitat  -amb anuncis a doble plana a La Vanguardia, entre d'altres mitjans- per explicar que enllaçaven Barcelona amb Singapur, Varsòvia o Toronto. "Ja connectem -deia el text- Barcelona directament amb 55 ciutats i amb més de 1.000 gràcies a la nostra xarxa. I cada dia, més destins".

Dos anys després d’aquella campanya, va fer fallida sense avisar el gener del 2012. La companyia simplement va informar, en un comunicat, que els seus avions deixaven d'enlairar-se. A terra es van quedar 300.000 passatgers i, sense feina, uns 2.600 treballadors.

Per això, segurament la millor definició de Spanair l'havia feta dos anys abans el conseller delegat de Ryanair, Michael O’Leary, en una entrevista a La Vanguardia el 5 de setembre del 2010: “Spanair es un desastre”. “Nosotros -va afegir- no la consideramos nuestro competidor, tampoco a Vueling. Para competir con nosotros ambos tendrían que bajar mucho sus tarifas, pero no creo que lo hagan; no pueden”.

M’estalvio d’explicar altres episodis com quan Esquerra va suggerir canviar el nom pel de CatAir perquè això de Spanair tenia reminiscències hispàniques. Com quan van criticar que la Generalitat invertís a Olé, aquell buscador creat per Pep Vallés que després va vendre a Telefònica, perquè els recordava també als toros. Encara sort que s’havien de repintar tots els avions i al final ho van deixar córrer.

En el fons, Spanair -com el Palau de la Música o el Liceu- demostra que la burgesia catalana ja no dóna més de si. Havia de ser la companyia de bandera catalana per convertir el Prat en un veritable aeroport internacional i, al final, ha esdevingut un altre fiasco empresarial. Spanair, sense fons públics, no tenia futur.

Publicitat
Publicitat

40 Comentaris

Publicitat
#27 DeCat, DeCat, 13/07/2014 - 06:30

Sr. Director: permeti'm una petita disgressió. Spanair no pot ser metàfora de Catalunya perqué fa part de la vergonyosa història del nostre pais. És Catalunya. Si la considerem metàfora ens acostem a l'oblit. Les paraules no són innocents. Klemperer, LTI. Lectura suggerida. Gràcies per l'article.

#24 Ciudadano Sinmitos, Barcelona, 12/07/2014 - 13:09

Contundente, Rius. A ver si en la próxima aventura nubolvoladora del Régimen hacen más caso a ERC, pero eso sísí, actualizando el logo de la empresa, que en lugar de CatAir deberá ser CatQatAir, que suena muy bien, como pasa con BarçQat F.C.

#23 unborreguuu, de poble, 12/07/2014 - 11:52

diu en Soriano que desde que la generalitat va deixar d'injectar diners la companyia va fer fallida , AIXÓ ES LLIBERALISME DEL BO i la resta són ximpleries jajaja....i senyor Rius de metàfora res de res que els CALERS QUE HEM PERDUT ELS CATALANS són MOLT REALS..i aixó que el senyor MAS sempre...

#23.1 unborreguuu, de poble, 12/07/2014 - 11:54

diu que si els catalans governessim lo nostre , ens aniria MOLT MILLOR ...suposo que el que no diu és que els aniria molt millor ELS MATEIXOS DE SEMPRE ....quina barra té el molt honorale!!!!

#23.2 ART, Barcelona, 12/07/2014 - 12:11

Claro, es que el gobierno español gestiona de maravilla. España es la mayor potencia económica del mundo. Que gestiona los bancos, mejor que los suizos, y no nos cuesta nada a los catalanes. Que en España tenemos un paro del 1%. Que los AVEs son muy rentables. Que el Castor es el negocio del siglo.

#23.3 unborreguuu, de poble, 12/07/2014 - 14:07

senyor ART vostè es politic?? ho dic perquè si es politic entenc el seu discurs DEL I TU MES , d'alguna cosa ha de menjar...però si no es així dir-li que estic fins els COLLONS d'aquest discurs ....però suposo que amb gent com vostè ENTENC PERQUE CATALUNYA ESTÀ COM ESTÀ ....

#23.4 ART, Barcelona, 12/07/2014 - 14:23

Pues no soy político. Pero que te crees, ¿Que los políticos son dioses. o tiene una bola de cristal, y no pueden equivocarse?. ¿Que los de Madrid lo hacen mejor?. Prefiero 100 veces, que se equivoque un catalán intentando ayudar Cataluña, que un español intentando a ayudar a Madrid, contra Cataluña.

#23.5 Xavier, Salt, 12/07/2014 - 15:53

unborreguuu Catalunya esta com esta perquè els immigrants espanyols inadaptats i carn de fracàs escolar com tu baixeu molt el nivell de la nostra nació, en canvi pujeu moltíssim la delinqüència, l'incivisme, la incultura i totes aquestes activitats tan marca españa. Macareno go home!

#22 Catalana d'Iniciatives (Esperpèntiques), Algüaire, 12/07/2014 - 11:01

Estic desitjant veure un reportatge de la televisió alemanya sobre els avions de Spanair i l'aeroport d'Algüaire. Casos com aquest i el del Palau de la Música tanquen les portes a Catalunya a formar part de la Unió Europea independentment de l'estat espanyol pel nostre dèficit democràtic descomunal.

#22.2 Joan, Barcelona, 13/07/2014 - 18:04

No es pot esperar gran cosa d'un analfabet que escriu Algüaire enlloc d'Alguaire.. Els unionistes canis sempre demostrant la vostra inferioritat cultural, d'on no n'hi ha no en pot rajar, ja ho diu la dita..

#22.3 Educat, Vic, 13/07/2014 - 19:21

No es pot esperar res de qui insulta per una falta d'ortografia per no tenir cap argument donada la seva capacitat que demostra. Cuida't.

#20 ART, Barcelona, 12/07/2014 - 03:03

Parece que nadie se acuerda, que sin la comunidad de Madrid, Iberia, y AENA, haciendo boicot con el Prat, jamás se hubiera comprado Spanair. Y una gran parte de que Spanair no funcionara, la tuvieron los mismos que se nos obligó a comprar Spanair, y fueron los que la hundieron desde Madrid.

#20.1 Kropotkin, Vic, 12/07/2014 - 09:06

ART: Si te tranquilizas con esa explicación pues adelante, pero es totalmente ridicula. No siempre todo es culpa de los demás, Si no reconoces los errores propios los repetirás toda tu vida. Basta de farsas y cachondeos.

#20.2 ART, Barcelona, 12/07/2014 - 11:11

# 20.1 Por supuesto que hay que criticar lo que hacen algo mal, sean de Cataluña, o de Madrid, Pero olvidar por qué se compró que Spanair, y olvidar todos los que la hundió, es de tontos, y se aprende menos. Gracias a Madrid, Iberia, y AENA, nos costó ese dinero, al margen de que se gestionó mal.

#20.3 ART, Barcelona, 12/07/2014 - 11:36

# 20.1 Que yo sepa, el Castor, no se hizo por culpa de los Catalanes. Y los AVEs sin pasajeros tampoco. Y el Castor, nos va a costar lo mismo que Spanair, y no ha operado ni un solo día. Spanair nos ha costado menos, que los AVEs todos los años, y han movido mas pasajeros a Barcelona, que los AVEs.

#20.4 pepe, andorra, 12/07/2014 - 22:45

Es q el problema son los politicos, todos, no las personas q estan gestionadas por esos politicos en España, si tu votas a CIU por algo y despues cambia el discurso, o al PP y despues continua la politica de ZP ¿de quien es la culpa? El problema es q haya personas como tu, del y tu mas, en plan niño

#20.5 DeCat, DeCat, 13/07/2014 - 06:32

Si, y Tito Vilanova agredió con su ojo al dedo de Mourinho. No te fastidia éste....

#20.6 ART, Barcelona, 13/07/2014 - 10:04

# 20.4 Si crees que el problema son los políticos, y no lo hacen bien, la solución es sencilla. Te presentas tú, haces campaña, ganas las elecciones, y luego, lo haces mejor que los demás. Y si no lo haces bien, ya vendré a criticarte, como haces tú. Yo si me acuerdo de quien fue la culpa. Madrid.