La Punteta · 15 de Maig de 2014. 13:16h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Tancat en diumenge

Per una cosa que fa bé Trias i l'hi tomben. Perquè fins i tot jo, que sóc partidari de la llibertat d'horaris, sóc conscient que si no tens majoria absoluta al consistori el que has de fer és pactar-ho amb l'oposició abans que amb els botiguers.

Per això, dimarts passat li preguntava la conseller de Presidència, Francesc Homs, com és que prohibeixen obrir les botigues en diumenge i em va contestar amb vaguetats: que si la "funció social", "l'equilibri interior", "la interacció permanent". Fins i tot va acabar posant com exemple l'ExpoBages de Manresa.

Jo, francament, no sabia quina cara fer. Al conseller, sempre que li faig una pregunta compromesa, em recorda subtilment que allò és una roda de premsa, no pas un debat parlamentari. Cosa que, per cert, passa cada vegada més sovint.

Però els assistents del Mobile World Congress -tots amb les butxaques ben plenes, per cert- van arribar en diumenge i van haver de limitar-se a mirar els aparadors del Passeig de Gràcia perquè les botigues eren tancades.

En canvi, aquest cap de setmana, l'ajuntament permetrà l'obertura perquè arribaran set creuers amb un total de 31.000 passatgers, xifra rècord en un sol dia. A això cal afegir els vuit vaixells que arribaran entre divendres i dissabte -15.000 persones més-. En total, 50.000 creueristes en tres dies. Aquest cop s'ha imposat el seny.

Per això el que em pregunto sempre és: si Convergència i Unió està tan a favor del famós model català de comerç com és que, des del 1980, els Governs de la Generalitat -la majoria de CiU llevat els set anys de tripartit- han aprovat 60 grans superfícies comercials? En centres comercials, tenim més d'un milió de metres quadrats.

En alguns casos fins i tot amb llicències sospitoses com quan el Govern va aprovar una gran superfície a Sant Cugat i, en canvi, un any abans l'havia vetat a Terrassa. Fins i tot el TSJC va acabar sentenciant llavors que la decisió havia estat "arbitrària" i "improcedent". Però ni a Irlanda, el país més catòlic d'Europa occidental, les botigues tanquen en diumenge. Allà, a diferència dels catalans, van de cara a la pela.

 

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#6 Fan, Barcelona, 16/05/2014 - 13:37

Això del "model comercial català" és una fantasmada de CiU. Visiteu ciutats on no gaudeixen del "model" i veureu que tot el que ens han dit és mentida (l'única diferència és que ells tenen dret a escollir on i quan comprar i nosaltres no).

#6.1 Aleix, Gràcia, 16/05/2014 - 14:09

Tu sí que ets una "fantasmada".

#5 ¡Rosellón español!, Barcelona, 16/05/2014 - 11:55

I llibertat d'horaris! Si algú em vol vendre quan jo puc comprar, la resta és soroll. El proteccionisme horari mafiós que hi ha aquí no ha servit de res, els botiguers menys atractius han hagut de plegar igualment.

#4 Guerau de Liost, -, 15/05/2014 - 15:07

Rius, tu ets un neoliberal que defenses la "llibertat comercial" a la americana: sempre posicionant-se al costat dels interessos dels poderosos sense importar el més mínim els damnificats. Tot molt neoliberal i coherent amb la teva trajectòria. A veure quan renuncies també a la subvenció.

#3 Esfúmate, Barcelona, 15/05/2014 - 14:11

Rius debes ser una mezcla de irlandés y Jordi Pujol, irlandés porque te venderías al diablo por un céntimo de euro, y Pujol porque te cambias de chaqueta unos diez veces al día. Cada día te pareces más a Pilar Rahola.

#2 ALFONS MARISTANY, BCN, 15/05/2014 - 13:55

El comerç que defensen CiU i demes progre ja fa anys que no existeix.la llibertat d´horaris deu ser la norma
tanmateix els mercats municipals desaperexeran perque ja no som al segle XIX i les dones treballen i compren com els homes quean poden i no entre senmana a les 10 del mati