La Punteta · 25 d'Abril de 2013. 21:29h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Suïssa és un país racista?

Pancarta penjada a l'Hospital de Sant Pau

Perdonin que avui insisteixi sobre la immigració, però l'endemà que el govern suís hagi anunciat que limitarà l’entrada d'immigrants -fins i tot de la Unió Europea- el Parlament ha rebutjat una moció de Ciutadans sobre l’accés a les targetes sanitàries per 26 vots a favor (PPC i C’s) i 104 en contra (CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP).

El text demanava al govern que limités l’accés a les prestacions sanitàries dels immigrants que resideixen a Catalunya de manera irregular i que només fossin atesos per “motius humanitaris i de salut pública”.

En canvi, les autoritats de Berna han declarat que "Suïssa exerceix una gran atracció sobre els emigrants" i que, en els darrers anys, "el nombre d’immigrants estrangers va superar cada any entre 60.000 i 80.000 al dels emigrants”.

“Aquesta immigració té efectes positius i negatius, particularment sobre l’economia, el mercat laboral, l’habitatge i la infraestructura”, admeten sense embuts mentre aquí aquest és encara un tema tabú.

En canvi, a Catalunya, hem arribat a rebre més de 160.000 nouvinguts en un sol any segons dades oficials -el 2003- i tothom mira cap a una altra banda. En el benentès que en són més perquè, a les estadístiques, els sense papers no hi surten.

A Suïssa, amb una població similar a la de Catalunya -7,5 milions d'habitants- hi viuen més d’1,2 d'immigrants -si fa no fa com aquí- i prenen mesures!. Aquí, votem en contra de regular el burca i rebutgem fer, en el tema sanitari, simplement el que fan tota la resta de comunitats autònomes llevat del País Basc i Andalusia.

Tot plegat malgrat que no podem pagar les farmàcies, ni el tercer sector ni la llei de dependència ni l'Hospital de Sant Pau. Tan fàcil com hagués estat per a CiU dir que la culpa era de Madrid. Això sí: barra lliure per a tothom.

És normal que un immigrant sense papers -eufemisme que vol dir que ha entrat il·legalment en el país-, tingui dret a sanitat, educació i ajuts socials tot just després d'empadronar-se? Encara més: és normal que un immigrant sense papers es pugui empadronar si, en teoria, l'Estat l'ha d'expulsar? Els ajuntaments no són també Estat?

I, per cert, Suïssa no és un dictadura, ni una república bananera, ni un règim racista; sinó un dels estats amb més tradició democràtica del món. En aquesta matèria, com en d'altres, ens poden donar lliçons. Fins quan serem políticament correctes?

 

 

Si em busques em trobaràs:

 

Web: http://www.xavierrius.cat/

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticiesObres completes: http://www.contralabarcelonaprogre.cat

Publicitat
Publicitat

33 Comentaris

Publicitat
#26 Jordi del Poble.sec, bcn, 30/04/2013 - 19:05

Segons el pensament neoliberal del sr. Rius i altres, no volem immigrants pobres però si son rics els hi posem una catifa perqué vinguin.
Tot depén dels diners que tinguin.
Potser també hauriem d'expulsar als espanyols pobres que estan a l'atur i que no paguen impostos.
I ja posats als catalans...

#25 robertg, llobregat, 28/04/2013 - 21:29

Digamos que sería el país de ensueño del señor Rius.

Por lo menos antes de llegar ahí y decirles que es d'un país que "está ahí... en un raconet adalt d'Espanya".

#24 Bernat, BCN, 28/04/2013 - 11:25

La realitat és tossuda: Espanya 6 milions d'aturats i 7 milions d'immigrants. Al País Vasc la patronal es va posar d'acord per sota mà per no contractar immigrants i estan al 15% d'atur. A la Catalunya dels governants gilipolles estem al 25%. Les xifres, encara que no agradin, són aquestes.

#24.1 Albert, Terrassa, 28/04/2013 - 17:45

A euskadi han "invitat" a marxar més de 100.000 espanyols els últims 20 o 25 anys, aquí els paguem la feria de abril perquè no només no marxin, sinó que no s'integrin. Uns fan el que han de fer per defensar el seu país, els catalans sempre amb un put_ lliri a la mà i demanant perdó per existir.

#24.2 pepe, andorra, 29/04/2013 - 13:18

si, invitar, vaya eufemismo. En todo caso lo de integrarse es relativo, en Andorra basta con dominar el catalán, mas allá del riu runer, ademas, has de comulgar con los dogmas ultras catalanistas.

#23 jordi del Poble-sec, bcn, 27/04/2013 - 17:24

SI, Suïssa és un país racista econòmicament parlant. Accepten qualsevol emigrant que tingui diners, encara que estiguin perseguits judicialment en altres països.
Quins nassos posar com exemple de democràcia un país que ha acollit dictadors de tota mena, nazis, genocides i tota la púrria del mon.

#23.1 NuriaNuria, Vallès Occidental, 29/04/2013 - 17:56

Nazis?, aquest del Poble Sec no ha viatjat i se li pot perdonar ignorar que Genève, Laussane, Villars o Arosa, entre d'altres, 4 de les ciutats més riques de Suïssa, són plenes de jueus i, especialment, de rabins ortodoxes. O que Zurich és la 2a ciutat més important en la indústria del diamant.

#23.2 Jordi del Poble-sec, bcn, 30/04/2013 - 18:48

Núria m'has convençut. Amb l'argument de que Zurich és la 2a ciutat més important en la indústria del diamant has demostrat que Suïssa és un país que acull a qualsevol persona independentment de la seva étnia i del seu nivell econòmic.

#22 Ramon, tan senzil com això, 27/04/2013 - 16:08

Quan tothom està limitant al màxim la immigració i tanca fronteres als il.legals, aquí encara tenim barra lliure i efecte crida per a tots el que vulguin venir, fins i tot a delinquir. A aquest ritme d'inutilitat política de pràcticament TOTS els partits no sortirem MAI de l'atur ni de la crisi.