La Punteta · 10 de Juny de 2015. 19:32h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Tintín al Congo

El secretari general del Ministeri d'Afers Exteriors, Amadou Kébé, entregant un obsequi al conseller Homs

Cada vegada estic més convençut que el govern dels millors acabarà com el tripartit. La solidesa de la relació entre CDC i UDC és la mateixa que hi havia entre ICV i ERC a final de temporada, posem per cas. Quan, a les acaballes de la legislatura, l’Executiu ja era un campi qui pugui. I es cometen, exactament, els mateixos errors que llavors.

Per exemple, el conseller de Presidència, Francesc Homs, ha iniciat aquest dimecres un viatge institucional al Senegal per, segons la nota oficial, “reafirmar el compromís del Govern amb el país i conèixer de primera mà l'impacte de la cooperació catalana”. Entre els punts d’una agenda molt atapeïda hi ha signar “un acord de col·laboració”, una reunió “amb agents de la cooperació catalana” i visitar “projectes finançats per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD)”.

També “contactes institucionals amb l’Executiu senegalès”. Amb una mica de sort es fa la foto amb Lluís Llach i surt per TV3. Com el conseller Homs els hi expliqui el procés ens veten l'accés a la Francofonia. Eventualitat que se li va passar pel cap no només a Pasqual Maragall, sinó també a Artur Mas.

Un dia fins i tot vaig empaitar Maragall pels passadissos del Parlament mòbil amb mà amb la pregunta: "Président, parlez-vous Français?", però em sembla que ell -que era de formació anglosaxona- no havia passat del "Frère Jacques, Dormez-vous ? Sonnez les matines!"

En aquest país, quan vols donar imatge d’home d’estat, t’empesques un viatge oficial. Les altres dues opcions són donar una conferència o publicar un llibre. No es pensin el portaveu del Govern en porta dos: Catalunya a judici (2008) i Dret a Decidir (2010). Dels quals jo he llegit el primer. Fins i tot el vaig entrevistar quan era un diputat ras i curt. Cosa que ara no m’ho té en compte a les rodes de premsa de Consell Executiu. La política no té memòria.

Però el problema, com deia, és que estan repetint exactament els mateixos errors que cometia el tripartit. El llavors conseller en cap, Josep Bargalló, ja va fer l’abril del 2005 un viatge similar. Acompanyat, per cert, pel llavors secretari de Cooperació Exterior, Albert Royo, ara secretari general del Diplocat.

Ja ho diuen: l'home és l'únic animal que ensopega dos cops amb la mateixa pedra. Tot i que, en aquest cas, el país triat no era Senegal, sinó Moçambic. Però si fa no fa el programa era el mateix: “visitar diferents projectes de cooperació subvencionats pel govern de la Generalitat”, segons recull encara la web d'Esquerra.

I el vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira, per la seva banda, també se’n va anar al Senegal el 2010. De fet, el viatge era tan important que primer va anar a inauguar l’aeroport d’Alguaire -juntament amb la resta del Govern- en un Airbus 320 i després va tornar a corre-cuita en helicòpter perque se li escapava l’avió. Crec que, des de llavors, no ha tornat a aterrar un altre Airbus en l’aeroport de la Terra Ferma.

Devia ser el jet lag perquè, en arribar a Senegal, va anunciar solemnement l'obertura d'un consolat honorari d'aquest país africà a Barcelona malgrat que ja existia des del 1973, abans de la mort de Franco. Espero almenys que el conseller Homs -que en realitat exerceix de ministre in pectore d'Afers Exteriors- no cometi una relliscada similar.

En fi, jo em pregunto que han fet els pobres senegalesos per haver de patir ara el portaveu de Govern. Crec que ja els hi hem expoliat els recursos pesquers. Fins i tot els hi enviavem cada any el París-Dakar. I aquella famosa Caravana Solidària que era l’agència de viatges del PSC.

Però el conseller de Presidència no té, precisament, el do de l’oportunitat. La setmana passada anunciava solemnement que la Generalitat està amb l’aigua al coll just l’endemà de presentar la campanya “Preparats per fer una Catalunya millor” -amb un cost d'1,3 milions- i aquest dimecres se’n va de viatge oficial.

Com se n’assabentin els farmacèutics, que fa mesos que no cobren, els hi omplen la Plaça Sant Jaume. De debò, no hi ha ningú a Palau -o a Convergència- capaç de dir que hi ha coses que en política no es poden fer?.

 

Sóc més divertit a twitter

Qui sóc

Tots els articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#15 Emprenyat, bcn, 13/06/2015 - 12:36

Toca bastant els c que vagin a tocar-se els nassos per aquests països i que després s'inventin cada dies taxes per escanyar als pagans.

#14 Llum, Vic, 12/06/2015 - 20:11

Xavier, que el Tin-Tin ha anat a Italia, ja ten tema per avui,

#13 Kroptintín, Vic, 12/06/2015 - 19:10

Hostias, este tio me copia. Y encima no paga royalties.

#12 pepe, andorra, 12/06/2015 - 16:14

Quien iba a decirme q lletraferit y atapeida son dos palabras, preciosas, por cierto, catalanas q aprenderia del sr. Rius. Con lo mal q hablan catalan los barcelonautas. Y estos viajes solo me reafirman en q o se mete en vereda a las autonomias o mejor cerrarlas pq ya, son solo un pesebre

#12.1 pepe, andorra, 12/06/2015 - 17:46

estos viajes a Israel, a rezar por la eterna buena salud de mi Netanyahu y nuestras bombas de fosforo, q dejan tantos lletraferits atapeits, claro, ande iba a ir yo altrement, com tambe diguen los barcelonautas del pesebre de mi PPciu

#10 Casper, Bcn, 11/06/2015 - 13:47

Desde luego que sí, Tintín al Congo y Rivera de embajador andaluz a Quito.